Cameron Diaz de Transilvania. O oșancă, star la Hollywood

Oana Gregory

O oșancă de doar 17 ani face carieră la Hollywood și promite să nu se oprească prea curând. Oana Grigoruț, cu numele de scenă Oana Gregory, joacă rolul principal în cel mai râvnit serial pentru adolescenți de pe Disney XD, Crash & Bernstein.

De la fetița cu părul bălai, care nu știa un cuvât în limba engleză, Oana a devenit o româncă de succes în SUA. Este atât de talentată încât a câștigat un rol pentru care se băteau 2.600 de fete din întreaga lume.  Oșanca și-a început cariera de actriţă în 2010, odată cu rolul din Spork, produs de Last Bastion Entertainment. Colaborarea cu Disney Channel XD, începe în 2011, prin apariţia, ca şi „guest star”, în 5 episoade din Lab Rats şi Kickin It. Urmează Crash & Bernstein, cel mai vizionat serial TV la Disney XD, difuzat în 21 de ţări. Pentru rolul Amandei, Oana a fost aleasă din peste 2.600 de concurente participante la casting. Serialul va fi lansat anul acesta şi în România.

 Au fost momente când nu a fost uşor, de fapt am trecut prin mari greutăţi, am plătit şi noi preţul nostru. Eu şi mama eram aici, tata şi Dorel, fratele meu, la Chicago. Tata avea grijă de tot, acolo, dar, în acelaşi timp, şi de noi, aici. Apoi, a venit momentul când a trebuit să decidă dacă renunţă la tot, în Chicago, pentru a fi toată familia la Hollywood. A luat această decizie grea, pentru mine. La Chicago aveam siguranţă. Aici? Se puteau întâmpla multe. Pentru un rol, putea cineva să fie 100% că voi fi aleasă? – Oana Grigoruţ

 Din Țara Oașului în lumea vedetelor de la Hollywood

Părinții Oanei, Mariana și Dumitru Grigoruț sunt din Vama și Bixad, județul Satu Mare. Oana s-a născut în Negrești-Oaș, unde părinții ei au locuit în primii ani de căsnicie.

Soțul meu a venit în USA în anul 1998, împreună cu Ansamblul Transilvania, pentru festivalul internațional de folclor care se ține în fiecare an în Salt Lake City din statul american Utah. Eu am venit trei luni mai târziu, a declarat mama Oanei.

La început, părinții Oanei au avut exact aceeași mentalitate ca și majoritatea românilor care pleacau imediat după 1989 în SUA. Pentru că era foarte greu sau aproape imposibil să obțină cetățenia, și-au propus să stea atâția ani cât vor rezista departe de copii, după care să se reîntoarce acasă cu bani, pentru a le face viața mai frumoasă.

Nu a fost să fie așa, povestește mama Oanei, Mariana Grigoruț, pentru că în momentul în care a pășit pe tărâm american și a văzut oportunitățile pe care copiii ei pot să le aibă, pur și simplu i-a spus soțului că nu se mai întoarce în România decât în momentul când va avea actele în regulă pentru a-și aduce și copiii acolo.

Dumnezeu m-a ajutat și soarta poate a fost să fie așa. În patru ani am primit rezidența permamentă în USA și eu și familia mea și am zburat spre România pentru a-mi aduce copilașii în țara tuturor posibilităților, povestește Mariana Grigoruț.

A devenit rapid cea mai bună din clasă

Oana și Dorel, fratele ei mai mare, aveau doar șase, respectiv 14 ani, când au ajuns în America, în octombrie, 2002.  Înainte de a pleca spre Țara Făgăduinței, Mariana Grigoruț lucra la o bancă din orașul Negrești Oaș, iar soțul acesteia la Clubul elevilor, dar mai și cânta cu diferite ocazii, fiind interpret de muzică populară. Viața trăită în România nu a fost una roz pentru familia Grigoruț, dar niciuna foarte grea.

Cred că am trăit destul de decent la vremea aceea, dar  ne-am gândit doar la viitorul copiilor. Astfel am rămas aici pentru ca ei să o ducă mai bine, povestește mama Oanei.

Oana a urmat clasele I-VIII în Chicago. Nu i-a fost ușor, nu știa limba engleză și nu cunoștea pe nimeni. Nici pe mama ei Mariana nu a cunoscut-o foarte bine când a ajuns în State deoarece avea doar doi ani jumătate când a rămas în țară cu bunicii ei, iar reîntâlnirea cu părinții a avut loc după patru ani.

Pentru ea mama era bunica, deși o striga bunica și se uitau împreună la pozele noastre zilnic. Și așa, în momentul când ne-a văzut, după mai bine de patru ani, mi-a spus că sunt diferită decât mama din poze, povestește Mariana.

Soții Grigoruț munceau zi de zi, după ce lăsau copiii la școală. Mama Oanei mărturisește că la școală plângea în fiecare zi, în primele săptămâni, dar a sfătuit-o să fie atentă și să învețe să vorbească limba că pe urmă va avea o mulțime de prieteni. După nici șase luni, Oana a reușit să vorbească fluent engleza, a început să-și facă prieteni. Ba chiar a reușit performanța ca în clasa a III- a să fie cea mai bună elevă din clasă.

[nggallery id=236]

Actrița anului și modelul anului

În 2006, Oana a participat la un concurs organizat de International Models & Talent Association, o prestigioasă organizaţie profesională care, anual, la New York şi Los Angeles, organizează concursuri cu participare internaţională, pentru descoperirea de noi talente în actorie, muzică sau modă.

Aveam doar 10 ani pe atunci şi nu realizam ce imens este acest fenomen. La concurs sunt prezenţi foarte mulţi directori de casting şi producători de muzică. Mama îmi spunea mereu că sunt deosebită, talentată, dar mamele spun asta tot timpul copiilor lor. Apoi au început să-mi zică acest lucru tot mai multe persoane, mărturisește Oana.

Ca urmare, au traversat America, mutându-se din Chicago în Los Angeles. Pentru IMTA, tânăra a fost selectată şi instruită la şcoala Barbizon Schaumburg.

Au fost peste 1.000 de concurenţi din toată America de Nord, Canada, Australia, Marea Britanie. De la 5 la 21 de ani. Totuși, sătmăreanca a câştigat titlul de „actriţa anului” la preadolescenţi şi a fost declarată primul „Runner-up” – „modelul anului”, tot la preadolescenţi.  După acest concurs, Oana a primit 54 de oferte de la diferite agenţii şi manageri de la Hollywood, care au vrut să o reprezinte, astfel că Mariana hotărăşte să se mute împreună cu Oana pentru şase luni acolo, reuşind să-şi transfere în zonă şi serviciul de la bancă.

Oana se îndrepta rapid spre succes. Imediat după ce a ajuns la Hollywood, sătmăreanca a început să facă print-modeling și reclame de publicitate pe TV timp de doi ani, după care a început să participle la castinguri pentru filme și show-uri de televiziune. Ba chiar a fost vocea unor seriale, în special pentru Disney. După aproximativ un an, familia Grigoruț s-a reîntregit, soțul și băiatul Marianei, care a terminat liceul la Chicago, s-au mutat și ei definitiv la Hollywood.

„Vreau să vă spun că la Hollywood concurența pentru un rol este uriașă, se vorbește de sute și chiar mii de persoane pentru un rol, de aceea trebuie să ai ceva special, talent și să te potrivești în rolul respectiv, în locul potrivit și la momentul potrivit“, adaugă Mariana Grigoruț.

Oana povestește că au fost moment foarte grele în care toată familia a făcut sacrificii. Au fost momente când nu a fost uşor, de fapt am trecut prin mari greutăţi, am plătit şi noi preţul nostru. Eu şi mama eram aici, tata şi Dorel, fratele meu, la Chicago. Tata avea grijă de tot, acolo, dar, în acelaşi timp, şi de noi, aici. Apoi, a venit momentul când a trebuit să decidă dacă renunţă la tot, în Chicago, pentru a fi toată familia la Hollywood. A luat această decizie grea, pentru mine. La Chicago aveam siguranţă. Aici? Se puteau întâmpla multe. Pentru un rol, putea cineva să fie 100% că voi fi aleasă? La castinguri se discută de sute şi mii de concurenţi. Şi Dorel, care avea 18 ani, pe atunci, a renunţat la toate pentru mine. Iar lucrurile, la început, au fost grele. Aici, tata nu prea avea de lucru şi, peste toate, a venit, apoi, acel lucru teribil…, boala grea a mamei. S-a operat în România, la Spitalul de Oncologie din Cluj. Toate acestea ne-au epuizat, ne-au încercat, dar am rămaşi uniţi, iar apoi lucrurile, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-au îndreptat. Credeţi că mai e un clişeu dacă zic că am cei mai buni părinţi din lume şi dacă mulţumesc familiei?”, a încheiat Oana Andreea Grigoruţ.

Rol principal în Crash & Bernstein

Oana joacă momentan rolul principal în serialul Disney, Crash and Bernstein. A concurat pentru acest rol cu 2.600 de fete, timp de opt luni, cât a durat castingul și a fost chemată la circa zece audiții pentru rol.  La vârsta de doar 17 ani, Oana a fost și promotoarea Barbie- Hilary Duff, a participat la sesiuni de modelling pentru promovarea liniei de haine pentru copii și adolescenți Mary Kate and Ashley. Wal-Mart, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din lume, are poze uriașe cu Oana în magazine și pe billboards, a apărut pe cutiile cu păpuși Bratz, în cinci reclame naționale și a fost vocea serialului de animație Olivia pentru Nicolodeon.

Spork este un alt film care a apărut pe marele ecrane și Oana a avut unul din rolurile principale. Pelicula s-a filmat în 2009 și a fost premiată la mai multe festivaluri de film. Mai mult, a jucat în trei episoade din Kickin’it de la Disney, în două episoade din Lab Rats, tot de pe același canal și bineînțeles, proiectul la care lucrează în ultimii doi ani, Crash and Bernstein. Oana a filmat 23 episoade pentru sezonul 1 și acum se filmează sezonul 2, unde deja au ajuns la episodul 9.

[nggallery id=237]

Program special de școală

Sătmăreanca este în clasa a XII-a și are rezultate foarte bune la învățătură. Mama Oanei povestește că fiica sa a intrat din clasa a VI-a în programul de școala destinat copiilor care sunt actori. Merge o dată pe săptămână la școala unde își dă toate testele și predă toate temele pentru săptămâna respectivă.

„În studio, copiii actori au săli de clasă amenajate și profesori care se ocupă de educația lor. Aș putea spune că este chiar mai avantajată decât copiii din școală, deoarece are profesorul numai pentru ea întreaga oră de curs“, spune mama Oanei.

Înainte de toată nebunia asta, Oana și-a dorit foarte mult să se facă doctor pediatru. Acum că va termina liceul, se va înscrie la actorie.

„Este conștientă de faptul că ar fi imposibil să fie un bun doctor și în același timp un bun actor și de aceea a ales actoria“, mărturisește Mariana Grigoruț.

[stextbox id=”custom” caption=”Sarmale și pălincă pe platoul de filmare”]

Familia Grigoruț s-a acomodat foarte bine în State și se bucură că au reușit să le ofere copiilor libertatea de a alege ce să facă în viață, știind că orice vor alege, dacă o fac cu drag, cu pasiune și de calitate, vor avea o viață ușoară și fără grija zilei de mâine. Familia Grigoruț păstrează totuși obiceiurile românești. Merg aproape în fiecare duminică la biserică, vorbesc românește de câte ori au ocazia și mânâncă mâncare românească. Ba chiar anul trecut, la premiera sezonului 1 a serialului Crash and Bernstein, toată echipa de filmare a mâncat sarmale și a băut pălincă de Oaș, la fel și la petrecerea de Crăciun 2012, când echipa de filmare de la Crash and Bernstein a petrecut la restaurantul lor, unde au dansat în horă și au mâncat sarmale și mici. „Mă consider un Ambasador al României aici la Hollywood și de câte ori am ocazia le vorbesc despre țara mea și despre câte valori avem, care din păcate își desfășoară activitatea în alte țări pentru că nu sunt apreciați în țara lor“, încheie Mariana Grigoruț.

Tatăl Oanei deține momentan o mică companie care se ocupă de remodelări interioare și, bineînteles, prima lui dragoste “muzica” nu a putut să o abandoneze. Tatăl Oanei cântă într-un restaurant cu specific românesc, unde se cântă live în fiecare weekend, un local foarte cunoscut în rândul comunității românești din America și foarte solicitat pentru petreceri românești. [/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Szewkeres Ferenc(Francisc) says:

    Ín orce caz íi felicit pe toatá familie dintradevár au avut noroc,si bine cáci nu a uitat de unde au plecat numai eu am dat ín bará ín loc sá merg ín America un de mau chemat am zis nu eu máduc ín tara mea stiu limba nu mai trebue sá ínvát alta la vársta asta dar am pátit ca acela cáci am sárit dín Lac ín Puti regret dar este prea tárziu.ORCUM FELICIT FAMILIA.

Postaţi un comentariu