Cinci proiecte de urbanism amânate în Consiliul Local. Primarul Emil Boc ameninţă cu desfiinţarea comisiei pe care el o conduce!

Proiecte de urbanism respinse pe bandă în şedinţa de Consiliu Local Cluj-Napoca. Aleşii au dezbătut minute în şir Planuri Urbanistice de Detaliu pentru construcţii individuale care au trecut cu brio de Comisia de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului dar care s-au împotmolit în comisia de specialitate a Consiliului Local.

Tonul discuţiilor în contradictoriu a fost dat după avizul negativ al comisiei, care are rol consultativ, pentru un bloc cu trei apartamente de câte 150 de metri pătraţi pe strada Panait Istrati. “E un bloc între case de fapt. Dacă e să ne luăm după reglementările zonei nu respectă distanţele faţă de vecini. Aşa că trebuie să vedem cât e de oportun să aprobăm construirea unui bloculeţ în zonă de case”, a spus consilierul PDL Adrian Popa. “Trebuie să vedem oportunitatea unui asemenea proiect, iar dacă dăm aviz negativ omul să ştie clar pentru ce”, a replicat consilierul PNL Ovidiu Florian. “Să îl întoarcem la comisie”, a spus consilierul PSD Claudia Anastase, iar discuţiile au continuat minute bune. “Dacă comisia de urbanism a aprobat acest proiect şi există încălcări ale regulilor pentru acea zonă atunci vreau să ştiu să nu mai lucrez cu această comisie. Să vină domnii arhitecţi să stea la masă cu beneficiarii şi cu noi şi să explice ce se întâmplă. Dacă nu pot avea încredere în specialiştii comisiei să desfiinţăm comisia”, a spus nemulţumit primarul Emil Boc despre comisia de specialişti al cărei conducător este chiar el şi la şedinţele căreia chiar participă.

“Imobilul despre care vorbim este situat în zonele de extinderi ale oraşului. Noi regula cu fără blocuri între case am aplicat-o în zonele deja constituite. Oricum pentru acea zonă casele sunt retrase pe o parte a parcelelor, ca regulă a zonei. Avem un bloc cu două etaje vizavi şi o casă cu demisol, parter şi etaj, cu o distanţă de 80 de centimetri de limita proprietăţii. Şi practic acum se cere modificarea amplasării clădirii, nu altceva”, a încercat să explice arhitectul şef al oraşului, Ligia Subţirică.

Da’ vecinii unde sunt?

De la discuţia despre ce e legal sau nu în zonă s-a trecut la aspecte mai lumeşti. “Eu nu văd acordul tuturor vecinilor. Sunt cinci vecinătăţi şi în documentaţia apar acordurile a doi vecini. Să se facă o nouă consultare a vecinilor aşa că e mai bine ca proiectul să se întoarcă la comisiei”, a spus viceprimarul Ana Horvath. “Da acolo avem şi domeniul public în vecinătate, e un drum. Deci trebuie întrebat şi domeniul public”, a sărit şi consilierul PDL Ionică Pop. Ca atare proiectul a fost amânat cu 18 voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.  Comisia de urbanism a Consiliului Local a continuat avizarea negativă a altor patru proiecte pe străzile Măceşului, Septimiu Albini şi Calea Turzii. Aşa că aleşii locali au votat alte patru amânări de proiecte urbanistice. “Propun ca de şedinţa viitoare în documentaţii să apară cota reală a terenului, cota 0 pentru că cea mai mare problemă o avem cu înălţimile imobilelor. Să apară exact în documentaţie acest lucru”, a spus consilierul Adrian Popa.  Consilierii au aprobat în şedinţă alte trei PUD-uri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu