PUG-ul Clujului, un măr al discordiei. Cadastrul tocmai l-a avizat

Proiectul final al Planului Urbanistic General al Clujului, postat recent pe site-ul primăriei a iscat un adevărat scandal. Consilierii locali ai PNL ameninţă că nu vor vota acest proiect dacă nu vor fi aduse mai multe modificări. Pe de altă parte coordonatorul proiectului, arhitectul Adrian Borda susţine că lipsurile invocate de liberali nu există.

„În mod normal prin PUG trebuie stabilite anumite măsuri echilibrate, astfel încât să nu ne trezim că după ce PUG-ul se aprobă, municipalitatea să fie bombardată cu zeci de procese. De exemplu, există multe zone în Cluj, în care, pe o parte a străzii este teren intravilan, iar dincolo este extravilan. Astfel, multor persoane le este refuzat să-şi construiască ceva, nu există echilibru”, au spus consilierii de la PNL.

PNL: PUG-ul încalcă dreptul de proprietate

Aleşii locali liberali susţin şi că în PUG trebuie inclus un plan de fluidizare a traficului pe raza orașului Cluj-Napoca. „Linia de tramvai a fost făcută acum 20 de ani pentru a lega Mănășturul de zona industrială. Acum s-a modernizat, nu zic că nu e bine, dar zona industrială nu mai este ceea ce a fost. Mai bine se realiza un proiect amplu de a lega cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, cu aeroportul”, a subliniat Ioana Borza, consilier local PNL.

Ceea ce este mai grav, susţin liberalii, este că PUG-ul încalcă dreptul la proprietate. “Acolo unde interesul public se suprapune cu proprietatea privată, prin PUG trebuie stabilite măsuri echitabile astfel încât să nu ne trezim ca după aprobarea PUG-ului municipalitatea să fie bombardată cu zeci de procese pe această temă”, spun consilierii PNL.

Borda: „E complet fals”

Coordonatorul echipei care a realizat PUG-ul, arhitectul Adrian Borda spune că problemele ridicate de liberali nu sunt reale. „E complet fals lucrul că nu există un plan de fludizare a traficului, e o neînţelegere gravă a PUG-ului. Asta era exact una din temele importante să punem dezvoltarea oraşului într-o perspectivă de peste 10 ani. În studiul de trafic aferent PUG-ului există tot felul de simulări de soluţii în puncte critice. De exemplu, amplasarea unui pod la Teatrul Maghiar se simulează cum ar afecta traficul şi circulaţia de-alungul Someşului. Noi am propus o mulţime de soluţii, care pot fi implementate în etape, iar primăria trebuie să stabilească priorităţile”, a precizat Borda. Arhitectul a declarat că într-adevăr echipa a avut de a face cu o provocare în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor utilitare şi că s-a ţinut cont în soluţiile sugerate de situaţia existentă în teritoriu. „Noi aveam deja o situaţie moştenită, nu mai puteam controla direcţiile de dezvoltare în anumite zone. Aşa că am venit cu soluţii adaptate, după ce am acceptat că nu ne mai putem dezvolta compact oraşul. Atunci când am avea de exemplu case disparate pe dealuri nu putem propune un plan de dezvoltare a reţelelor utilitare, pentru că am ajunge la conducte şi reţele de câte 300 de metri per casă şi cine ar fi dispus să suporte asemenea costuri.? Aşa că am propus soluţii pe grupuri de clădiri sau de casă. Să pornim de la reţelele vitale pe care să construim mai mult”, a explicat Adrian Borda. Cât priveşte încălcarea dreptului de proprietate, arhitectul clujean spune că nu se pune problema de nici o încălcare şi că în soluţiile propuse primăriei s-a respectat întocmai legea. „Acolo unde de exemplu avem nevoie de lărgirea căilor de comunicaţii şi acest lucru implică teren privat se respectă legea privind obiectivele de interes public. Iar pentru ca primăria să nu aibă costuri exorbitante noi am elaborat şi un alt sistem de bonusuri privind drepturile de construire”, a spus Borda.

PUG-ul avizat de Cadastru

„Au fost multe dezbateri publice şi am avut peste 600 de cereri deşi majoritatea au vizat strict interese personale. Pot să spun că din fericire în cam trei sferturi din solicitări s-a dat un răspuns pozitiv. PUG-ul actual e mai permisiv şi mai orientat spre ceea ce există în realitate în teren. Au existat şi unii care au încercat să îşi conserve anumite privilegii, dar am considerat acest lucru inacceptabil. Acum a venit şi avizul de la Cadastru şi va sosi şi cel de la Consiliul Judeţean, aşa că în toamnă PUG-ul ar trebui supus la vot”, a declarat Adrian Borda.

Distribuie:

Postaţi un comentariu