Parcul european al Bistriței, inaugurat oficial de primar

De 4 milioane de euro și aproape șapte ani de așteptare a fost nevoie pentru ca bistrițenii să aibă un parc la standarde europene.

De la prima oră a dimineții, parcul municipal mișuna de lucrători înarmați cu greble, mături și mașini de tuns iarba. Motivul acestei mobilizări de forțe a fost vizita pe care primarul Ovidiu Teodor Crețu a făcut-o astăzi pentru a inaugura oficial parcul municipal proaspăt reabilitat.

Chiar dacă bistrițenii și-au petrecut deja numeroase seri de vară plimbându-se prin noul parc, abia astăzi au fost finalizate în mod oficial și ultimele lucrări, ocazie cu care edilul Bistriței, Ovidiu Crețu a făcut recepția lucrările și și-a prezentat colaboratorii la acest proiect.

Proiectul, a cărui finanțare inițială era de 17, 6 milioane de lei, a presupus amenajarea a peste 10 mii de metri pătrați de alei, piste pentru biciclete și role, extinderea sistemului de iluminat public și amenajarea de parcări auto. De asemenea, s-au plantat 249 de arbori, s-a amenajat un luciu de apă populat recent cu pești, s-au instalat 224 de bănci nou-nouțe, 70 de coșuri de gunoi, s-a amenajat un labirint de specii mici de plante și s-au realizat lucrări pentru punerea în evidență a celor doi copaci istorici aflați în Parcul Municipal: Ginko Biloba și Liriodendrom Tulipifera.

Primarul a declarat că mai sunt totuși câteva lucrări de finalizat, dar că acestea vor fi terminate în câteva zile după care autoritățile locale se vor ocupa de parte de întreținere a gazonului și, în general, a parcului.

În timp ce primarul prezenta proaspăt finalizata lucrare, copiii zburdau pe alei și trecătorii pozau de zor peștii din lacul amenajat în mijlocul parcului, opinia generală fiind acea că lucrările au fost benefice iar parcul este, așa cum și primarul a subliniat, o realizare de nivel european.

Peștii din lacul artificial par să se simtă în largul lor,   chiar dacă bântuie riscul de a fi pescuiți.

Peștii din lacul artificial par să se simtă în largul lor, chiar dacă bântuie riscul de a fi pescuiți.

„În momentul de față arată încântător. Este dovada materială a apartenenței la UE, pe care toți <<mai marii>> statului o pomenesc. Nu sunt pe deplin convinsă că starea sa actuală se va pastră pentru multă vreme, fiindcă oamenii nu apreciază eforturile depuse pentru a restaura un loc public și sunt neglijenți. Totuși, apreciez eforturile primăriei de a monitoriza ce se petrece în parc prin polițistii comunitari”, a declarat Dalia, care se arată totuși dezamăgită de numărul redus de pești cu care lacul artificial a fost populat. „ Nu e un lucru rău, însă 20 de peștișori de acvariu nu sunt suficienți. Totuși, copiii sunt foarte încântați de existența lor și se înghesuie să prindă un loc cât mai bun de unde să îi poată observa”, mai adaugă bistrițeanca.

Studentă la Cluj, o altă bistrițeancă, Alina, se arată încântată de investiție și speră ca iarba verde tunsă cu atâta grijă în ultimele zile să nu se transforme într-o imensă pubelă: „Având în vedere că am așteptat atât de mult să avem un parc amenajat, ar fi culmea să nu fim capabili să îl păstrăm în starea actuală. Cred că e o datorie a bistritenilor să facă niște eforturi și să își păstreze gunoiul în geantă sau măcar să îl arunce la coșurile de gunoi. Este foarte interesant cum toată lumea se minunează de parcul din Cluj, spre exemplu, dar nimeni nu sesizează că totul pornește de la mentalitatea oamenilor și organizarea strictă care până la urma este cheia”, explică Alina.

Distribuie:

Postaţi un comentariu