Efectul anchetelor ANI: Bibliotecarii şi preoţii iau locul primarilor

Zeci de primari din judeţele Satu Mare şi Sălaj sunt în căutare de avocaţi după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a început verificările pe motiv că ar fi în stare de incompatibilitate fiind şi reprezentanţii comunităţilor în adunările generale ale acţionarilor ale operatorilor de apă sau în asociaţiile de dezvoltare intracomunitară ADI-Apă. Numai în judeţul Satu Mare, 44 din cei 64 de primari au fost înştiinţaţi de ANI că sunt anchetaţi pentru incompatibilitate. La fel, în judeţul Sălaj, aproape toţi primarii se pregătesc să dea declaraţii la ANI. Există şi excepţii. La Cluj, primarii nu fac parte din conducerea societăţilor subordonate, aşa că cel puţin până acum, ANI nu a sesizat nici o incompatibilitate.

Problema incompatibilităţii stârneşte revoltă printre aleşii locali, care nu înţeleg cum e posibil ca ANI să vorbească de incompatibilitate, atâta timp cât hotărârile prin care au fost mandataţi să reprezinte localităţile în aceste AGA sau ADI au trecut atât de consiliile locale cât şi de Prefectură. Ca să scape de incompatibilităţi, unii primari au recurs la gesturi extreme: au mandatat în locul lor bibliotecari sau preoţi.

Potrivit ANI, primarii, viceprimarii, consilieri locali sau funcţionari publici sunt incompatibili cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional. Din acest motiv, 80% din primari riscă să fie declaraţi incompatibili.

Primarii cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate pe motiv că ar fi fost în stare de incompatibilitate fiind şi reprezentanţii comunităţilor în Adunarea Generală a Acţionarilor a operatorilor de apă sau în Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară ADI-Apă şi-au desemnat înlocuitori în cele două organisme din rândul bibliotecarilor sau preoţilor. Potrivit ANI, primarii, viceprimarii, consilieri locali sau funcţionari publici sunt incompatibili cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional. Pe acest motiv, 80% din primari riscă să fie declaraţi incompatibili.

Incompatibilităţi prevăzute de lege

Primarii sătmăreni consideră că prezenţa lor în AGA ale societăţilor comerciale aflate în subordinea lor nu reprezintă o incompatibilitate. Însă, Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede că funcţia de primar, preşedinte al Consiliului Judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional. La articolul 89 al legii 161/2003 se prevede: “calitatea de ales local este incompatibilă şi cu calitatea de acţionar semnificativ la o societate comercială înfiinţată de consiliul local, respectiv de consiliul judeţean”.

Bibliotecarii şi preoţii iau locul primarilor

Primarul comunei Valea Vinului din judeţul Satu Mare, Radu Cristea, a declarat că l-a desemnat ca reprezentant al comunei în AGA Apaserv pe bibliotecar. „Nu e normal să fim reprezentaţi de bibliotecar, dar întreaga tevatură iscată de ANI m-a obligat să iau această măsurăh, spune Radu Cristea.

Şi primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, crede că s-a ajuns în situaţia în care proiecte în valoare de zeci de milioane de euro privind extinderea reţelelor de apă şi canalizare să fie discutate de oameni mai puţin avizaţi. „Sunt cazuri în care reprezentanţii comunităţilor locale în AGA la Apaserv sau în ADI Apă e preotul din comună. Eu am vrut să numesc femeia de serviciu că lucrează cu apah, a afirmat Vasile Mitraşca.

Primarul Tăşnadului consideră că Legea de funcţionare a ANI este în contradicţie cu Legea Administraţiei Publice Locale, care prevede că primarul este reprezentantul comunităţii. “Noi am fost împuterniciţi prin hotărâre a Consiliului Local să reprezentăm comunitatea la constituirea ADI Apă. Sunt 44 de primari în această situaţie. Niciuna din hotărâri nu a fost atacată în contencios administrativ. Guvernul trebuie să amendeze legea, acolo unde comunitatea are interese, noi primarii trebuie să fim prezenţi”, spune Mitraşca.

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, spune că se află printre puţinii primari care au fost inspiraţi şi şi-a desemnat un reprezentant în ADI Apă-Canal. ”Mie mi-a cerut ANI un punct de vedere. Am arătat că eu imediat după prima şedinţă a ADI Apă-Canal am trimis un reprezentant, pe city-managerul Dan Băbuţ. Am avut atunci o informaţie că legea poate fi interpretată. Nu sunt normale aceste verificări pentru că primarul reprezintă interesul cetăţeanului, primarii doar reprezintă interesul comunei în aceste asociaţii. Trebuie intervenit şi trebuie schimbată legea. Precedentul este creat, primarul Sibiului, Klaus Johannis a câştigat procesul cu ANI exact pe tema asta. Este un precedent creat şi ar trebui aplicat la toată lumea”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

Judecata, ultima speranţă

Ne angajăm avocaţi şi apoi vom vedea”, spun primarii când vine vorba de pericolul de a fi declaraţi incompatibili.  44 din cei 64 de primari din judeţul Satu Mare au fost înştiinţaţi de Agenţia Naţională de Integritate că sunt anchetaţi pentru incompatibilitate.

Pentru că fostul ministru sătmărean al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a câştigat procesul cu ANI, care îl acuza că nu poate justifica 206.798 de lei, primarii din judeţ au încercat să afle reţeta succesului de la acesta.  Primarii liberali şi ai Forumului Democrat German au apelat tot la Casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, care l-a reprezentat şi pe Silaghi. Chiar dacă îi costă 1.000 de euro de căciulă, primarii nu vor să rişte să-şi piardă mandatele şi să nu mai poată candida la viitoarele alegeri.

SĂLAJ

Primarii din Sălaj, cu „sabia” ADI deasupra capului

Primarii din Sălaj stau cu ochii pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate după ce ANI a început să emită, pe bandă rulantă, rapoarte în care îi declară pe edili incompatibili din cauza faptului că fac parte, ca şi reprezentanţi ai celor care i-au ales, în diverse adunări şi asociaţii. Primul primar din Sălaj declarat, în acest mandat, incompatibil de către ANI este chiar primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, căruia agenţia îi reproşează că a încălcat legea făcând parte din Adunarea Generală a Asociaţilor de la SC Citadin SRL şi SC E Star Distriterm ZA, ambele societăţi la care Consiliul Local Municipal este asociat sau chiar unic asociat, cum este cazul Citadin.

În replică, primarul Radu Căpîlnaşiu spune că presupusa sa incompatibilitate are la bază, printre altele, date greşite ale Oficiului Registrului Comerţului, preluate de ANI fără a fi verificate. hReferitor la constatările Agenţiei Naţionale de Integritate, doresc să fac cunoscute următoarele informaţii: nu fac parte din Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Citadin Zalău SRL. Datele greşite ale Oficiului Registrul Comerţului Sălaj au fost preluate de ANI fără să le fi fost verificată acurateţea.  În ceea ce priveşte această societate, în calitate de primar am fost împuternicit de Consiliul Local al Municipiului Zalău să semnez actele de înfiinţare a societăţii, iar de Adunarea Generală a Acţionarilor SC Citadin Zalău SRL am fost împuternicit să semnez contractul de manager. O altă constatare a ANI pe care o voi explica se referă la incompatibilitatea cu calitatea de membru în AGA a S.C. E-STAR ZA DISTRITERM S.R.L., de asemenea o informaţie incorectă. Există două legi – legea 161/2003 şi 15/1990; una stabileşte situaţiile de incompatibilitate cu calitatea de membru în CA al societăţilor comerciale şi de membru în AGA, iar cealaltă defineşte societăţile comerciale de interes local, care au ca şi acţionar unitatea administrativ teritorială. Prin statut, acţionariatul şi conducerea societăţii despre care vorbim sunt asigurate de firma maghiară. Precizez că este vorba de o funcţie neremunerată. Toate acestea vor fi contestate în instanţă pentru ca situaţia să fie clarificată în condiţiile legislaţiei în vigoare, , declară Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.

Acesta nu va fi, cu siguranţă, şi ultimul primar cercetat de ANI în judeţul Sălaj, pentru că majoritatea primarilor, dacă nu chiar toţi, fac parte din consiliile de administraţie ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. „Noi suntem aleşi de populaţie să conducem şi să dezvoltăm unitatea administrativă. Iar pentru a ne dezvolta şi pentru a putea face lucruri pe care nu le putem face singuri, ne-am unit în acest asociaţii de dezvoltare. Pe cine să trimit, din primărie, la asociaţie? Şoferul pe care nu îl am? Bibliotecarul? Pe altcineva nu pot, pentru că funcţionarii publici nu au voieh, explică situaţia Sandu Bercean, vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România şi preşedintele filialei Sălaj a acestui organism.

Bercean, el însuşi aflat în această situaţie, în calitate de primar al comunei Meseşenii de Jos şi reprezentant, în această calitate, al comunei în ADI din bazinul Crasnei, spune că „este o absurditate că ADI reprezintă incompatibilităţi pentru primarih şi că Asociaţia Comunelor din România a trimis o propunere de modificare atât a Legii nr.215 a administraţiei publice locale, cât şi a Legii ANI. „Noi nu beneficiem de niciun venit, doar de muncă în plush, a subliniat primarul.

MARAMUREŞ

Primarii din Maramureş s-au pus la adăpost

În Maramureş din Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă anal fac parte majoritatea primăriIlor din judeţ, cu excepţia oraşului Borşa, care a decis ieşirea la jumătatea lunii iulie. „A fost una dintre condiţii pentru a putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii. Vitalul este cel care gestionează marile proiecte în judeţ astfel că a trebuit să ne înscriem ”, a declarat Vasile Zete, primarul localităţii Cicârlău.

În primăvara acestui an însă, în momentul în care primarii maramureşeni au prins de veste că încep cercetările ANI pentru faptul că sunt reprezentanţi în Consilii de Administraţie ale acestor Agenţii, au renunţat şi au delegat alte persoane. Mai mult, au făcut solicitări către Prefectura Maramureş şi Consiliul Judeţean ca să primească lămuriri. „În luna februarie am făcut o solictare către Consiliul Judeţean şi Prefectură, la care nu am primit însă răspuns, să se ceară precizări la Agenţia Naţională de Integritate tocmai pe acest segment. Nu mi se pare normal pentru că în aceste consilii de administraţie noi nu am participat ca şi ordonatori principali de credit ci ca reprezentanţi ai unităţii administrativ teritoriale, deci din punctul meu de vedere nu este incompatibilitate. Dacă este s-o luăm aşa, 80% dintre primarii din ţară sunt incompatibili pentru că au făcut sau fac parte din diferite consilii de administraţie ale agenţiilor de dezvoltare intercomunitară. Ce facem, alegeri din nou?h, a mai adăugat Zete.

Ca să se asigure că nu încalcă legea, primarii au decis şi chiar ş-au delegat alte persoane în aceste consilii de administraţie. „Am delegat administratorul public al comunei ca să nu fie problemeh, a explicat Vasile Zete. La fel a făcut şi omologul său din Săcălăşeni. „Am delegat în urmă cu două luni unul dintre consilierii primarului ca să nu fie incompatibilitateh, a precizat Emilian Pop.

BIHOR

Prefectura i-a pus la adăpost pe primari

Bihorul se poate considera un judeţ norocos în ceea ce priveşte incompatibilitatea primarilor. Autoritatea Naţională de Integritate a găsit doar un primar incompatibil în Bihor şi acesta din motivul că a uitat să părăsească poziţia de administrator al propriei firme. Pentru această realizare un merit deosebit are şi Serviciului juridic, avizare şi contencios administrativ din cadrul Prefecturii Bihor.

Prefectura Bihor a înmânat fiecărui primar un ghid în care erau cuprinse situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese pe care trebuia să-l evite fiecare şef de primărie. Prefectura nu s-a rezumat doar la a-i informa pe primari. Acele hotărâri ale consiliilor locale care îi aduceau pe primari în situaţia de a fi incompatibili nu au primit aviz de legalitate. Spre exemplu, printr-o hotărâre a Consiliului Local Nojorid, primarul Mircea Crainic era desemnat în Consiliul de Administraţie al Reosal. Prefectura Bihor nu a dat aviz de legalitate tocmai din motiv de incompatibilitate şi a dispus revocarea hotărârii. Printr-un document din iulie 2012, Prefectura Bihor atrage atenţia Consiliului Judeţean, consiliilor locale şi primăriilor din judeţ că „au obligaţia de a pune la dispoziţia prefectului datele necesare stabilirii persoanelor cărora le sunt aplicabile incompatibilităţile legaleh.

Singurul primar bihorean declarat incompatibil de către ANI a fost primarului de Chişlaz, care era administrator la o societate privată, nu membru în consiliul de administraţie a unei societăţi comerciale prestatoare de servicii publice de utilitate locală.

CLUJ

Nici un primar incompatibil

În judeţul Cluj, situaţia incompatibilităţilor este mult mai simplă. Mai exact, până acum ANI nu a găsit nici un primar incompatibil pentru că facea parte din CA sau AGA societăţilor comerciale subordonate. „În judeţ există două societăţi comercială care se ocupă de serviciile de apă-canal, Compania de Apă Someş şi compania de apă de la Turda. Nici un primar şi nici preşedintele Consiliului Judeţean Cluj nu fac parte din conducerea acestor companii. Pe de altă parte, scoietăţi comerciale cu acţionari primăriile sau consiliile locale au doar Consiliul Judeţean şi primăriile de oraşe din judeţ. Nici aici nu există primari în adunările generale ale acţionarilor”, a precizat purtătorul cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif.  gPână în prezent, Instituţia Prefectului – judeţul Cluj nu a fost sesizată de către Agenţia Naţională de Integritate despre faptul că ar fi constatat existenţa stării de incompatibilitate la vreunul dintre primarii unităţilor administrative din judeţul Clujh, a precizat şi Biroul de presă al Prefecturii.

În acest mandat ANI a constatat deocamdată în judeţul Cluj doar incompatibilitatea viceprimarului Clujului, Gheorghe Şurubaru, găsit incompatibil pentru că şi-a păstrat şi calitatea de administrator la o firmă privată. Dosarul se află încă pe rol în instanţă.

[stextbox id=”custom” caption=”DEPUTAT UDMR: ANI vede primarii ca o gaşcă de infractori”]

Deputatul UDMR de Satu Mare, Gabor Kereskenyi, crede că acţiunile ANI vor determina primarii să fugă de responsabilitate. “S-a ajuns în situaţia în care aleşii locali refuză să mai semneze actele cu greutate. Aşa nu facem decât să alungăm specialiştii din administraţia publică locală. Vom ajunge în situaţia în care vor candida la primării doar oportuniştii şi fripturiştii”, a declarat Kereskenyi.

Deputatul sătmărean spune că aleşii locali, potrivit normelor europene, au obligaţia să reprezinte comunitatea în toate instituţiile şi structurile, dacă acest lucru este în interesul comunităţii, iar potrivit Tratatului de la Nisa directiva europeană primează în faţa Legii 161/2003 care defineşte incompatibilităţile. gPe de altă parte este foarte grav ca prin aceste practici ale ANI este afectată şi imaginea României, aleşii locali fiind prezentaţi în presa naţională şi internaţională ca fiind corupţi. Situaţia primarilor care ar putea fi în incompatibilitate trebuie tratată cu soluţii instituţionale constructive, prin implicarea Parlamentului, Ministerului Justiţiei şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Riscăm să lăsam neadministrată întreaga ţară. Nu putem trata primarii ca o imensă gaşcă de infractorih, consideră Gabor Kereskenyi.

[/stextbox]

[stextbox id=”custom” caption=”1.200 de primari în incompatibilitate”]

Aproximativ 1.200 de primari se află în situaţie de incompatibilitate la nivel naţional, din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, au afirmat în  luna august reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România. 80% dintre primarii incompatibili ar fi de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezenţei în societăţile de apă şi canal.  Lista ANI, sub acuzaţia de incompatibilitate se află şi preşedinţii CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu  (PSD) şi CJ Braşov, Aristotel Căncescu (PNL) dar şi primarul Sibiului (PNL) Klaus Johannis.

Premierul Ponta a recunoscut că există o problemă majoră cu aleşii locali declaraţi incompatibili de ANI şi că se poate ajunge la alegeri parţiale în jumătate dintre localităţile ţării. Primul-ministru a subliniat că va încerca să găsească o soluţie. Pe de altă parte, ANI a anunţat că până în prezent a găsit incompatibili aproximativ 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, dar verificările sunt în curs de desfăşurare.

[/stextbox]

Autori: Ciprian Fabian, Olimpia Man, Anca Miklos, Claudia Boanchiş, Claudia Romitan

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Dolarel says:

    Minunat, cand apar incompatibilitati clare, coruptia devine vizibila la scara primariilor – contracte atribuite selectiv, favoruri si intelegeri clare prin care banii publici sunt sifonati, acum s-a trezit toata lumea sa se lege de ANI, ca fug specialistii blabla. Care specialisti? Cei cu multa experienta in sifonatul banului public? Tara asta de 20 de ani e indatorata si furata prin furtul politicienilor mari si mici, dar cand bagam unul in inchisoare, sau cand li se clatina fotoliile pentru ca au ajuns sa fure cu nerusinare prin cumul vizibil de functii, atunci incep lacrimile de crocodil si clica devine brusc elita specialistilor… pai nu meritam sa ne devalizeze de tot?

Postaţi un comentariu