Soarta pietonalului bistrițean, decisă prin referendum

Pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița

Problema spațiului pietonal Liviu Rebreanu din Bistrița a stat pe buzele locatarilor și comercianților din zonă. Cei dintâi s-au plâns dintotdeauna de muzica dată prea tare pe terase, în timp ce afaceriștii locali au încercat în permanență să păcălească vigilența Poliției Locale și să intre cu mașinile de marfă printre bistrițenii aflați la promenadă. Însă disputa pare pe cale să ia sfârșit, data de 29 septembrie fiind cea în care bistrițenii, în cadrul unui referendum organizat de Primăria Municipiului, vor decide soarta singurei artere pietonale din oraș.

Disputa dintre afaceriști și locatarii supărați că nu mai au liniște în zilele de vară din cauza teraselor la care muzica răsună de la răsărit până la apus, nu mai este o noutate. În încercarea de a împăca și locatarul și patronul, primăria a limitat orarul de funcționare al localurilor de pe Pietonal, până la ora 24.00. Dar nu a fost de-ajuns.

Când părea că spiritele s-au liniștit, primarul Ovidiu Crețu a declarat că mulți comercianți din zonă insistă pentru redeschiderea circulației mașinilor pe Pietonal, întrucât „izolarea” le afectează afacerile, altădată prospere.

Așa cum era de așteptat, inițiativa ce ar urma să fie votată prin referendum în 29 septembrie, nu este pe placul celor care agrează să servească o băutură rece la terasele de pe pietonal. „E singurul loc unde poți circula fără să dea o mașină peste tine. De ce să-l deschidă acum? Cine ar vrea așa ceva? În plus, mă-ndoiesc că patronii ar vrea ca terasele lor să fie mutate sau desfințate. Ei oricum au un orar în care se pot aproviziona. Care e problema?”, este de părere o bistrițeancă.

Problema există și pare să fie mai amplă decât a dat de înțeles primarul Ovidiu Crețu. Comercianții sezonieri, care își întind vara terasele pe pietonal, sunt chiar mai vehemenți decât bistrițenii și nici nu vor să-și imagineze ce ar însemna ca pe lângă mesele lor să treacă sute de autovehicule, zi de zi: „Cum am putea fi de acord cu așa ceva? Pe mine nu mă ajută cu nimic că îmi parchez mașina aici sau 100 de metri mai departe. Dacă mutăm mesele mai în spate ar sta înclinate, umbrele nu ar mai putea fi puse din cauza copacilor de pe margine. Nu știu cine e de acord cu așa ceva, noi nu suntem, locatarii sunt sigură că nici atât. Oricum se ceartă destul cu noi pentru că îi înnebunim cu muzica. Dacă vor fi și mașini…”, ne-a declarat proprietara terasei Viena Caffe, Mihaela Cristea.

Și atunci, dacă localnicii vor liniște și patronii de terase nu ar dori să li „se taie” din spațiul pentru care plătesc chirie, cine tânjește după claxoane, aglomarație și dreptul de a circula cu mașina? Cei mai afectați de „izolare” sunt cei care dețin afaceri ce funcționează pe toată durata anului, nu doar vara. Cum nu poți face iarna o terasă la care să vinzi haine, telefoane sau prăjituri, după încheierea verii magazinele de pe pietonal sunt pustii.

Cea mai veche cofetărie din oraș, Perla, se confruntă exact cu această problemă încă de când circulația mașinilor a fost interzisă. Cifra de afaceri a luat-o la vale, iar locul clienților care altădată făceau rând în fața localului a fost luat acum de faliment, care bate la ușă, așa cum și proprietara recunoaște: „Lumea este dependentă de mașină. Aici nu sunt locuri de parcare, ba au mai închis și o stradă cu cortul lor (Cortul în care se desfășoară spectacolele organizate de Centrul Cultural Municipal, până la renovarea Casei de Cultură – n.r.) și noi stăm aici izolați. Înregistrăm pierderi de mai mult de 30 %. De sărbători obișnuiam să vindem prăjituri de casă. Dar acum nu mai putem, pentru că nimeni nu duce pe brațe prjiturile până la mașina parcată la două străzi de magazin, când afară plouă sau ninge”.

Astfel, cu atât de multe probleme, un referendum la care bistrițenii să decidă viitorul pietonalului pare cea mai simplă soluție pentru municipalitate, care în ședința de miercuri, 14 august, va decide ce ar urma să presupună „deschiderea circulației pe Pietonal”

„Detaliile urmează să fie stabilite și votate, momentan există doar ideea proiectului. Ar putea fi una sau două benzi de circulație În orice caz, nu se pune problema ca spațiul pietonal să dispară în totalitate.”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.

Referendumul, la care se va decide și necesitatea construirii unei centuri în partea de sud a Bistriței, va costa autoritățile 200.000 de lei și este programat pentru data de 29 septembrie a acestui an.

Distribuie:

Postaţi un comentariu