Clujul va avea şcoală gratuită pentru stewardese. Sute de fete sunt aşteptate să ocupe cele 564 de locuri disponibile

Foto: Dan Bodea

O şcoală gratuită pentru tinerele care îşi doresc o carieră în aviaţie, pe postul de stewardesă, va fi deschisă la Cluj-Napoca în această vară. Proiectul „Însoţeşte-ne la bordul carierei” s-a născut în vara anului 2013 şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Perioada de implementare este mai 2014-octombrie 2015.

„Ca idee am fi putut să scriem proiecte cu diferite activităţi eligibile dedicate femeilor, fie pentru promovarea egalităţii de şanse, pentru promovarea discriminării de sex, sau pentru promovarea femeilor de succes din România. Nu am găsit oportun să scriem un proiect pe aceste teme, în schimb o şcoală de stewardese în Cluj ar fi cea mai potrivită în condiţiile în care în România noi ştiam că funcţionează o singură şcoală de aviaţie care oferă şanse persoanelor care doresc să devină însoţitoare de bord, şansă care costă 3.500 de euro”, a precizat Steluţa Racolţa, manager proiect RSC Consulting.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În urma selecţiilor care se vor desfăşura în opt oraşe din ţară (Cluj, Suceava, Craiova, Bucureşti, Timişoara, Piteşti, Braşov şi Galaţi), 564 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani vor beneficia de aproximativ patru luni de şcolarizare, care presupun atât cursuri de calificare cât şi de specializare. „În argumentarea care a stat la baza acestui proiect am ţinut cont de paradoxul care există pe piaţa muncii: angajatorii din România sunt foarte exigenţi atunci când angajează personal nou. Considerăm că această şcoală este o oportunitate pentru tinerele absolvente de liceu sau facultate de a accede la posturi bine plătite la vârste foarte fragede”, a spus Steluţa Racolţa.

Cursurile vor fi acreditate în concordanță cu legislația formării profesionale a adulților, respectiv de către Autoritatea Națională pentru Calificări, cât și a ocupațiilor din domeniul aviației, de către Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Condiţii de înscriere
Printre cele mai importante condiţii de eligibilitate şi acces în proiect se numără: studiile liceale finalizate, cu diplomă de bacalaureat, cunoaşterea limbii engleză la nivel mediu, stare de sănătate bună, aspect fizic plăcut, proporţionalitate înălţime cu greutate şi înălţime minimă de 1, 60 m. RSC Consulting va avea acreditare obţinută de către Autoritatea Aeronautică Civilă din România ca furnizor de cursuri şi de către Autoritatea Naţională pentru Calificări, certificate pe care absolventele cursurilor le vor avea după parcurgerea lor. Certificatele le vor conferi dreptul să muncească în orice stat al UE pe tipurile de aeronave pe care vor desfăşura practica. Desigur, tinerele absolvente vor urma alte cursuri şi specializări la cererea companiilor aeriene unde vor fi acceptate ca însoţitoare de zbor, însă vor deţine avantajul de a fi urmat deja un curs de formare.

Zece ani printre nori

La evenimentul de lansare a proiectului a fost prezentă şi Nicoleta Gherman, stewardesă cu o experienţă de zece ani la una dintre cele mai mari companii aeriene din lume. „Pentru multe tinere este foarte greu să intre în domeniul aviaţiei. Asta a fost şi impresia mea când am aplicat pentru Emirates Airline şi am picat. Încrederea în sine m-a determinat să mă înscriu la alte şase linii de aviaţie şi am ajuns la Qatar Airways. După zece ani şi jumătate m-am întors acasă şi eram convinsă că nu voi mai intra în domeniul aviaţiei, neavând rude, sau pile. Prin acest proiect vrem să demonstrăm că puteţi face ce vă doriţi, să ajungeţi printre nori, fără alte relaţii, decât prin propriile forţe”, a precizat Nicoleta Gherman, insistând asupra cunoaşterii a cel puţin două limbi străine de către candidate pentru a avea şansa de a fi acceptate mai târziu pe un post de stewardesă la una din companiile aeriene.

Nicoleta Gherman,   stewardesă timp de zece ani şi în prezent responsabil selecţie grup ţintă în cadrul proiectului „Însoţeşte-ne la bordul carierei”/Foto: Dan Bodea

Nicoleta Gherman, stewardesă timp de zece ani şi în prezent responsabil selecţie grup ţintă în cadrul proiectului „Însoţeşte-ne la bordul carierei”/Foto: Dan Bodea

„Vă sfătuiesc să aveţi încredere în voi, să veniţi la cursuri şi să vă înscrieţi ulterior la cât mai multe examinări”, a mai spus Nicoleta Gherman care va fi de asemenea formator în cadrul şcolii şi responsabil selecţie grup ţintă în cadrul proiectului „Însoţeşte-ne la bordul carierei”. Cursantele vor beneficia de tot echipamentul necesar orelor de practică, vor avea acces la un simulator de bord, la cursuri de nataţie şi la alte dotări. De asemenea, RSC Consulting contează pe parteneriatele încheiate cu mai multe companii aeriene care să ofere posibilitatea cursantelor să efectueze ore de practică.

Siguranţă la bord

„Când spunem stewardese nu vorbim doar de fete frumoase care la bordul unui avion fac nişte servicii. Din punct de vedere profesional, la bord, o stewardesă reprezintă siguranţă. Aceste fete de excepţie trebuie să treacă printr-o formare foarte bună pentru a-şi duce până la capăt misiunea. În marile companii aeriene avem aproximativ 50-70 de piloţi români şi la fel cum ne mândrim cu ei, ne mândrim şi cu însoţitoarele de bord formate din România. Atât la piloţi cât şi la stewardese există acelaşi standard de pregătire astăzi. La acest nivel, şansele de a ajunge la marile companii sunt deschise. Regret că nu am plecat mai repede, la timpul meu, afară la contracte. Din păcate a fost cultura şi frica de necunoscut”, a declarat Luca Ciacoi, reprezentant Air Transilvania, cu o experienţă de aproape 35 de ani în aviaţie. În prezent Luca Ciacoi este pilot instructor şi examiner la companii din Franţa şi Austria.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Tinerelor care nu au domicilul în judeţul Cluj li se va asigura posibilitatea de cazare şi masă pe durata şcolarizării. Prima sesiune de cursuri va începe în luna iulie, în prezent având loc procedura de selecţie atât a candidaţilor, cât şi a formatorilor. Formularul de înscriere la preselecția cursuri „Însoțitor de bord” poate fi accesat pe site-ul www.rsc-consulting.ro.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 5.661.547 lei, din care 5.378.469 lei  este asistenţă nerambursabilă, iar 283.077, 85 este contribuția RSC CONSULTING.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. NICOLETA COSTIN says:

    va felicit pentru proiect dar la Iasi de ce nu ajungeti??? zi buna

  2. erika says:

    In ce data va incepe cursul?

  3. Captain Mike says:

    D-l Comandant Luca
    Initiativa este superba si cred ca v-a ajuta multe persoane in cariera aviatica internationala.
    Sincere felicitari !

Postaţi un comentariu