Studiu: Pandemia a redus speranța de viață a omenirii și a anulat ani de progrese

Foto: CNN

Pandemia a cauzat cea mai mare scădere a speranței de viață din vestul Europei de la cel de-al doilea Război Mondial, potrivit unui studiu.

Datele obținute din 29 de țări (Europa, SUA și Chile) care au fost analizate de cercetători, au indicat reduceri ale speranței de viață anul trecut la un nivel care a șters ani de progrese. Cele mai mari scăderi ale speranței de viață s-au înregistrat în rândul bărbaților din SUA, cu un declin de 2,2 ani față de nivelurile din 2019, urmat de bărbații lituanieni (1,7 ani), arată studiul potrivit publicației The Guardian.

Scăderile speranței de viață le-au depășit pe cele înregistrate în timpul dizolvării blocului estic în Europa Centrală și de Est, conform studiului condus de oamenii de știință de la Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice din Oxford.

Dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului, a declarat:

„Pentru țările din vestul Europei, cum ar fi Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia, printre altele, ultima dată când astfel de mari scăderi ale speranței de viață la naștere au fost observate într-un singur an, a fost în timpul celui de-al doilea Război Mondial. ”

Săptămâna trecută, Biroul pentru Statistică Națională (ONS- Office for National Statistics) din UK a estimat că speranța de viață a bărbaților din Marea Britanie a scăzut pentru prima dată în 40 de ani din cauza impactului Covid-19. Astfel, se așteaptă ca un băiat născut între 2018 și 2020 să trăiască până la 79 de ani, în scădere de la 79,2 ani pentru perioada 2015-17, potrivit BNS.

Aburto a declarat că dimensiunea pierderilor speranței de viață a fost mare în majoritatea țărilor studiate, 22 dintre ele suferind pierderi mai mari de jumătate de an în 2020.

„Femeile din opt țări și bărbații din 11 țări au suferit pierderi mai mari de un an în ceea ce privește speranța de viață. Pentru a contextualiza, au durat în medie 5,6 ani pentru ca aceste țări să obțină o creștere cu un an a speranței de viață: progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de Covid-19. ”

Bărbații au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață decât femeile din majoritatea celor 29 de țări care au participat la studiu. Cele mai multe scăderi ale speranței de viață în diferite țări au fost atribuite deceselor Covid, potrivit studiului.

Dr. Ridhi Kashyap, un alt co-autor al studiului, a declarat că cercetătorii sunt conștienți de problemele legate de numărarea deceselor datorate Covid, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greșită. Cu toate acestea, el a adăugat că „faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare, care este direct atribuit Covid-19, arată cât de devastator a fost șocul pentru multe țări”.

„Cerem urgent publicarea și punerea la dispoziție a cât mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de țări, inclusiv țări cu venituri mici și medii, pentru a înțelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”.

Mai multe detalii AICI.

Distribuie:

Postaţi un comentariu