Dă-ți afară avocatul! Du-te la mediator

Participanțil la masa rotunda

Paradoxal, tot mai mulți români se plâng că nu au încredere în justiție dar, în același timp, tot mai mulți apelează la justiție. În 2012 instanțele din România au avut de soluționat 3, 3 milioane de dosare, un număr record pentru țara noastră. Medierea a apărut în sistemul legislativ din România, încă din 2006, ca o condiție a aderării la UE, dar acum este considerată și ca o posibilă soluție de descongestinare a instanțelor, oferind, deopotrivă, multe avanteje părților implicate în conflicte. Însă chiar și acum, după șapte ani, medierea reprezintă o necunoscută pentru multă lume.

Muzeul Gazelor din Mediaș a fost gazda unei mese rotunde cu tema „Efectele ultimelor modificări legislative în materia medierii, precum și a reducerii cu 50% a taxelor de timbru pentru conflictele soluționate prin mediere”, eveniment moderat de mediatorul Anca Lucia Stancu, manager MediereNet.ro®.

“Un așa mare număr de dosare, 3, 3 milioane într-un singur an, ori se soluționează prea rapid, ori cu erori judiciare, și asta pentru că numărul de judecători este același. Motiv pentru care trebuie făcut ceva: ori mărim numărul de judecători, ceea ce e imposibil din punct de vedere bugetar, ori micșorăm numărul de dosare care vin pe rolul instanțelor. Însă nu poți împiedici accesul omului la justiție”, a afirmat judecătorul Cristi Danileț, membru CSM, în intervenția sa. Danileț a explicat avantajele medierii și consideră că magistrații trebuie să se implice activ pentru a îndruma oamenii să încerce soluționarea conflictelor apelând la mediator. Judecătorul recomandă ca cetățenii să încerce să își soluționeze conflictele înainte de a ajunge în instanță.

“În procesele civile cineva întotdeauna rămâne nemulțumit la final, pe când prin mediere ambele părți ar putea fi satisfăcute. Soluția se poate obține în scurt timp și cu costuri mai mici. Oamenii trebuie să prindă încredere în această meserie. Mediatorul este o persoană specializată în tehnici de comunicare și chestiuni psihologice și nu un pseudo-avocat”, mai afirmă Danileț.

Danileț e de părere că lumea trebuie să se convigă de avantajele medierii, dând exemplu divorțurile în ceea ce privește custodia copiilor, subliniând că judecătorul are doar capacitatea tehnică, adică juridică de a tranșa o chestiune care ține de emoții, sentiment, aspecte interioare dintr-o familie. “Cred că în fața mediatorului cei doi, chiar certându-se, în cele din urmă pot ajunge la o înțelegere și să stabilească un plan parental privind viitorul copilului. Judecătorul nu poate coborî în interiorul familiei și discuta pe îndelete cu membrii familiei.”

“Medierea fiind o activitate de interes public, scopul mesei rotunde a fost acela de a disemina în rândul românilor informații de interes general cu privire la mediere, de promovare a medierii în rândul societății românești ca metod[ alternativă de soluționare a disputelor, precum și prezentarea beneficiilor pe care le aduce apelarea la mediere atât celor care au un conflict, dar și întregii societăți”, meditator Anca Lucia Stancu, manager MediereNet.ro®.

“Medierea se aplică cu succes în afară. În SUA 80 % din cauzele civile se soluționează prin mediere și 90 % prin negocierea între procuror și inculpat, așadar foarte puțin cauze rămân de soluționat pentru judecător. În America dosarele sunt puse public, pe internet. Medierea fiind confidențială, oamenii preferă să apeleze la mediator pentru a nu vedea toată lumea problemele lor”, judecător Cristi Danileț, membri CSM

Distribuie:

Postaţi un comentariu