Un Aqua Park numit dorinţă

Ideea unui Aquapark la Cluj este foarte veche şi-i aparţine fostului consilier local Adrian Popa, însă până acum nu s-au demarat lucrările, deşi promisiunile realizării lui s-au repetatat an de an, până acum doi ani când s-a emis şi suma alocată. Ulterior nu s-a mai  întâmplat nimic, ba mai mult, s-a lăsat liniştea deplină pe acest proiect.

Modelul pe care autorii proiectului vroiau să-l adopte era cel de la Debrecen: un parc acvatic acoperit, cu bazine, plajă, spaţii de joacă, spaţii de agrement, săli de cinema, spaţii de proiecţie, sporturi, săli de Spa, saloane de întreţinere şi bazine cu ape curative pentru tratament.

În tot acest timp, vară de vară, clujenii merg la aqua parkul din Floreşti, Târgu Mureş sau la Hajduszoboszlo, la Debrecen sau la Braşov ca să facă baie, să se distreze şi să facă tratamente termale. În fiecare weekend, sute de clujeni, tineri, vârstnici sau familii cu copii, merg la Aquaparkul de la „Vikend”, de lângă Târgu Mureş. Pentru acest lucru cheltuiesc bani de transport, bani pentru cazare şi mâncare. Pe lângă faptul că pierd ei înşişi propriii bani, cheltuind mai mult, pierde şi oraşul prin faptul că nu atrage posibili clienţi care să consume şi să se simtă bine chiar la Cluj.

„În centrul Transilvaniei se poate construi un punct de atracţie special, care să fie benefic pentru toată regiunea, atât pentru turism, cât şi pentru tratament sau distracţie. Am văzut aşa ceva în toată Europa, iar la Cluj ar fi necesar un complex de tip aquapark acoperit pentru că aici nu avem mai mult de două luni pe an soare, în restul timpului e ploaie, ceaţă, frig. Dacă mergem pe ideea unui parc de distracţii acoperit, cu o suprafaţă care să permită dezvoltarea, cu locuri de parcare şi facilităţi de relaxare unice în România, am putea da lovitura. Trebuie să înţelegem că turism fără ofertă de petrecere a timpului liber nu există! Putem să ne întrebăm de mii de ori de ce nu avem turişti, dar iată că şi clujenii pleacă în weekend la Târgu Mureş, la Hajduszoboszlo sau la Debrecen. Iarna avem un sezon complet mort pentru oraş, deşi este perioada în care avem peste 50.000 de studenţi aici. Ar fi păcat să nu le oferim un loc de petrecere a timpului liber, un loc unde să facă mişcare şi să stea împreună. În plus, repet, oraşul ar câştiga din comerţul şi serviciile care s-ar dezvolata în acel spaţiu”, consideră Adrian Popa, susţinătorul proiectului.

„La Cluj, ştrandurile deschise nu sunt profitabile, dovadă că, atunci când a fost scos la licitaţie, pentru concesiune ştrandul Sun, în primă fază nu a venit nimeni! E greu de întreţinut, sunt cheltuieli şi timpul efectiv în care scoţi un ban este de maxim 2 luni pe an!” spunea fostul consilier.

„Tocmai de aceea, ar trebui să ne gândim la o construcţie extinsă cu oferte pentru tot timpul anului şi nea­ părat acoperită. Numai aşa ar aduce profit! După un calcul sumar, dacă se investesc 30 de milioane de euro în parcul acesta, în maximum 10 ani investiţia poate fi amortizată şi apoi se lucrează pe plus”, explica Popa.

Primarul Emil Boc “a dezvăluit” în emisiunea Știri de  Cluj  LIVE, din 1 august 2013 că va demara proiectul unui Aqua Park în Cluj, că nu a abandonat ideea şi mai mult decât atât, a spus  cât va costa amenajarea lui.

Edilul a spus că proiectul va costa maxim 20 de milioane de  euro  și va beneficia de sprijinul Primăriei  Cluj-Napoca.

”Proprietarii sunt acum toți la un loc, cei care dețin terenul de la  Băile Someșeni. Au dispoziție și dorință să intre în parteneriat cu Primăria pentru a realiza un Aquapark și modernizarea Băilor Someșeni. Primăria se va implica în  asfaltarea  drumului până acolo, în modermnizarea aleilor,   iluminatul public  și spațiul  verde.

În schimbul acestei investiții, chiar și introducerea unei conducte de gaz până la teren, care poate ajunge până la 300.000 de  euro, Primăria va primi  tichete  de intrare la Aquapark și la  Băile Someșeni, pe care să le acordăm diverselor categorii, studenți,   pensionari, în funcție de programul pe care îl are Primăria”, a spus  Emil Boc acum doi ani.

Primarul a explicat că proprietarii terenului, în frunte cu liderul lor, avocatul Gidro Stanca, ”au finanțare, au terenul și acum negociază cu Primăria protocolul de asociere pentru infrastructură. În  august  sau cel  maitârziu în  septembrie  vom intra în  Consiliul local  cu protocolul de asociere.

În 2014 ar trebui să înceapă lucrările. Este un  proiect  de 13 – 20 de milioane de  euro, în funcție de diverse faze de execuție”, a  mai  spus  atunci Emil Boc.

El a precizat că nu a fost abandonat nici proiectul de la ștrandul  Sun. ”Acolo  mai  există o bucată de teren care permite extinderea, numai că pe o parte este o linie de înaltă tensiune, iar pe dedesubt este o magistrală de apă și trebuie găsită forma de  modernizare. Vom scoate proiectul la licitație pentru un parteneriat public – privat”, a  mai  spus  Emil Boc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu