Statele Unite administrează a treia doză doar celor vaccinaţi cu Pfizer

Foto: The Boston Globe

Într-o decizie pe care jurnaliştii de la New York Times o califică drept „extrem de neobișnuită”, directorul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a ignorat opiniile exprimate de consilierii agenției și a aprobat administrarea unei a treia doze de consolidare (booster) de vaccin Pfizer-BioNTech pentru lucrătorii din domeniul sănătății, profesori și alți lucrători din domenii cu risc.

Dr. Rochelle Walensky a respins vineri o recomandare a unui comitet consultativ al agenției, care a refuzat să susțină administrarea a încă unei doze de rapel din vaccinul Pfizer-BioNTech pentru lucrătorii din prima linie. A fost o mișcare extrem de neobișnuită, care a aliniat CDC cu politica Agenţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA), împotriva opiniei propriilor experţi.

Comitetul consultativ al CDC a recomandat joi încă un rapel pentru o gamă largă de americani, inclusiv zeci de milioane de adulți în vârstă și persoane mai tinere cu risc crescut de boală. Dar a exclus lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii și pe alții ale căror locuri de muncă îi pun în pericol. Acest lucru a venit în contradicţie cu autorizarea dată de FDA pentru vaccinarea tuturor adulților cu un risc profesional ridicat.

Decizia luată de doamna Walensky de a ignora recomandarea comitetului este un impuls dat campaniei președintelui Biden de a oferi unui segment larg de americani acces la a treia doză de vaccin.

Casa Albă ar putea începe să promoveze și să lanseze un plan pentru vaccinarea cu doză suplimentară încă din weekend. Deocamdată, doar americanii care au primit deja două doze de vaccin Pfizer-BioNTech se vor califica pentru rapel. Comitetului CDC nu i s-a cerut să judece dacă persoanele care au primit serurile Moderna și Johnson & Johnson ar trebui vaccinate cu doze suplimentare din aceleaşi vaccinuri, neautorizate încă de FDA.

Mai mulți experți ai CDC s-au pronunţat totuşi pentru o strategie încrucişată, spunând că nu există motive să nu se dea o doză de rapel Pfizer-BioNTech cuiva care a primit un alt vaccin.

Sondajele arată că două treimi din americanii vaccinaţi ar vrea să primească încă o doză de rapel. Deocamdată, CDC şi FDA au aprobat vaccinarea cu a treia doză doar a persoanelor de peste 65 de ani, a celor vulnerabili la boli şi a lucrătorilor angajaţi în domenii cu risc crescut de expunere la boală.

În România, vaccinarea cu a treia doză începe marţi. Se califică pentru rapel toţi cei care au împlinit şase luni de la vaccinarea cu schema completă, indiferent de vaccinul administrat. Rapelul se va face doar cu serurile de la Pfizer şi Moderna.

Distribuie:

Postaţi un comentariu