UPDATE: Criza gunoaielor reloaded: iar s-a închis rampa, de data aceasta pentru “mentenanţă”

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan a declarat că după şedinţa din această după amiază s-a ajuns la o înţelegere cu administratorul rampei de deşeuri şi această va fi închisă parţial doar 24 de ore.

“Trebuia neapărat să ne întâlnim şi să ajungem la o soluţie deiarece adresa celor de la Salprest ne-a pus în alertă, era o situaţia de urgenţă. dar am ajuns la o soluţie, operatorul a spus că are nevoie de o zi să facă mentenanţă rampei, să mai elibereze spaţiu aici pentru rampa era deja 95% plină. Din ianuarie există o monitorizare strictă a intrărilor şi ieşirilor şi trebuie să transporte o parte din deşeuri la staţiile autorizate. Salprest oricum a crescut foarte mult tarifele pentru operatori aşa că ar trebui să aibă resursele financiare să transporte deşeurile care trebuie evacuate. Darcert este că între timp se poate depozita pe rampă fracţiunea uscată de deşeuri, adică hârtie, metal, şi va fi suspendată 24 de ore depozitarea fracţiunii umede”, a precizat prefectul Gheorghe Vuşcan.

„Am avut discuţii cu cei de la rampă, au cerut iniţial cinci zile, apoi am căzut de acord la o zi pentru a-şi face lucrările necesare. Noi între timp continuăm discuţiile cu cei de la Feleacu pentru a putea face o rampă temporară a judeţului. Din câte mi-au comunicat cei de la RAADPP care poartă aceste discuţii pentru a primi 2 hectare pentru această rampă, cei de la Feleacu continuă să solicite ca noi să achiziţionăm tot terenul de 60 de hectare, dar există mari şanse să se ajungă la un acord pentru o redevenţă viitoare pentru a obţine cele 2 jectare necesare rampei temporare.Noi mâine vom avea o nouă şedinţă pe această temă, va participa şi secretarul judeţului să vedem dacă se poate acroda avizul de legalitate. Oricum cei de la RAADPP încep procedurile de autorizare, când vine acordul de la Feleacu se completează dosarul şi putem face această rampă foarte rapid, care ar asigura nevoia de depozitare pentru circa un an de zile”, a declarat Vakar Istvan preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj.

Salprest SA va suspenda astăzi după ora 18 preluarea deşeurilor de la operatorii din judeţ. Motivul? Rampa intră pe perioadă nedeterminată în “mentenanţă”. Între timp prefectul a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a găsi soluţii. Dacă nu, după ora 18, clujenii vor rămâne cu gunoaiele neridicate.

“Fără preaviz, azi dimineață, Salprest Rampă a anunțat Garda de Mediu, Prefectura Județului Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca că s-au atins cotele maxime admisibile conform normelor de mediu de depozitare a deșeurilor menajere, motiv pentru care au închis rampa. Dincolo de faptul că cei de la Salprest aveau obligația, conform normelor contractuale, să anunțe că vor face acest pas cu câteva zile înainte, că nu-i ca la propria casă, să-ncui și să pleci în concediu, acțiunea lor vine ca urmare a unui dosar penal în care urmau să justifice unde au depozitat în fapt, până acum, o anumită cantitate de deșeuri, intrate scriptic în rampă, dar neidentificate în teren de către inspectorii Gărzii de Mediu. Așa că, pentru a evita scandalul penal, și-au consultat scriptele, au făcut totalul și au închis, conform legii, rampa de depozitare a deșeurilor menajere. Eu, analfabetul de mine, am tot scris încă din vara anului trecut că exact acest lucru se va întâmpla: pentru a nu risca amenzi din partea Gărzii de Mediu, Salprest Rampă va închide și rampa temporară de depozitare, exact cum, în februarie, a închis Pata Rât. Dar nu a avut cine să citească, să tragă concluzii și să se folosească măcar de soluțiile propuse atunci când am atras atenția că vom rămâne cu gunoiul în fața porții”, a declarat consilierul judeţean Mihai Seplecan.

Şi reprezentanţii companiilor de salubritate confirmă măsura închiderii rampei şi speră ca autorităţile să găsească de urgenţă o soluţie. “Am primit ieri pe la ora 18.00 un mail în care ni se spunea că nu mai putem duce pe rampă deşeuri voluminoase gen crengi. Şi azi dimineaţă am primit alt mail în care ne anunţă brusc că după opra 18.00 rampa intră în mentenanţă. Dar nu se spune şi pentru cât timp. Până atunci maşinile noastre vor duce gunoaiele pe rampă, după ora 18.00 nu ştiu ce va fi. Am fost anunţaţi că la prefectură este acum o şedinţă tocmai pe tema aceasta şi sperăm să se găsească soluţii”, a declarat directorul Rosal, Ioan Mureşan.

Citiți și celelalte materiale pe această temă:
Criza gunoaielor bagă mâna în buzunarele clujenilor

Criza gunoaielor se întoarce. Primăriile amenință că ies din Asociația EcoMetropolitan

Criza gunoaielor s-a amânat. Rampa va fi redeschisă

Epopeea gunoaielor: un centru de deşeuri, cinci contracte

Distribuie:

Postaţi un comentariu