De la tricouri, în bocanci. A venit iarna în Ardeal

Dacă duminică la amiază amiază în Cluj, de exemplu, te puteai plimba în mânecă scurtă sub un soare neobișnuit de arzător pentru sfârșitul lui noiembrie, a doua zi, în zona de munte a județului stratul de zăpadă măsura până la zece centimetri. Prognoza meteo anunță în continuare vreme rece, codul galben menținându-se până joi.

Cluj. Prima ninsoare din acest sezon hibernal a căzut în Apusenii clujeni în noaptea de duminică spre luni. În zona Mărișel zăpada măsoară peste cinci centimetri, iar în stațiunea Muntele Băișorii aceasta a ajuns la 10 centimetri. În Cluj-Napoca nu a nins, dar șoferii au făcut coadă la vulcanizări pentru a-și pune pneuri de iarnă.

Bistrița-Năsăud. Răcirea vremii a provocat lapoviţă şi ninsoare în Pasul Tihuţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe DN 17, încă de la primele ore la zilei de luni, însă zăpada depusă în zonă nu a afectat circulaţia rutieră.

În acest context, jandarmii montani din Bistriţa-Năsăud au remis o informare privind ninsorile care au început să cadă de luni în Pasul Rotunda, la graniţa cu Maramureş, şi în Pasul Tihuţa, la graniţa cu Suceava, avertizându-i pe turişti să nu se aventureze pe munte fără echipament adecvat. Potrivit jandarmilor, ninge în continuare atât în Pasul Rotunda, unde la altitudinea de peste 1.200 metri stratul de zăpadă măsoară patru centimetri, cât şi în Tihuţa, unde zăpada căzută are aproximativ cinci centimetri.

HUNEDOARA. A nins de asemenea în toate zonele de munte ale judeţului Hunedoara, începând de duminică noaptea, cel mai mare strat de zăpadă fiind înregistrat în Masivele Parâng şi Retezat, unde grosimea acestuia ajunge la 30 de centimetri, la cota 1.700. Din cauza zăpezii, accesul spre staţiunea Parâng s-a făcut luni doar cu maşinile cu tracţiune integrală sau cu telescaunul, staţia de plecare fiind în Petroşani.

Zăpada măsoară 30 de centimetri şi în Masivul Retezat, la peste 2.000 de metri altitudine. În zona staţiunii Râuşor, situată la circa 1.250 de metri altitudine, ninsoarea s-a aşternut într-un strat de 5-10 centimetri.

HARHITA. Cel mai grele ninsori s-au înregistrat în estul Transilvaniei. Astfel, în Harghita circulaţia pe anumite tronsoane ale drumurilor naţionale situate în zonele înalte alte judeţului se desfăşoară în condiţii de iarnă.

Şeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a declarat că de luni dimineaţa a început să ningă în zonele montane ale judeţului, iar stratul de zăpadă frământată este de până la doi centimetri pe anumite tronsoane de drum.

Conform prognozei meteo, în regiunea Transilvaniei, vremea se va răci între 25 şi 28 noiembrie, interval în care media temperaturilor diurne va scădea de la 5 la zero grade, iar cea a minimelor nocturne de la 4 grade la -7 grade. În estul regiunii se vor înregistra sub -10 grade.

În intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie vremea se va încălzi, astfel încât se va ajunge la o medie termică diurnă de 3 grade şi una nocturna, între -4 şi -3 grade.

Distribuie:

Postaţi un comentariu