ShoeBox- cadoul din cutia de pantofi

Shoe box

 

ShoeBox este o cale prin care, în preajma sărbătorilor de iarnă, cutiile de pantofi devin locul perfect în care încap cadouri pentru copiii orfani: ”Totul a început în 2007, când încercam cu niște prieteni să ne învățăm copiii să împartă lucrurile pe care le au ei. Atunci, am făcut niște cutii din astea de pantofi, le-am împachetat cu hârtie colorată, am pus înăuntru lucruri de ale lor: șosete, jucării, dulciuri”, spune Valentin Vesa, cel care a inițiat acest proiect în România. Prima cutie cu cadouri i-a oferit-o unui băiețel de la Pata Rât.

Din experiența anilor trecuți, majoritatea aduc lucruri noi, special cumpărate pentru acest act caritabil din preajma sărbătorilor de iarnă. E mai mult decât ” ia să văd ce am prin casă. Mulți îl iau ca pe un proiect de inimă, de familie.” În plus, mulți copii care vin cu părinții lor și lasă un cadou, se duc și cu voluntarii să împartă cutiile, pentru a vedea cum trăiesc ”alți copii care nu au ce au ei”. De aceea, proiectul ajută și din punct de vedere educațional, spune Valentin. Oamenii pot pune înăuntru atât lucruri noi, cât și folosite, în măsura în care cele second-hand sunt încă folosibile. Totodată, nu sunt acceptate ”alimentele perisabile”, mai spune acesta. Oamenii vin cu cutiile nesigilate pentru a fi evitate ”eventualele surprize”. Au fost și situații în care în cutii erau mașinuțe fără nicio roată sau păpuși fără un ochi.

Conceptul de ”ShoeBox” există de mult. Valentin își amintește ”când eram mici, după Revoluție știu că veneau din Anglia și Germania cutii împachetate la școli. Atunci am spus: hai să luăm conceptul ăsta!” Inițial, s-a numit simplu- ”ShoeBox”, dar apoi s-a gândit că unii oameni mai în vârstă ar putea să nu înțeleagă și așa a devenit- ”Shoe box- cadoul din cutia de pantofi”.

De ce o cutie de pantofi? Pentru că e foarte simplu să zici ”o cutie de pantofi”, toată lumea înțelege și e și un lucru la îndemână.

Cutiile sunt aranjate pe mai multe categorii de vârste: 2-5 ani, 5-9, 9-12 și 12-18. Pentru anul viitor, Valentin se gândește să scoată aceaste categorii, iar oamenii care vin cu cutii să spună dacă în cutie se află lucruri pentru fete sau băieți și pentru ce vârstă sunt potrivite. Se mai gândește și să  lanseze o aplicație cu o hartă mobilă cu locațiile unde se pot duce cutiile. Sunt diverse locații de colectare: de la săli de cursuri, la camere de cămin sau farmacii. De aceea, numărul celor implicați variază: ”dacă ar fi să se calculeze după numărul de locații, ar trebui să fie minimum 60 de persoane”, spune Valentin.

Cadourile se împart, în general, până în data de 22 decembrie. Cele mai multe cutii sunt împărțite în centre de zi și orfelinate. Mai sunt și cazuri speciale când cadourile  ajung direct acasă la unii copii. În rest, se preferă ca aceste cutii să ajungă în centre sau orfelinate aflate în afara orașelor, pentru că acolo bucuria e și mai mare, întrucât în oraș sunt mai mulți oameni care fac acte caritabile în această perioadă: ”acolo (n.r. în sate) găsești copii care chiar nu au primit nimic anul ăsta și se bucură enorm(..) plâng, te strâng în brațe, au reacții de tot felul”, spune Valentin. El a remarcat faptul că în perioada în care sunt împărțile cutiile, toată lumea e ca într-o transă, iar la final, când se realizează centralizările, ”fac așa o șezătoare în familie ” și revăd, în poze, cum au decurs momentele de împărțire a cutiilor.

Nu spun niciodată că aceste cadouri sunt ”de la Moș Crăciun”, copiii află că o persoană reală s-a gândit la ei și a dorit să le facă o bucurie. Valentin mai spune că toate cadourile trebuie să fie lucruri sau alimente; banii nu sunt acceptați sub nicio formă.

Anul trecut au existat 19 locații de colectare în toată țara și s-au strâns 7000 de cutii. Anul acesta, în perioada 13 noiembrie-13 decembrie se colectează cutii de cadouri în peste 60 de locații din toată țara. În Cluj-Napoca există 4 locații de colectare. Lista locațiilor poate fi consultată aici: http://shoebox.ro/locatii/#.Uo-CHvn3FMg

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu