Pactul pentru Transilvania: PMP propune un program politic pentru ardeleni. Ioan Rus îi acuză de interese mlăştinoase şi revizionism

Ioan Rus

Partidul Mişcarea Populară (PMP) a lansat, sâmbătă, la Cluj, documentul politic intitulat ”Pactul pentru Transilvania şi Banat”.

Autorii documentului susţin că alături de documente asemănătoare elaborate pentru celelalte regiuni istorice ale ţării, precum şi pentru Bucureşti şi diaspora, ”Pactul pentru Transilvania şi Banat” se doreşte ”un prim pas în schiţarea unui proiect de ţară în spirit subsidiar, pornind de la cetăţean, comunitate, regiune”.

În documentul prezentat de vicepreşedintele PMP Adrian Papahagi se spune că tot mai mulţi locuitori ai Transilvaniei şi Banatului ”simt că interesele şi aspiraţiile lor nu sunt suficient de bine reprezentate” de clasa politică şi de statul centralist.

”Dreapta priveşte Transilvania ca bazin electoral, stânga ca rezervor de taxe şi impozite, iar politicienii extremişti speculează situaţia multietnică a provinciei istorice pentru a câştiga voturi. Partidul Mişcarea Populară cere întregii clase politice să renunţe la orgolii şi dispute sterile şi să se pună în slujba cetăţenilor, servind atât binele comun al naţiunii, cât şi interesele specifice ale marilor regiuni istorice: Ardealul, Moldova şi Ţara Românească. Avem nevoie de un nou proiect de ţară, de un contract de încredere între cetăţeni şi politcieni, dictat de interesul naţional, dar şi de nevoile specifice ale fiecărei provincii istorice”, se menţionează în document.

În acelaşi document sunt prezentate câteva probleme ale zonei şi soluţiile pe care le propun autorii documentului.

În privinţa autostrăzii Transilvania şi a culoarului IV pan-european autorii documentului propun concesionarea unor tronsoane, accesarea de fonduri europene şi creşterea bugetului prin reducerea evaziunii fiscale.

Potrivit acestora, descentralizarea nu trebuie să fie ”autonomie sau baroniadă” şi propun comasarea comunelor nesustenabile, puncte de lucru în fostele comune, care să preia/elibereze actele cetăţenilor, administraţie eficientă prin ghişee unice şi informatizare, precum şi ”servicii regionale dedicate exclusiv proiectelor pe fonduri europene, nu super-baronate”.

Alte soluţii propuse de autori pentru diferite domenii constau, printre altele, în atragerea investitorilor prin crearea de parcuri industriale legate la infrastructură, scăderea poverii asupra muncii, fiscalitate scăzută predictibilă, finanţarea învăţământului cu 6% din PIB, credite de studii pentru studenţi pe model britanic, crearea brandului turistic ”Transilvania”, revalorizarea patrimoniului săsesc şi promovarea lui în Germania printr-un acord cu guvernul federal, creşterea  dialogului interetnic prin şcoală, cultură, ecumenism, media şi interzicerea manifestărilor extremiste, şovine şi revizioniste.

De asemenea, în domeniul agriculturii, documentul propune un ”moratoriu fiscal: zero taxe şi impozite noi până în 2018, zero impozite pentru ferme, IMM şi asociaţii de IMM în primul an de viaţă, eliminarea noilor impozite asupra agriculturii de subzistenţă, scutirea de contribuţii sociale la angajarea tinerilor sub 28 de ani”.

În plus, Pactul pentru Transilvania ş Banat propune crearea unui nomenclator al produselor şi mărcilor regionale tradiţionale şi reducerea TVA la 9% pentru aceste produse.

Printre alţii, la lansarea Pactului pentru Transilvania şi Banat au fost prezenţi Eugen Tomac (preşedintele PMP), Mihai-Răzvan Ungureanu (preşedintele FC), Marian Preda (preşedintele FMP), Teodor Baconschi (vicepreşedinte PMP), Sebastian Lăzăroiu (membru fondator FMP), Daniel Funeriu (membru fondator FMP), Cristian Hriţuc (membru fondator FMP), Cristian Petrescu (secretar general PMP).

În replică, vicepreşedintele PSD Ioan Rus îi acuză pe cei care au lansat ”Pactul pentru Transilvania” că servesc unor interese mlăştinoase ale unor ”aspiranţi revizionişti budapestani”: ”Câţiva “populari” bucureşteni  dintr-o formaţiune care pretinde a aparţine unei “mişcari” şi care încorporează nişte aventurieri politici a căror conştiinţă ar trebui să simtă apăsarea decăderii României din ultimul deceniu, nereuşind să îşi mai găsească audienţă pe malurile Dâmboviţei, s-au împreunat cu câţiva asociaţi de pe malurile Someşului şi au ales să abordeze politicianist tema Transilvaniei. În contextul în care actualul Guvern al României relansează proiecte prin care se urmăreşte consolidarea unui stat modern şi puternic care să poată face faţă provocărilor integrării europene şi globalizării, aceşti corifei ai demagogiei dâmboviţene, chemaţi la Cluj de alţi gargaragii, vor să lanseze un aşa-numit “Pact pentru Transilvania”, prin care să instrumenteze interesele mlăştinoase ale unor neîmpliniţi bucureşteni şi aspiranţi revizionişti budapestani. Dar personajele care vor să “pactizeze” cu Transilvania nu sunt decât nişte nomenclaturişti ai auto-intitulatei orientări politice de dreapta din România, cea care de altfel a torpilat, în ultima decadă, toate iniţiativele pe care ardelenii le-au avut în interesul întregii Românii”.

Ioan Rus spune că demersul acestora va avea ca rezultat împrăştierea şi în Transilvania a ”noroiului elucubraţiilor demagogice din care-şi hrănesc populismul” cei vizaţi şi că social-democraţii clujeni nu pot accepta acest lucru.

”Noi, social-democraţii clujeni, nu putem să întâmpinăm demagogia şi populismele “popularilor” din Bucureşti, pripăşiţi pe lângă cei câţiva oportunişti de ocazie clujeni, decât cu totală neîncredere, fiind convinşi că ardelenii îşi aduc aminte de iresponsabilitatea pe care aceşti aşa zişi reprezentanţi ai dreptei au avut-o în actele guvernărilor anterioare şi mai ales în periculosul joc al batjocoririi aspiraţiilor şi potenţialului cetăţenilor locuitori ai provinciei româneşti-Transilvania. Noi, ardelenii, ştim că aceşti aventurieri politici nu sunt altceva decât nişte penibili pescuitori de voturi de la electoratul din Transilvania, folosind metodele politicianismului gregar pe care-l practică în toata România, în detrimentul cetăţenilor României. Transilvania are nevoie de proiecte, nu de vorbe! Transilvania are nevoie de o autostradă care să o conecteze cu restul ţării, nu de populism ieftin! Transilvania are nevoie ca deciziile care se iau la Bucureşti să ţină seama de specificul acestei provincii, nu  de programe generaliste! De toate acestea şi de multe altele are nevoie Transilvania, domnilor “populari”. Dar pentru toate acestea este necesar mai mult decât un pact între voi înşivă, este nevoie să înţelegeţi Transilvania!”, a mai spus Ioan Rus.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu