Puterea ajunge în provincie!

Guvernul îşi va asuma astăzi răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea. Legea prevede ca sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul să treacă în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi sporturile vor rămâne în structurile centrale.

La Cluj, există deja disensiuni între Consiliul Judeţean şi Primărie privind împărţirea atribuţiilor şi a patrimoniului. Consilierii locali acuză trecerea puterii doar în mâinile judeţului, iar primăriile ar rămâne în felul acesta „cu ochii în soare”. Un motiv de scandal pare a fi Sala sporturilor, pe care Consiliul local o cere din 2002 şi nici acum nu o va primi. Iar celelalte „descentralizate” vin să întregească şi ele prada de război între cele două tabere.

Ieri, şi liderul Partidul Național Liberal, Crin Antonescu a declarat într-o conferinţă de presă la Palatul parlamentului că PNL își asumă proiectul de lege privind descentralizarea. Totodată parlamentarii au putut depune amendamente până ieri. Iar Guvernul intenţionează să se reunească, marţi dimineaţa, în şedinţă specială pentru a discuta amendamente depuse de parlamentari la proiectul descentralizării. Proiectul este vehement contestat de reprezentanţii PDL care au anunţat tot ieri că încearcă să depună moţiune de cenzură pe descentralizare. Secretarul Camerei Deputaților Niculae Mircovici a declarat că ședința comună a Parlamentului în care Guvernul își va angaja răspunderea pe proiectul legii descentralizării va avea loc astăzi la ora 15.00.

 

PDL vrea moţiune de cenzură

PDL nu va depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD, “chiar şi a PNL”, a declarat, luni, după şedinţa BPN al PDL, purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu. “La BPN al PDL s-a decis să nu fie depuse amendamente la acest proiect de lege, fiind considerat neconstituţional. În egală măsură, PDL intenţionează să atace proiectul de lege la Curtea Constituţională, dar înainte va încerca să depună o moţiune de cenzură pe acest proiect de lege şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD chiar şi a PNL. În cazul în care pentru această moţiune de cenzură nu sunt strânse semnăturile necesare, va fi depusă o moţiune simplă”, a precizat Adriana Săftoiu.  Referitor la strângerea numărului de semnături necesar pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, aceasta a spus că acesta “este un moment foarte bun” pentru a se vedea “cine se află în opoziţie faţă de putere.

“Guvernanţii confundă deconcentrarea cu descentralizarea. Descentralizarea presupune să dai autorităţilor locale competenţe care ţin de problemele de zi cu zi ale cetăţenilor, deconcentrarea înseamnă că dai agenţilor statului din teritoriu posibilitatea de a fi reprezentaţi în judeţ pe anumite componente. Acum guvernanţii fac o struţo-cămilă, luând de la deconcentrate şi dând spre autorităţi locale fără să fie clar sursa de finanţare. În al doilea rând, primăriile sunt complet excluse din acest proces aşa-zis de descentralizare, pentru că, în fapt, ele ar trebui să fie beneficiarele descentralizării pentru că sunt cel mai aproape de cetăţeni’, a declarat săptămâna trecută fostul premier Emil Boc.

 

Consiliul Judeţean vrea

Consiliul Judeţean Cluj este hotărât să-şi ia partea leului, motivând acest lucru prin faptul că apartenenţa unor instituţii la Guvern şi ministerul de resort îi dă dreptul lui de administrare. „De exemplu, spune Cornelia Trif, purtător de cuvânt la Consiliul Judeţean Cluj, dacă Direcţia de Sport şi Tineret trece la noi la judeţ, atunci ni se pare normal ca şi Sala Sporturilor să vină la noi. Dar primăria zice că nu, că ea trebuie să o ia, pentru că este a oraşului!”

 

„Descentralizarea este o farsă!”

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că descentralizarea este o farsă pentru că foarte puţine atribuţii se dau la primării şi mai multe la consiliile judeţene. „ Practic, la noi la primărie se repartizează cultura, sportul şi cam atât. La Cluj ar fi vorba de Casa de Cultură a Studenţilor şi de Sala Sporturilor, poate şi de cinematografe, dacă rămâne cum era în proiectul iniţial, dar noi avem unul singur. Din cât am discutat noi, problema va fi cu sala Sporturilor că nu vor să o dea la Primărie, practic daca aparţine de Direcţia subordonată Guvernului, ea trebuie să mergă la Judeţ, însă noi o cerem din 2002 ca să o integrăm complexului sportiv alături de Sala Polivalentă” a precizat pentru Transilvania Reporter Radu Moisin, consilier local PDL.

O altă obiecţie pe care o face Moisin la plegea descentralizării se referă la finanţare: „ Doar 7, 5% se asigură din bugetul central, restul din fondul de rezervă al guvernului. Ori, nu este normal, pentru că atunci  când face guvernul o repartiţie o face după bunul plac şi ne vom trezi că dă bani doar la primăriile agreate, descentralizarea va rămâne tot la mâna guvernului!”.

 

Autori: Claudia Romitan, Ruxandra Hurezean

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu