Rosal şi Brantner, favoriţi să „cureţe” Clujul şi în următorii opt ani

În timp ce fostul primar Apostu așteaptă sentința în dosarul în care procurorii DNA Cluj au descoperit că soţia acestuia folosea în interes personal carduri de combustibil ale societăţii Rosal, primăria condusă de Emil Boc pregăteşte o nouă licitaţie „cu dedicaţie”, în care favoriţi la banii publici sunt din nou cei de la Rosal. De data aceasta pentru serviciile de salubrizare stradală şi cele de deszăpezire.

Municipalitatea clujeană aşteaptă avizul de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pentru a demara o nouă licitaţie privind serviciile de salubrizare stradală şi deszăpezire. Condiţiile de participare favorizează net cele două societăţi care prestează deja de opt ani aceste servicii în municipiu, adică tocmai Rosal şi Brantner Veres. Vorbim aici despre faptul că ofertantul trebuie să facă dovada că a prestat în ultimii… opt ani (ce surpriză) contracte de servicii având ca obiect salubrizarea stradală şi/sau deszăpezire în valoare cumulată de 70, respectiv 65 de milioane de lei (pentru fiecare lot în parte). De asemenea, cifra medie de afaceri globală pentru ultimii trei ani a firmelor participante trebuie să fie de 100 de milioane de lei sau echivalentul în euro.

Străzi curate de 31 de milioane de euro

Actualul contractul de salubrizare stradală şi deszăpezire încheiat de municipalitate expiră în octombrie 2013. Serviciile au fost adjudecate în 2005 de Brantner Vereş şi Rosal Grup. După ce inițial primarul Emil Boc a dorit prelungirea contractului, la opoziția consilierilor s-a ajuns la varianta organizări unei noi licitații. Potrivit caietului de sarcini care a fost întocmit pe baza unui Studiu de oportunitate, serviciile vor fi concesionate pe un termen de opt ani cu posibilitate de prelungire cu încă patru ani. Valoarea estimată a contractului este de 137.625.504 de lei, adică aproximativ 31 de milioane de euro. Sunt incluse în acest contract serviciile de măturat manual, măturat mecanizat, spălatul carosabilului şi al trotuarelor, stropitul carosabilului, curăţat manual al zăpezii şi gheţii, pluguitul, combaterea poleiului, transportul zăpezii şi gheţii. Şi de această dată, aceste activităţi vor fi împărţite pe două sectoare ale orașului. Cerințele tehnice nu sunt foarte mari: investiții în minim 1500 de coșuri de gunoi și 20 de containere în fiecare sector și puțin peste 100 de angajați. Redevența oferită primăriei de câștigători nu poate fi mai mică de 350.000 de lei pe an.

Rosal şi Brantner, firme de casă ale primăriei

Cele două firme care aproape sigur îşi vor adjudeca din nou licitaţia pentru curăţenia din oraş se ocupă şi de gunoaiele clujenilor. Contractul de salubrizare menajeră a fost semnat în 2010, pe vremea fostului primar Sorin Apostu tot pe o perioadă de opt ani. De altfel, în dosarul de corupţie deschis pe numele lui Apostu a fost implicată şi firma Rosal, despre care procurorii DNA susţin ca a oferit soţilor Apostu carduri de carburanţi în valoare de peste 150.000 de lei. În acest caz redevența anuală pe care societățile o plătesc municipalității este de 51.000 de euro pentru Brantner&Veres și 100.000 de euro pentru Rosal.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu