Cercetătorii clujeni și Bosch, împreună pentru eliminarea accidentelor de pe șosele

Cercetatorii Bosch, doctor inginer Roland Schmid (în stânga) și Cătălin Cosmin Golban (în dreapta).

Cercetătorii români din Cluj-Napoca își unesc forțele cu concernul german Bosch pentru  realizarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte ale prezentului: eliminarea accidentelor rutiere de pe întreg mapamondul. Planul se referă la crearea de mașini super-inteligente, autonome, și interconectarea acestora astfel încât șoselele să devină un loc mai sigur chiar decât propria locuință.

Grupul Bosch, a cărui cifra de vânzări pentru anul 2012 a depășit suma de 52 de miliarde de euro se pregătește să inaugureze o nouă unitate de producție la Cluj și cu această ocazie, să ideschidă și primul centru de cercetare și dezvoltare al concernului, din România. La nivel global, proiectul de cercetare al gigantului german a costat, din 2012 și până în prezent, 4.8 miliarde de euro.

42.800 de cercetători din întreaga lume încearcă să transforme în realitate visul firmei germane: reducerea  la 0, 9 milioane de decese anuale provenite din accidente rutiere până la sfârșitul acestui deceniu, în contextul în care ONU estimează că fără intervenție, acestea ar putea ajunge în 2020 la aproape 2 milioane, anual.

Planul de eliminare a deceselor provocate de accidentele rutiere are la bază cercetarea și dezvoltarea sistemelor de propulsie, de prevenire a accidentelor, aducerea mai aproape de realitate și de șoferul de rând a conceptului de „ conducere autonomă”, dar şi  interconectarea sistemelor şi autovehiculelor în trafic. În cadrul proiectului, cercetătorii Bosch își propun să dezvolte senzori video care să ofere șoferului o mai bună percepție a ce se întâmplă în jurul său, dar și echipamente mai performante de estimare a vitezei obiectelor.

Concret, activitatea cercetătorilor de la proaspăt inființata secție de dezvoltare și cercetare din Cluj, se va concentra pe studierea și prefecționarea senzorilor care permit o experiență mai sigură la volan şi dezvoltarea conducerii autonome.

Activitatea noului centru de cercetare şi dezvoltare Bosch de la Cluj va viza pentru început patru arii de activitate: dezvoltarea de software pentru algoritmi de procesare a Imaginilor, crearea de software pentru invertoare fotovoltaice, sisteme de asistare a parcării şi conducerii şi aria ingineriei de fiabilitate. Pe viitor, aceste arii de activitate se vor extinde.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu