Criza gunoaielor s-a amânat. Rampa va fi redeschisă

Foto: Dan Bodea

Rampa provizorie de la Pata Rât va fi redeschisă pentru a se putea depozita în continuare acolo gunoaiele din judeţ. Asta cel puţin temporar, până în vară.

Decizia a fost luată după o şedinţă la prefectura Cluj la care au luat parte, alături de prefectul Gheorghe Vuşcan,  preşedintele Agenţiei Naţionale de Mediu, Florin Petcu, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Florin Diaconu, un consilier al ministrului Mediului, reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Mediu Cluj, primarul Emil Boc şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

“Mă bucur că au răspuns invitaţiei mele şi că au venit să discutăm această situaţie delicată în care am ajuns la Cluj cu depozitarea gunoaielor şi cu proiectul noului centru de management al deşeurilor. În urma discuţiilor, am ajuns la concluzia că operatorul Salprest nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, cred că are şi dosar penal în acest sens, şi asta pentru că de fapt a depozitat 170.000 de metri cubi de gunoaie tot pe rampa veche în timp ce rampa provizorie autorizată, de 40.000 de metri pătraţi, este tot goală. Am convenit ca până în 15 iulie să lăsăm acces la rampa autorizată cu condiţia ca cei de la Salprest să se ocupe de cei 170.000 de metri cubi de gunoaie şi să le neutralizeze, pentru că ei aveau obligaţia să facă o colectare selectivă să ducă fracţiunile de acolo, să le vândă şi nu au făcut asta. Urmează că operatorul şi primăria să discute şi să stabilească dacă această operaţiune se face pe banii celor de la Salprest, dacă există clauze în acest sens pe care cei de la rampă le au în contractele cu operatorii. Dacă nu, primarul Emil Boc şi ceilalţi primari, deoarece se aduc gunoaie din tot judeţul, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să găsească soluţii să plătească neutralizarea. Deşi nici acest lucru nu ar fi tocmai în regulă, deoarece cetăţenii au plătit o dată tariful pentru gunoaiele şi nu ar trebui să fie problema lor ce se întâmplă în continuare. Ceea ce e important e că s-a deblocat situaţia şi de mâine se pot depozita din nou gunoaiele acolo”, a declarat pentru Transilvania Reporter, prefectul Gheorghe Vuşcan.

Acesta a adăugat că autorităţile locale şi judeţene trebuie să se mobilizeze şi în privinţa noului centru de deşeuri pentru că dacă nu va fi finalizat acest proiect există riscul să se ajungă din nou la situaţia închiderii rampei actuale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu