Pasiunea lui Paul Ionescu, recompensată pe cele mai înalte trepte ale podiumului

Paul Ionescu alături de iapa sa, Donna Doll, într-unul dintre nenumăratele salturi peste obstacole

În cadrul Federației Ecvestre Române sunt înregistrate 49 de cluburi hipice, cu un total de 500 de sportivi. Printre aceștia se numără și clujeanul Paul Ionescu, un tânăr în vârstă de 18 ani, din care 13 i-a dedicat în totalitate sportului. Baschetul și apoi echitația, sport în care, timp de cinci ani, a obținut rezultate foarte bune, astfel, făcându-și numele cunoscut în rândul călăreților români.

Echitația, din tată-n fiu în familia Ionescu

Practică echitația de performanță de la 13 ani, iar pasiunea pentru cai a moștenit-o de la tatăl său, care, la rândul lui a practicat sportul ecvestru, obținând rezultate foarte bune de-a lungul carierei sale. Petre Ionescu joacă două roluri foarte importante în viața lui Paul, în primul rând, rolul de tată și apoi de antrenor personal. „Tata se ocupă de pregătirea mea și a Donnei, iapa cu care concurez, și îmi face programul competițional”, a mărturisit Paul.

„Este destul de greu să te separi în două persone, dar ca tată pot spune că sportul l-a disciplinat și l-a făcut mai responsabil. Din postura de antrenor este mai greu, pentru că vrei nu vrei este copilul tău și ești mult mai exigent. Paul, în rest, este sârguincios și ambițios, nu renunță deloc și fiecare antrenament sau concurs este o provocare pentru el. Cel mai important lucru este dragostea și devotamentul care îl manifestă față de calul său, Donna Doll”, a spus Petre Ionescu, tatăl băiatului.

Deținător al Cupei României la Tineret în 2012

„Ione”, cum este alintat de către apropiați, s-a făcut repede cunoscut printre practicanții călăriei datorită evoluției sale foarte rapide și în special, prin pricina numeroaselor performanțe obținute. În palmaresul ardeleanului se regăsesc 11 premii importante, adjudecate la competiții interne și internaționale, dar și multe alte distincții obținute la concursuri de un calibru mai mic. Conform spuselor lui Paul, cea mai importantă performanță personală este câștigarea Cupei României la categoria Tineret, obținută în 2012 la Sibiu. Un detaliu care face ca premiul obținut la Sibiu să fie și mai prețios este faptul că la categoria Tineret, poate participa oricine cu vârsta maximă de 21 de ani, Paul având atunci doar 17.

Multitudinea rezultatelor bune obținute de tânărul călăreț l-a propulsat imediat spre lotul național de juniori și tineret al României. Paul Ionescu este la ora actuală singurul clujean convocat la echipa României. „La lot, prima dată am fost la 14 ani, la copii, în primul an. Experiența dobândită la echipa națională te ajută foarte mult, este cu totul și cu totul alt nivel”, s-a destăinuit tânărul.

„De cinci ani de când practică echitația de performantă, pot să spun că a avut o evoluție ascendentă permanentă. După doi ani era în lotul național de juniori unde a fost prezent permanent. Toate acestea au fost posibile doar datorită ambiției sale, antrenamentele efectuate în orice condiții de vreme, cerințelor ridicate ale antrenorului”, a subliniat Petre Ionescu.

Cea mai recentă medalie obținută de către practicantul sportului ecvestru a fost la Balcaniada din Turcia, bronz adjudecat cu reprezentativa României în cadrul probei pe echipe, în perioada 5-8 septembrie 2013. În proba individuală, sportivul român nu a reușit să se claseze. 

Donna Doll, mai presus decât un simplu cal pentru Paul

Paul Ionescu și iapa Donna Doll concurează împreună de patru ani. Potrivit spuselor călărețului, Donna este o iapă foarte docilă și cuminte cu origini bune și aptitudini extraordinare care l-a ajutat pe deplin să obțină toate rezultatele din prezent. „S-a creat o legătură puternică între mine și Donna. Mă ajută, e foarte bună pentru mine. Eu unul mai greșesc, probabil unii cai s-ar opri în acele momente, dar ea mă ajută”, povestește Paul.

Referitor la îngrijirea calului, Ione spune că nu este ceva foarte greu de făcut. Calul trebuie curățat cât mai des posibil și hrănit. Hrana constă în general în ovăz, dar se pot administra și concentrate, iar înainte concursurilor se pot da și energizante.

„Cu Donna m-am acomodat în aproximativ o jumătate de an. Pot spune că nu a evoluat foarte mult alături de mine pentru că și eu eram începător, dar am crescut împreună și asta a contat foarte mult”, a declarat cu modestie clujeanul.

Întrebat care este rolul călărețului în acest sport, Paul a explicat că rolul lui este să ducă calul la distanța potrivită de obstacolul respectiv, în cadența potrivită, pentru ai putea face condițiile de săritură. De acolo vine talentul animalului, iar tu ca și călăreț, în momentul săriturii trebuie să o mai ajuți, dar este important să-i dai libertate de mișcare pentru a-și pune talentul în valoare. Talentul trebuie de asemenea dezvoltat prin multă muncă și prin dresaj. Antrenamentele de dresaj și cele de sărituri se fac împreună. Tu practic antrenezi calul, îl înveți să te asculte, iar la antrenamentele de sărituri, dezvolți forța, tehnica săriturii și prin acestea înveți și tu împreună cu el.

[stextbox id=”custom” caption=”Criteriul determinant în alegerea calului”]Pedigree-ul calului este cel mai important, adică părinții. Paul a dat un exemplu concret: „Dacă eu acum o montez pe Donna cu Cassini, un armăsar care a câștigat Cupe Mondiale și multe alte premii mari, numai sperma înghețată a acestuia mă costă 4.000 de euro. Exact după nașterea mânzului eu pot deja să cer 2.000 de euro pe el, fără să-l văd ce poate să facă. Acesta este cel mai important criteriu, iar printr-un antrenament bun îl dezvolți cât mai bine și faci din el un campion”, a explicat sportivul.[/stextbox]

Sportul ecvestru, o artă care în România nu este apreciată

După cum spune și Ione, sportul ecvestru în țara noastră nu e mediatizat și nu se investește în comparație cu alte țări. Automat, din această cauză, este de înțeles că în afara granițelor rezultatele vor întârzia să apară.

Paul spune că, într-adevăr, câștigă bani la majoritatea concursurilor din România la care participă, dar cu acea sumă de bani nu reușește decât înscrierea calului în concurs și cazarea acestuia. Acasă, în Cluj-Napoca, condițiile de antrenament sunt foarte bune de când s-a mutat la Centrul de Echitație Wonderland.

[stextbox id=”custom” caption=”Echipament obligatoriu pentru concurs”]Călăreț: cizme, pantalnoi albi, cămașă cu guler alb, cravată și sacou
Cal: șa, frâu și jambiere

Un echipament profesionist poate să ajungă și la 4000 de euro [/stextbox]

 

„Fără să mă laud, la noi în oraș, nimeni nu are performanțe mari în afară de mine și tata. Nu se investește, asta e problema majoră. Nu este un sport în care să poți ajunge ușor în top, depinde foarte mult și de cal. În România, pot spune că nu e așa greu să ajungi sus, dar trebuie să muncești mult. Oricum, este nevoie să investești mulți bani. Ca să ajungi afară la un Campionat European de exemplu, este foarte greu, deoarece caii sunt foarte scumpi, la fel și condițiile și concursurile. E un sport costisitor per ansamblu, dar când ajungi acolo sus, se câștigă bine, cel puțin în străinătate se câștigă”, ne-a povestit Paul.

Vrea să studieze în Anglia

Ionescu cel mic este elev la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” din Cluj-Napoca, iar din toamnă va începe clasa a 12-a. Astfel, anul viitor va susține examenul de bacalaureat. „Vine bac-ul, o să mă pregătesc și o voi lăsa mai ușor cu echitația. Apoi, vreau să urmez cursurile unei facultăți din Anglia, în care să mă perfecționez în sportul ecvestru. Acesta este visul meu, încă nu știu dacă pot să ajung acolo, este foarte scump. Dacă nu voi reuși în acest fel, mă voi axa pe o facultate de business”, a încheiat băiatul.

[stextbox id=”custom” caption=”Opt ani a fost baschetbalist “]
Înainte de a practicta echitația de performanță, Paul a evoluat opt ani ca baschetbalist, timp în care a câștiga un număr semnificativ de trofee cu echipa, respectiv multe premii individuale datorită calităților sale. „M-am lăsat de baschet fiindcă eram mic de înălțime și nu mai prindeam echipa. Oricum deja mă apucasem serios de partea cu călăria, am făcut timp de un an în paralel baschet și echitație”, a adăugat tânărul sportiv.[/stextbox]

Mai jos puteți vizualiza o galerie foto din arhiva personală a lui Paul Ionescu

[nggallery id=131]

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu