Finanţarea cercetărilor pentru sângele artificial, în impas

Cercetările privind sângele artificial au rămas deocamdată fără finanţare concretă, susţine inventatorul Radu Silaghi-Dumitrescu. Potrivit Agerpres, acesta a declarat la primirea titlului de ‘Senior al cetăţii’, că nivelul finanţării necesar cercetărilor pe care le face de câţiva ani pentru crearea sângelui artificial a ajuns în prezent insuficient.

“Mai avem de lucru un an sau doi, nu ştiu cum, nu ştiu cu ce fonduri, dar noi o să le facem. Nu suntem aici să ne plângem, ci să rezolvăm probleme. Vom avea sângele artificial, făcut de noi sau de alţii, dar ne vom strădui să îl avem. Noi avem datoria să încercăm”, a spus Silaghi-Dumitrescu, care a adăugat că în toamna anului trecut Ministerul Cercetării a deschis, “sub efectul presiunii mediatice”, o linie de finanţare specială pentru acest proiect. “Deocamdată nu avem fizic niciun fond, dar avem promisiuni că vor veni în continuare pe acea linie deschisă de minister. Există greutăţi, puteţi să-i întrebaţi pe toţi cercetătorii din România, din ianuarie până în aprilie pur şi simplu nu există bani. În fiecare an aproape. Nu are rost să insistăm. Suntem doar pe dorinţa noastră de a lucra. Noi ne facem treaba aşa cum putem”, a afirmat cercetătorul.

Radu Silaghi-Dumitrescu a recunoscut că există situaţii în care sunt nevoiţi să suporte unele cheltuieli din buzunarul propriu. El a precizat că în prezent mai există materiale pe stoc cu care se lucrează, dar condiţiile afectează ritmul cercetării. “Materiale mai avem rămase pe stoc, mai împrumutăm uneori, dar toate acestea merg foarte încet, toate acestea sunt improvizaţii şi sunt motivul pentru care, spuneam de mai multe ori, este foarte posibil să vă pună sângele artificial pe masă altcineva şi nu noi”, a spus cercetătorul. Silaghi-Dumitrescu a afirmat că ar mai fi nevoie de un milion de lei, bani care ar putea asigura funcţionarea proiectului pentru încă un an şi jumătate, cât consideră el că este necesar pentru a ajunge la un rezultat.

Cercetătorul clujean studiază de şase ani o metodă prin care să creeze sânge artificial, ce ar putea fi folosit în special în medicina de urgenţă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu