Accidentului aviatic din Apuseni pe agenda ședinței CSAT de duminică

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se întrunește duminica, la ora 16.00, pentru a analiza modul de intervenție a autorităilor în cazul accidentului aviatic din Apuseni, din 20 ianuarie 2014.
Seșința a fost convocată de Presedintele Traian Băsescu a convocat ședința ca urmare a solicitarii a cinci membri ai CSAT primita în data de 24 ianuarie.

Pe ordinea de zi a ședinței CSAT se află:

– Raportul privind gestionarea de către autoritațile administrației publice cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare, a evenimentului de aviație din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României;

– Raportul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale privind activitățile desfășurate conform legilor, metodologiilor și procedurilor interinstituționale existente în legatură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicata aeronava BN-2, înregistrata YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din 20 ianuarie de la granţia judeţelor Cluj şi Alba, iar ceilalţi cinci participanţi la zbor au reuşit să supravieţuiască.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Premierul Victor Ponta a anunţat, în urma accidentului, demiterea secretarului de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) și a cerut înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în CSAT.

În urma accidentului, fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe a demisionat din funcţie după ce a declarat că la MAI nu s-a organizat celulă de criză şi că regretă că tragedia a avut loc în mandatul său.

Conform Legii de organizare, Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar primul-ministru îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte.

Conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea preşedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale răspunde în faţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru activitatea pe care o desfaşoară şi prezintă acestuia rapoarte anuale.

Generalul Marcel Opriş conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit în funcţie prin Hotărârea CSAT 164 din acea dată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu