Sîngeorz-Băi, orășelul lăsat de Guvern în beznă

Sediul primăriei din Sîngeorz-Băi era cât pe ce să rămână fără curent electric, la fel ca străzile din oraș.

Legendele vampirului Dracula care bântuie noaptea în Pasul Tihuța din județul Bistrița-Năsăud s-a potrivi zilele acestea mult mai bine în orășelul-stațiune Sîngeorz Băi, aflat de câteva zile în beznă totală din cauza datoriilor acumulate de primărie la furnizor, datorii care au dus la încetarea contractului de iluminat public.

20.000 de lei noi, aceasta este suma pe care Primăria Sîngeorz-Băi o datorează către Electrica, furnizorul oprind zilele trecute iluminatul stradal în jumătate din oraș. Situația este însă chiar mai gravă decât atât, statul sistând orice finanțare câtre orășelul-stațiune, fapt ce a făcut ca angajații primăriei să rămână fără salariile, iar primarul să plătească din fondurile proprii chiar și banii de carburant pentru mașinile de gunoi.

Locuitorii din Sîngeorz-Băi mai pot primi lumină cel mult de la Biserică,   de când becurile de pe stălpi au devenit simple obiecte decorative.

Locuitorii din Sîngeorz-Băi mai pot primi lumină cel mult de la Biserică, de când becurile de pe stălpi au devenit simple obiecte decorative.

Chiar dacă edilul orașului, Roland Venig, este membru al USL, Guvernul nu a avut nicio jenă să-l ardă la buzunar și să-i lase locuitorii în beznă. Problemele sunt mai vechi, din 2011, dar efectele au început să se vadă abia zilele acestea, așa cum Roland Venig explică: „Eu am coordonat licitația pentru reabilitare infrastructurii balneare din Sîngeroz Băi și, în colaborare cu autoritățile de acolo, licitația pentru lucrările care s-au făcut la salina din Turda. Toate au fost bune, am dat lucrarea de aici firmei care a licitat cu prețul cel mai mic și chiar am fost lăudat că am făcut și niște economii substanțiale”. După ce primăria a solicitat credit de 13 milioane de lei pentru a acoperi valoarea lucrărilor, Guvernul a uitat să deconteze, astfel că împrumutul cu pricina, scadent la sfârșitul anului 2012, s-a transformat într-o datorie.

Chiar dacă proiectul din Sîngeorz-Băi nu a avut nereguli, datoriile au rămas și colac peste pupăză, statul a sistat toate fondurile cuvenite primăriei: „De la stat nu mai primim niciun ban, nu mai putem face împrumuturi, mie mi-a ajuns mucul la deget. Încă aștept banii de la Guvern, chiar zilele acestea am fost la București și mi s-a promis că se va analiza cazul și în decurs de o săptămâna se va rezolva ceva”, spune Roland Venig.

Situația este cât se poate de gravă în oraș, întrucât iluminatul public a fost sistat pe jumătate din străzi, alimentarea cu carburant a mașinilor care ridică gunoailele nu se mai poate face din lipsă de bani iar angajații primăriei nu au mai văzut un fluturaș de salariu de mai bine de două luni.

În sediul Primăriei mai funcționează și Trezoreria și ANAF-ul, pe care primarul a vrut inițial, la supărare, să se răzbune: „Eu am propus să se taie curentul în Primărie, pentru că locuitorii nu au nicio vină și nu merită să se plimbe în beznă noaptea. Dar am renunțat la idee pentru că rămânea totuși Trezoreria fără sisteme de securitate și noi nu mai puteam efectua operațiuni. Venea omul să-și facă buletin și noi nu-l puteam servi”, spune primarul, care este decis să îi pedeaspscă pe vinovații care l-au pus în această situație ingrată.

„Cine mi-a blocat banii să plătească datoriile acumulate, dobânzi, penalități, rebranșarea la curent a orașului și prejudiciul creat care se ridică la aproximativ 5 miliarde de lei vechi. Lucrurile nu vor rămâne așa, eu am dat statul în judecată”, anunță primarul orașului-stațiune, Sîngeorz-Băi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu