Bisericile de lemn, la mare preţ peste hotare

Bisericile construite de meșterii maramureșeni au ajuns în toată lumea

Bisericile de lemn sunt un simbol pentru Maramureş. De-a lungul secolelor, meşterii în lemn din această zonă a ţării au construit sute de biserici pe care le-au amplasat în judeţ, în întreaga ţară dar şi în lume. Pentru că lemnul este un material versatil, relativ uşor de lucrat, meşterii maramureşeni au ridicat dulgheria la rang de artă, reuşind să realizeze adevărate opere de artă în lemn, biserici, case dar şi porţi tradiţionale care au ajuns peste tot în lume. „Avem biserici construite în stil maramureşean, din lemn, în aproape toată lumea. Nu este vorba despre biserici vechi, penru că acestea nu se dau, este vorba despre biserici construite în Maramureş de meşterii de aici. Avem în Venezuela, Franţa, Italia, Elveţia, Suedia”, a declarat preotul Cristian Ştefan, consierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

 

Bisericile de lemn construite în Maramureş, în stilul arhitectonic specific acestei zone, au ajuns în toată lumea. Acestea se remarcă prin tehnica îmbinărilor din lemn și a realizării învelitorilor din șindrilă, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafața portalurilor și ancadramentelor – ce se susțin pe stâlpi zvelți – simbolizând elemente de natură vegetală, animală și geometrică realizate prin dăltuire sau crestare. Mai mult, bisericile de lemn din această zonă a României sunt considerate unice şi opt dintre ele au ajus să fie declarate Monumente UNESCO, tocmai pentru unicitatea lor. Fascinaţi de frumuseţea şi unicitatea lor, tot mai multe comunităţi de români din diasporă îşi comandă astfel de lăcaşe de cult meşterilor din Maramureş. Acestea se construiesc pe plan local, apoi sunt demontate bucată cu bucată, încărcate în camioane, duse la destinaţie şi reasamblate.

 

[nggallery id=42]

 

Complex bisericesc pentru românii din Torino

O astfel de biserică construieşte Dorel Petrovan, meşter lemnar din Sighetu Marmaţiei, pentru românii din Moncalieri –Torino, din Italia. Construcţia ei a început în primăvara acestui an. „Am început în luna mai şi estimăm că vom termina întreaga lucrare la 1 septembrie. Apoi o vom pune bucăţi în maşini, o vom transporta în Italia şi vom începe montajul”, a arătat meşterul Dorel Petrovan.

Despre complexul pe care îl pregăteşte pentru Italia, sigheteanul spune că este o lucrare „de suflet”. „Maramureşenii sunt credincioşi şi în egală măsură iubesc şi lemnul. În urmă cu o lună arhitectul şef din Torino a fost în Maramureş cu o echipă de televiziune şi au făcut chiar un documentar. Şi-au schimbat total părerea despre România şi despre maramureşeni. Ştiu că în Torino şi în împrejurimi trăiesc câteva zeci de mii de români, mulţi dintre ei maramureşeni. Biserica pe care o vom duce acolo îi va face să se simtă mai apropiaţi de casă”, a mai spus acesta.

La Moncalieri va fi construită nu numai o biserică din lemn ci şi un altar de vară şi o casă parohială, toate din lemn, în stil maramureşean, împodobite cu numeroase sculpturi. Potrivit meşterului Dorel Petrovan, biserica va adopta stilul arhitectonic al bisericilor din Maramureș,  compuse din pronaos, naos și altar, și limbajele simbolice cele mai semnificative: pe fațadă va fi sculptat un mic portic care va avea rol de intrare. Clopotniţa, în întregime din lemn, va atinge cota de 25 de metri. Casa parohială va oglindi regulile ortodoxiei românești: un plan rectangular care dă spre o curte interioară legată de curtea externă a bisericii prin intermediul unui sistem de porticuri care formează un C. Casa parohială va găzdui la parter o sală multifuncțională și, la etaj, locuința preotului și o mică pensiune. Va fi ridicat și un altar estival: un spațiu între biserică și casa parohială amenajat pentru desfășurarea slujbelor pe timpul sezonului cald. Și acesta va fi construit din lemn, tot respectând tradițiile vechilor biserici românești.

 

[nggallery id=44]

 

Proiect câştigător

Proiectul acestei biserici a fost prezentat, în cadrul Festivalului de arhitectură de la Torino 2013, chiar de PS Siluan, episcopul Italiei, care a participat la Seminarul de arhitectură bisericească românească. Proiectul Parohiei a fost ales să participe la expoziția „Architettura in città”, în urma desemnării ca fiind unul din cele mai importante proiecte, din 30 de proiecte din regiunea Piemonte.

„Italienii care au fost în Maramureş în urmă cu o lună au filmat un documentar despre Maramureş şi bisericile de aici. Au fost încântaţi de stilul arhitectonic”, a conchis meşterul Dorel Petrovan.

Absolvent al Şcolii de Arte dar şi al unei facultăţi de profil, meşterul spune că biserica pe care o construieşte pentru românii din diasporă nu este singura. „De mai bine de 10 ani facem în atelierul familiei lucrări bisericeşti din lemn. Soţia mea, absolventă de Arte şi ea, puictează icoane pe lemn care, la fel, ajung să împodobească lăcaşele de cult. O altă lucrare foarte mare este la Ghimbav în judeţul Braşov”, a explicat meşterul.

 

[nggallery id=43]

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu