Cum se reorganizează Sănătatea: mai puține internări, mai mulți bani pentru medicina de familie

Foto: Dan Bodea
Foto: Dan Bodea

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că dorește ca la finalul mandatului, în 2016, medicina de familie să reprezinte 10% din totalul fondurilor de sănătate față de 6, 4-6, 8% cât este în prezent, conform Agerpres.

“Noi vrem ca la sfârșitul mandatului, în 2016, medicina de familie să reprezinte 10% din total fonduri de sănătate. Acum ea reprezintă 6, 4-6, 8%. Ne-am propus să ajungem la anul la 8, 5%, anul următor să ajungem undeva la 9, 2% și în 2016 să ajungem la 10%”, a declarat ministrul la un post de televiziune.

În opinia ministrului Sănătății, trecerea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc în către medicina de familie și cea din ambulator  ar însemna o economie de peste 500 de milioane euro pe an. “Credem că am putea să recuperăm între cinci sute de milioane și un miliard de euro pe an, ceea ce ar fi cam 9-10% din ce poate să ofere sistemul sanitar românesc ca finanțare, prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc care costă foarte mult. Între 1.400-1.800 lei este cazul care se deconteaza pentru o internare continuă și între 14-20 lei este o consultație care se realizează în pre-spital adică la medicina de familie sau medicina ambulatorie. Noi ne-am propus pentru 2014, intrând pachetul cu 1 februarie, sperăm noi, în funcțiune, să reducem undeva între 10% și 12% din acest 40% pierderi prin internări în spitale care nu sunt necesare, ceea ce ar însemna cam 25% din 40% sperăm să le ducem din internare continuă din spitale pe partea de ambulator. Dacă facem un calcul vom vedea ca este de vreo 25 de ori mai ieftin să consulți în ambulator. Am făcut un calcul și vom avea cam de șase ori mai mulți pacienți în partea de pre-spital, ducând aceste servicii în pre-spital”, a mai declarat ministrul Nicolăescu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu