Tinerii Clujului. Alex Velea, olimpic internațional la informatică: „Școala nu m-a ajutat în pregătirea mea”

Alexandru Velea, olimpic/ Foto: Arhiva personală

Clujeanul Alexandru Velea în vârstă de 19 ani este un personaj obișnuit al podiumurilor când vine vorba de olimpiadele de informatică organizate atât în țară, cât și în afara țării. Recent, tânărul și-a adăugat în palmares două medalii importante: aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, desfăşurată în perioada 29 iunie – 4 iulie, la Brno (Cehia), la care au participat 44 de concurenți din zece țări și argint la Olimpiada Internaţională de Informatică 2015, care s-a desfășurat anul acesta la Almaty (Kazahstan), în perioada 26 iulie – 1 august, şi a reunit 324 de competitori din 84 de ţări. Am stat de vorbă cu tânărul pentru a afla care este cheia succesului, de când este pasionat de informatică și cât anume se pregătește pentru a obține asemenea performanețe, dar și dacă … ați ghicit, este fan Alex Velea.

Cu toate că poartă un nume deja celebru în showbiz-ul românesc, acest lucru nu îl ajută, dar nici nu îl afectează în vreun fel, pentru că Alex Velea de Cluj își vede de propriul drum. A îndrăgit informatica de mic copil, luând primele ore la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca, după care a început să fie tot mai interesat de tot ceea ce ține de acest domeniu. Deși a petrecut poate mii de ore în fața calculatorului, acesta spune că are un program bine stabilit în ceea ce privește pregătirea. „Am zile când lucrez mai mult, zile când lucrez mai puțin. Acum am absolvit clasa a XII-a. Bacul mi se pare cam inutil și over-rated, sincer”, spune tânărul care își va continua studiile la Universitatea de Matematică și Informatică din București.

Alexandru Velea/ Foto: arhiva personală

Alexandru Velea/ Foto: arhiva personală

A participat la prima olimpiadă de informatică pe clasa a cincea. „Cred că am fost primul sub mențiune, dacă îmi amintesc bine. Am mai participat și la olimpiada de fizică pe clasa a opta, dar nu pot spune că a fost ceva serios”, spune Alex.

De atunci, medaliile s-au ținut scai de micul geniu de la Cluj. Pe clasa a V- a obținut Premiul Special la Olimpiada Națională de Informatică, pe clasa a V-a obținut locul III, pe clasa a VIII-a mențiune, pe clasa a IX-a locul III, pe clasa a XI-a locul I și pe clasa a XII-a mențiune. Nici singura partipare la Olimpiada Națională de Fizică nu a rămas nepremiată, întrucât Alex a obținut mențiune. Pe clasa a opta a fost singurul elev clujean care a participat la Balcaniada de Informatică pentru Juniori, de unde s-a întors accasă cu medalia de bronz. Pe clasa a XI-a Alex a obținut două medalii de argint, atât la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, cât și la Olimpiada Internațională de Informatică, dar și bronz Turneul internaţional de informatică Shumen 2014. Adolescentul și-a încheiat studiile liceale în forță, reprezentând  încă o dată Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, atât la „europenele”, cât și la „mondialele” informaticii, unde a obținut o medalie de aur și una de argint, deși, în mod oficial nu mai era elev al acestei instituții în momentul desfășurării competițiilor.

„Școala nu m-a ajutat în pregătirea mea pentru olimpiadă. Poate e un lucru urât că spun asta, dar acesta e adevărul. La început am învățat informatică de la doamna Mihaela Cociș, apoi de la domnul Ilea Lucian de la Colegiul Naționl «Emil Racoviță» și de la domnul Andrei Grigorean”, spune tânărul.

Alex consideră că actualul sistem de învățământ e deficitar, putând fi comparat cu felul în care se desfășoară lucrurile într-o cazarmă militară: „Parcă e un fel de armată în educație. Cred că e cea mai concisă descriere. Nu o să te ajute foarte mult, dar îți creează caracterul necesar să mergi mai departe. Copiii români se descurcă bine peste tot pentru că au fost învățați de mici că trebuie să învețe și să nu piardă vremea, sunt mai obișnuiți cu asta, spre deosebire de străini. Sistemul nostru scoate copii foarte buni, dar și copii care nu știu ce vor să facă în viață după ce au terminat un liceu. Aceasta e principala diferență între sistemul nostru de învățământ și cel străin”, consideră Alex.

Pe perioada liceului nu s-a înțeles niciodată cu biologia, geografia și istoria, axându-se pe materiile reale. În timpul liber îi place să se joace pe calculator, să urmărească seriale și să iasă cu prietenii. Deocamdată nu știe ce va face după terminarea Facultății, dar își dorește să rămână în Cluj.

Odată cu plecare sa la București, adică începând din toamnă, Alex Velea, cântărețul, va avea un tiz clujean. „Nu e genul meu, nu am nimic în comun cu el, așa că nu prea am tangențe cu el”, spune tânărul. Dacă până acum Alex Velea de Cluj nu a fost protagonistul niciunei întâmplări hazlii legate de coincidența de nume, odată cu mutarea sa în capitală, șansele în acest sens cresc considerabil.

[stextbox id=”custom”]

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

Nu cred că cineva se poate descrie efectiv în câteva cuvinte. Oamenii în general mi se par prea complecşi pentru așa ceva. Dar, de dragul discuției, bănuiesc ca prietenos, modest și jovial. Asta sună bine și mi se pare că dă bine.

Care este motto-ul tău?

Era un citat care îmi plăcea: „We are drowning in information and starved for knowledge.”

Trei cărți preferate?

Nu prea cred că pot scoate mai mult de cinci cărti pe care le-am citit, sincer.

Ce îți place în general?

Să stau cu prietenii mei. Am crescut singur, în camera mea, dar tot timpul am apreciat timpul petrecut cu ei.

Ce te enervează?

La Cluj, în general nu mă enervează altceva în afară de trafic. Mi se pare mult prea aglomerat față de ceea ce ar trebui să fie. În rest, probabil internetul prost sau berea prea scumpă.

Foto: arhiva personală

Foto: arhiva personală

Ce îți place cel mai mult în Cluj?

Oamenii, cu siguranță.

Care e locul tău preferat din Cluj?

Căminul 0 din Observator. E locul unde mergeam cu colegii după ce ieșeam de la școală – cu siguranta e unul dintre locurile cu cele mai multe amintiri.

Ce ai vrea să schimbi la Cluj?

În principiu, Clujul e ok așa cum e.

Ce îi lipsește Clujului?

Poate shaorma Calif? Cine știe…

Cum vezi Clujul peste 5 ani?

Sincer, nu prea am fost bun la așa ceva. Bănuiesc că o să arate la fel. Cel puțin asta sper. Nu aș vrea ca Clujul să se schimbe foarte mult. Atât ca locuri, cât mai ales ca oameni.

Cum te vezi pe tine peste 5 ani?

Sper să fiu cât de cât stabil. Nu cred că aș vrea să am o viață pe fugă. De preferat, aș vrea să am un job prin Cluj.

Consideri justificată goana clujenilor după titluri de genul „capitală” a orice, doar să fie capitală?

Din păcate, nu. În opinia mea Clujul este un oraș superb, dar nu excelează în niciun domeniu. Asta nu e un lucru rău. Mai ales când vorbim despre capitale europene și așa mai departe. În schimb, e foarte bine clasat pe foarte multe planuri, mai pe toate și asta mă face fericit. Mi se pare că e mai bine să ai un oraș care să nu fie cel mai bun. Măcar în felul asta rămân doar oamenii de aici, care au crescut în Ardeal și care sunt „împreună cu orașul”, oameni care fac parte din acest oraș de când s-au născut, celor care le pasă cu adevărat.

[/stextbox]

[stextbox id=”custom”]

Alex, mereu pe podium

Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

Olimpicii români au obţinut o medalie de aur, două de argint şi una de bronz la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Laureat cu argint la ediţia precedentă, Alexandru Velea, elev în calsa a XII-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, a cucerit în acest an medalia de aur.

Prima ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale s-a desfăşurat în 1994, la Cluj-Napoca, la iniţiativa României.

Olimpiadei Internaţionale de Informatică

Lotul olimpic al României şi-a adjudecat patru medalii la XXVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică: una de aur, două de argint și una de bronz. Alexandru Velea, a obținut al doilea an consecutiv medalia de argint în cadrul acestei competiții.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu