Vaccinurile anti-COVID reduc riscul transmiterii Delta. Din păcate, nu pentru mult timp

Cel mai amplu studiu de până acum care analizează în mod direct cât de eficient împiedică vaccinurile Oxford–AstraZeneca și Pfizer–BioNTech răspândirea variantei Delta a SARS-CoV-2 aduce vești bune și veşti rele, arată un articol publicat în revista Nature.
Studiul citat de Nature sugerează că persoanele vaccinate anti-Covid care se infectează cu varianta Delta sunt mai puțin susceptibile de a transmite virusul contactelor lor apropiate decât cele nevaccinate. Dar acest efect protector este relativ mic și scade alarmant la trei luni de la primirea celei de-a doua doze de vaccin, în special în ceea ce priveşte serul AstraZeneca.
Rezultatele studiului contribuie la înțelegerea oamenilor de știință privind efectele vaccinării asupra reducerii răspândirii Delta, dar sunt „atât încurajatoare, cât și mai puțin încurajatoare”, spune Marm Kilpatrick, cercetător în boli infecțioase la Universitatea din Santa Cruz, California.
Studiile anterioare au constatat că persoanele infectate cu Delta au aproximativ aceleași niveluri nazale de materiale genetice virale, indiferent dacă au fost vaccinate anterior, sugerând că persoanele vaccinate și nevaccinate ar putea fi la fel de infecțioase. Alte studii au sugerat, de asemenea, că persoanele vaccinate sunt mai puțin susceptibile de a răspândi virusul şi că nivelurile măsurate ale virusului scad mai repede în cazul lor ca în cel al persoanelor infectate şi nevaccinate.
Ultimul studiu prezentat de Nature a examinat efectul vaccinurilor asupra transmiterii variantei într-un mod mai direct. Acesta a analizat datele rezultate din testarea a 139.164 de contacte apropiate a 95.716 persoane infectate cu SARS-CoV-2, între ianuarie și august 2021, în Regatul Unit, atunci când variantele Alpha și Delta concurau pentru supremaţie.
Autorii au descoperit că, deși vaccinurile oferă o anumită protecție împotriva infecției și transmiterii ulterioare, Delta a diminuat acest efect. Probabilitatea ca o persoană complet vaccinată care s-a infectat cu Delta să transmită virusul este de două ori mai mare decât dacă în cauză e cineva care a fost infectat cu Alpha. Aceeaşi rată de risc este şi în ce priveşte posibilitatea de a te infecta cu Delta comparativ cu Alpha.
Din păcate, efectul benefic al vaccinului asupra transmiterii Delta scade la niveluri aproape neglijabile în timp. Persoanele infectate la două săptămâni după administrarea vaccinului dezvoltat de Oxford și AstraZeneca dezvoltă o rată de transmitere a infecţiei la un contact apropiat nevaccinat de 57%. Dar trei luni mai târziu, probabilitatea de infectare creşte la 67%. Ultima cifră egalează probabilitatea ca o persoană nevaccinată să răspândească virusul.
O reducere a transmisiei a fost observată și la persoanele vaccinate cu serul realizat de compania americană Pfizer și firma germană BioNTech. Riscul de răspândire a infecției Delta la scurt timp după vaccinarea cu doza a doua a fost de 42%, dar a crescut în timp la 58%.
Rezultatele „explică, probabil, transmiterea extinsă a Delta, în ciuda vaccinării pe scară largă”, spune coautorul studiului, David Eyre, un epidemiolog la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.
Dar rezultatele relevă, de asemenea, „faptul că administrarea dozei de suprarapel nu doar că protejează persoanele faţă de formele grave ale bolii, ea poate avea și acest efect de reducere a transmisiei”, mai spune Eyre.
Doar că administrarea dozei trei de vaccin ridică o nouă incertitudine, arată Stephen Riley, cercetător în boli infecțioase la Imperial College din Londra. Cum procedăm, întreabă el, „dacă aceeași diminuare a protecției împotriva infecțiozității va apărea şi după a treia doză”.
Studiul nu a fost încă evaluat în regim peer reviewed.

Distribuie:

Postaţi un comentariu