„Supraomul” Vasile Adamescu lansează volumul II al romanului autobiografic „Înfruntând viața”

Vasile Adamescu / Foto: arhiva personală

Profesorul clujean Vasile Adamescu își va lansa marţi, 20 martie, de la ora 16.00, în incinta Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, cel de-al doilea volum al autobiografiei „Înfruntând viaţa”.

„Înfruntând viata” spune povestea unui om cu voinţă de fier, care, deşi a rămas fără auz şi vedere încă de la vârsta de doi ani, reuseşte să îşi depăşească limitele, învingând întunericul şi tăcerea. Educat de un grup de profesori inimoşi, Vasile Adamescu învaţă să vorbească, să scrie şi să citească, să cunoască lumea după atingeri, miros, senzaţii. Dar ambiţia acestuia nu s-a oprit aici. Vasile Adamescu a absolvit Facultatea de Psihopedagogie specială, a devenit profesor și a instruit o mulțime de generaţii de elevi cu deficienţe senzoriale, fiindu-le atât prieten, cât și model. Este, de asemenea,  de mulți ani, „vocea” celor care suferă de surdocecitate, luptând activ la îmbunătăţirea condiţiilor de viață a persoanelor fără auz şi vedere.

În 2013, Vasile Adamescu a publicat primul volum autobiografic, intitulat sugestiv „Înfruntând viaţa”, o carte care te învaţă că nu există nu pot.

„Sunt foarte fericit că am reuşit să public volumul 2 al autobiografiei mele „Înfruntând viaţa”,  pe care l-am dedicat în special profesorilor mei de la facultate şi colegilor care m-au ajutat foarte mult pe tot parcursul studiilor. Dacă în primul volum am povestit despre copilărie şi anii de şcoala, în cel de al doilea am vorbit despre anii de studenţie, despre încadrarea mea ca profesor la şcoala de nevăzători, despre cum m-am descurat în locuinţa proprie şi cum mi-am format o familie.Nimic nu e imposibil

Prima cartea a avut un mare succes. Am lansat-o în multe oraşe ale ţării, inclusiv la Bucureşti, chiar în cadrul Parlamentului României. Sper ca publicul să fie alături de mine în 20 martie, aşa cum a fost şi la prima lansare”, a declarat Vasile Adamescu pentru Transilvania Reporter.

 

Cine este Vasile Adamescu?

Vasile Adamescu (73 de ani) s-a născut pe 5 septembrie 1944 în comuna Borcea, Ialomiţa, pe malul stâng al Dunării. La vârsta de doi ani, în urma unei meningite, după ce rămâne mult timp într-o ploaie rece de toamnă, îşi pierde total auzul şi vederea. A rămas aşa, tăcut şi trist, până la vârsta de 11 ani când este adus la Cluj şi preluat de un grup de profesori inimoşi care reuşesc imposibilul: recuperarea unui copil cu surdocecitate, caz extrem de rar la nivel mondial. Este învăţat să vorbească, să scrie, să citeasca, să cunoască lumea cu „ochii palmelor”.

Performanţele sale uimitoare îl ajută să se recupereze într-o mare măsură. Urmează liceul, după care este admis la facultatea de Psihopedagoie Specială, unde reuşeşte să ţină pasul cu studenţii fără deficienţe şi îşi finalizează cursurile cu media 9.75. Este încadrat ca profesor la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, unde, din 1977 şi până în 2004, se ocupă de recuperarea copiilor cu deficienţe senzoriale. Între 1983-1986, urmează cursurile Şcolii Populare de Arte Plastice, secţia sculptură, unde îşi şlefuieşte talentul nativ pentru modelaj în lut.

Toate aceste realizări, fac ca Vasile Adamescu să fie unul din cele trei cazuri excepţionale de persoane care reuşesc să îşi depăşească condiţia. Hellen Keller din SUA, Olga Skorohodova din Rusia şi Vasile Adamescu sunt cei trei care au reuşit imposibilul.

Vasile Adamescu a primit în 2010 titlul de Senior al Cetăţii în cadrul Balul Operei din Cluj-Napoca, iar în 2013, Ordinul Cultural Pentru Merit, în Grad de Cavaler, din partea președintelui României.

Citiți și: Tinerii Clujului. Viorel Micu: „Clujul este total inaccesibil persoanelor cu dizabilități”

Distribuie:

Postaţi un comentariu