„Ziua Porților Deschise” la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Sute de oameni au așteptat în frig să poată vizita „comoara”

Sute de oameni au vizitat miercuri, la prima ediție a „Zilei Porților Deschise”, Biblioteca Batthyaneum, înființată la Alba Iulia în 1798, din inițiativa episcopului romano-catolic Batthyany Ignac, în care în mod normal au acces doar cercetătorii și, ocazional, anumite grupuri de vizitatori, dar numai în anumite spații și pe baza unei cereri adresate cu câteva zile înainte.

În pofida temperaturilor scăzute, oamenii au așteptat la rând pentru a putea pătrunde în ceea ce unii numesc „comoara” din Cetatea Alba Iulia.

„Peste 700 au trecut pragul la Biblioteca Batthyaneum”, a postat pe o rețea de socializare, șeful interimar al Bibliotecii Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României, Cristian Mladin.

De această dată, accesul vizitatorilor a fost permis doar cu cartea de identitate și cu dovada faptului că dețin certificatul verde. Aceștia au beneficiat de un tur ghidat, vizitând mai întâi o expoziție, intitulată „Un proiect european – preocupările astronomice ale episcopului Ignatius de Batthyany”, și, mai apoi, Aula Magna, care păstrează amenajarea de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pe rafturi imense stau de peste două secole înșirate cărți, una lângă alta, provenite din marile tipografii europene și biblioteci occidentale, cu o valoare bibliofilă extraordinară, achiziționate în timp de către Batthyany și episcopii care i-au urmat.

Așa cum era firesc, cu toate că mulți au crezut că îl vor putea și vedea, Codex Aureus nu a fost expus în mod public, acesta fiind păstrat în încăperea Tezaur, o cameră blindată. Există însă o copie digitizată, care poate fi „răsfoită” pe site-ul Bibliotecii Naționale a României.

Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorch este jumătatea unui tetraevangheliar latin pe pergament, realizat în jurul anului 800, la comanda lui Carol cel Mare. Manuscrisul scris integral cu cerneală de aur este celebru și prin calitatea excepțională a ornamentării. Nu se știe când și cum manuscrisul carolingian a fost desfăcut în două. Cealaltă jumătate, respectiv Evangheliile după Luca și Ioan, se află la Vatican. Tot la Roma se găsește una dintre coperți, cea de-a doua fiind la un muzeu din Londra. La mijlocul secolului al XVIII-lea, prima parte a manuscrisului aparținea bibliotecii arhiepiscopului Vienei, Christoforo Migazzi, de unde prin achiziție, în 1782, devine proprietatea episcopului Batthyany.

Batthyaneum nu este un loc în care poate pătrunde oricine și oricând, așa cum poate mulți ar fi tentați să creadă atunci când află că în clădirea anostă, fostă biserică odinioară, funcționează o Bibliotecă. Pe lângă cercetători, care pot studia aici, respectând anumite condiții, o parte din fondul Bibliotecii, în Batthyaneum au acces și vizitatori, dar numai în anumite spații și pe baza unei cereri adresate cu cel puțin trei zile înainte, vizată de responsabilul științific și supusă aprobării managerului Bibliotecii Naționale a României. Ocazional, la Batthyaneum au acces și participanții și invitații la diverse manifestări științifice și culturale, putând solicita vizite ghidate și ambasade, instituții administrative, culturale, de învățământ etc.

Biblioteca a mai fost deschisă larg publicului în urmă cu câțiva ani, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Festivalului Dilema, atunci când s-au putut vizita Aula Magna și Observatorul Astronomic. De asemenea, în spațiul expozițional a avut loc în urmă cu 9 ani un eveniment la care publicul a avut acces.

Biblioteca Batthyaneum, care funcționează în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, deține cea mai valoroasă colecție de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80%. Batthyaneum deține și cea mai mare colecție de incunabule, cărți editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de „leagăn” a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României. Biblioteca deține și extrem de valoroase colecții de numismatică, cochilii și minerale, piese muzeale deosebite, dar și un fond de arhivă a istoriei Transilvaniei foarte important. Batthyaneum este practic un tezaur, iar acest lucru i se datorează lui Ignac Batthyany, un erudit desăvârșit, mare codicolog, savant și, deopotrivă, mecena, numit episcop al Diecezei Transilvaniei către sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Batthyaneum a făcut timp de mai mulți ani obiectul unui litigiu în justiție.

Amănunte despre Biblioteca Batthyaneum puteți citi aici!

Distribuie:

Postaţi un comentariu