Încălzirea pe stilul clasic, fără „creşteri spectaculoase” de preţ

Foto: Dan Bodea
Foto: Dan Bodea

Clujenii care își încălzesc apartamentele prin sistemul centralizat nu trebuie să se aștepte la creșteri spectaculoase la încălzire în lunile ce vor urma, asigură președintele Federației Asociațiilor de Proprietari (ASP) din Cluj-Napoca, Sorin Muntean.

”În sistemul centralizat,   prețul gigacaloriei a rămas 165 de lei ca urmare în această iarnă pentru căldură se va plăti ca și în iarna precedentă”, a spus președintele FAP Cluj-Napoca, Sorin Muntean.

Prețul gigacaloriei este unul printre cele mai ieftine din țară, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca subvenționând aproape 60% din costul total.

Fără intervenția municipalității prețul întreg ar fi fost de 345 de lei gigacaloria. În Timișoara prețul gigacaloriei este de 252 de lei, în Sibiu – 265, 3 lei, în București – 169, 88 de lei, în Reșița – 387 de lei.

În Cluj-Napoca există în prezent 40.000 de blocuri racordate la sistemul centralizat de termoficare, acestea beneficiind de căldură din data de 27 septembriecând  Regia de Termoficare Cluj-Napoca a dat drumul la căldură.

În lunile de iarnă, clujenii care locuiesc în garsoniere vor avea de plătit lunar pentru încălzirea locuinței în jur de 125 de lei. De asemenea, pentru proprietarii apartamentelor cu două camere încălzirea va costa la fel ca și în sezonul rece din anul trecut, aproximativ 150 de lei. La aceleași costuri ca și iarna trecută trebuie să se aștepte și clujenii care locuiesc în apartamente cu trei camere. Încălzirea va costa între 200 și 250 de lei, a precizat Sorin Muntean.

Clujenii se plâng mai puţin

Despre nemulțumirea tot mai multor bucureșteni care renunță să mai folosească repartitoare de căldură invocând prostul randament al acestora, reprezentantul asociațiilor clujene de proprietari a declarat că aceste ”animozități” s-au declanșat deoarece nu toți locatarii unui bloc și-au montat aceste repartitoare, unii folosind alte sisteme de încălzire decât cel clasic: ”Așa nu ai cum să faci o echilibrare termică. Trebuia să se respecte legea privind montarea a acestor repartitoare”.

În București sute de proprietari au renunțat să mai utilizeze repartitoarele motivul fiind faptul că facturile la căldură sunt mult mai mari.

La Cluj, situația este mai ”calmă” comparativ cu cea din capitală. Potrivit sursei citate, în Cluj-Napoca dintr-un  număr de 2.400 de proprietari clujeni racordați la sistemul centralizat de termoficare 70 % folosesc repartitoare, iar, până în prezent, nu au existat sesizări din partea clujenilor că nu ar fi mulţumiţi de randamentul acestor aparate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu