Speriați de carduri. Bistrițenii, ultimii în topul plătitorilor prin virament bancar

Plata cu cardul, o practică tabu în rândul bistrițenilor

„Dumnezeu ne dă la toți dar nu ne bagă pe card”- cam așa ar putea suna o adaptare contemporană a unui proverb strămoșesc. Dar chiar și când ne bagă pe card, mulți români evită să achite facturi sau să facă cumpărături folosind cardul de credit, preferând tranzacțiile cash. Bistrița-Năsăud este codașa topului județelor unde se plătește cel mai mult cu cardul, explicațiile pentru acest fenomen având, în principal, legătură cu educația economică și miturile urbane apărute în ultimii ani.

Potrivit unei analize realizate de econtext.ro, ponderea plăților cu cardul la nivel național a crescut spectaculos de la 29 %, în 2007, la 87 %, în 2013. Cei mai înfocați fani ai cardului de credit sunt bucureștenii, timișorenii și brașovenii. La polul opus al acestui clasament se află Bistrița-Năsăud, Neamț și Călărași.

Potrivit consultantului economic Cristian Munthiu, motivele pentru care bistrițenii sunt reticenți în ceea ce privește folosirea cardului țin de folclorul local și de anumite mituri care nu au fost contracarate de bancheri la momentul potrivit.

„Bistrițenii sunt mari fani ai banilor cash. Pe de-o parte, mentalitatea este să nu riște nimic în relațiile cu banca, iar pe de altă parte nici comercianții nu sunt prea interesați să promoveze plata cu cardul. Lumea nu este foarte bine informată nici în ceea ce privește comisioanele care se percep la tranzacții. De asemenea, faptul ca în Bistrița-Năsăud zona rurală este destul de extinsă, ar putea fi un alt motiv pentru această clasare. La sat nu o să găsim pre multe cititoare de carduri”, a decalarat Cristian Munthiu pentru Transilvania Reporter.

Analistul economic a mai adăugat și că lipsa mall-urilor din județul transilvănean poate fi un alt motiv pentru care bistrițenii nu folosesc foarte mult plata cu cardul de credit: „Chiar dacă angajatorii virează salariile pe card, oamenii preferă să scoată banii și să plătească cash. În județ nu sunt nici mall-uri, unde de obicei te plimbi, vezi ceva ce îți place, plătești cu cardul și mergi mai departe”, adaugă consultantul economic.

Tendința bistrițenilor de a evita pe cât posibil relațiile cu banca și serviciile ei au și o explicație de ordin psihologic, așa cum specialistul Ionel Simionca explică: „S-a înrădăcinat ideea că banii pot să dispară de pe carduri și că băncile nu pot face nimic dacă așa ceva se întâmplă. Până când această eroare de comunicare nu dispare, oamenii vor fi tot mai rezervați în relația cu banca. De asemenea, comercianții nu au tot timpul cititoare de carduri pentru clienții tuturor băncilor și cum oamenii nu sunt prea informați în ce privește comisionele care se percep, preferă să achite cash. E o chestiune de lipsă de informare și este vorba de niște atitudini care în timp se vor schimba. Când o să stăm la coadă și o să vedem că cel din fața noastră plătește cu cardul și cel din spatele nostru la fel, o sa plătim și noi tot cu cardul”, consideră psihologul bistrițean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu