Studenții clujeni vor dezvolta aplicații Android și Smart TV în cadrul Innovation Lab

Inaugurare oficială Innovation Lab / Foto: Dan Bodea

Samsung Electronics România a inaugurat astăzi, 2 octombrie, un Laborator de Inovație la nivel național în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Laboratorul face parte din programul Tech Institute derulat de Samsung la nivel mondial și este dedicate cu precădere, studenților și absolvenților din domeniul Tehnologiilor Mobile și Comunicații.

Studenții vor beneficia de un laborator complet echipat cu monitoare All in One conectate la cloud și dedicate programării, tabletă interactivă cu multiple funcții, Smart TV și dispozitive mobile pentru testarea aplicațiilor mobile ce se vor dezvolta.

„Samsung Tech Institue este un program internațional prin care ne propunem să sprijinim tinerii și în mod special studenții într-un moment foarte special din viața lor și anume începutul de carieră. Noi construim o platformă de training vocational, training care să asigure pregătirea tinerilor pentru piața muncii. Aceste cursuri sunt foarte atractive pentru tineri. Întreg programul are două părți: o parte de infrastructură, ceea ce noi numim Laborator de Inovații care este dotat cu tehnologie care le permite studenților să poată să programeze și să lucreze pe partea de tehnologii mobile și o parte de training. Împreună cu profesorii din facultate vom lucra la asigurarea unei curicule suplimentare pe care studenții să o integreze ca și curs optional. În plus, vom aduce traineri din zona de industrie și vom plusa, totodată, pe un program de mentorat”, a declarat Sabina Știrb,  Corporate Citizenship Manager la Samsung Electronics România

Concret, studenții Universității Tehnice Cluj-Napoca, indiferent de specialitate, se vor putea înscrie la un astfel de curs, fie că doresc să învețe sau să aprofundeze cum anume se „construiesc” aplicațiile Android sau Smart TV.  Cursurile vor dura între două și trei luni, vor avea o parte teoretică, o parte practică și o parte susținută de experți care lucrează în industria IT.

La finalul cursurilor, tinerii vor primi o diploma și vor avea posibilitatea să se înscrie la diferite internshipuri în cadrul companiilor partenere sau chiar șansa de a se angaja. Aplicațiile dezvoltate în cadrul Innovation Lab vor avea o aplicabilitate în viața de zi cu zi, astfel încât să pătrundă cât mai ușor pe piață și să fie folosite de cât mai multe persoane.

„Samsung Electronics Romania a investit peste 100, 000 de euro in 3 clase smart (inaugurate in Bucuresti, Timisoara si Iasi), ca urmare a unui parteneriat incheiat anul trecut cu Ministerul Educatiei. Samsung a susţinut integral investitia in aceste 3 clase, la fel si in cazul proiectului Tech Institute, deschis in Bucuresti si, astazi, in Cluj Napoca”, a spus Știrb.

Mihnea Costoiu,   Ministru Delegat pentru Învățământul Superior,   Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică / Foto: Dan Bodea

Mihnea Costoiu, Ministru Delegat pentru Învățământul Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică / Foto: Dan Bodea

„Este extrem de importantă relația universităților cu mediul economic, cu noua industrie, în mod special. Este important ca universitățile să fie conectate la ce se întâmplă în lume, ca acestea colaborări să fie instituționalizate, ca acestea să fie în universități, în cele mai bune universități și sunt unul dintre susținătorii acestui tip de parteneriat. Anul trecut, în aceeași perioadă am fost, împreună cu reprezentanții Samsung, la Politehnica din București, inaugurând un laborator de același tip. Un an înseamnă puțin în timp, dar înseamnă extrem de multe lucruri realizate pentru studenții din București. Sunt convins că peste un an aceleași realizări se vor replica. Sper să putem convingfe companiile, precum Samsng să își mute diviziile sau măcar o parte din diviziile de cercetrae în România și, de ce nu, și diviziile de producție. Sunt convins că anul viitor rezultatele de la Cluj vor fi mai bune ca cele de la București, chiar dacă vin de la propria mea universitate”, a declarat Mihnea Costoiu, Ministru Delegat pentru Învățământul Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică.

Acesta a precizat că un astfel de proiect este o mare oportunitate pentru studenții români, pentru că pe plan european există un deficit de 900.000 de ingineri specializați în noua tehnologie și astfel, aceștia s-ar putea afirma în domeniile inovative.

Urmăriți o galerie foto realizată de Dan Bodea.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu