Sports Festival | Mihai Covaliu, președintele COSR: Copiii trebuie să fie pregătiți din punct de vedere sportiv, mental și fizic pentru a face față provocărilor lumii actuale

Foto: Dan Bodea

Mihai Covaliu, fostă glorie a scrimei românești medaliat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 și bronz la ediția din 2008, dar și campion mondial în 2005, președintele Federației Române de Scrimă și al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a vorbit la Sports Talk de la Sports Festival despre importanța practicării sportului încă de pe băncile școlii, despre o altfel de oră de sport în școlile din România, despre Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo de anul viitor, dar și despre un proiect ambițios al COSR de a organiza în 2024, la Brașo, o ediție a Jorurilor Olimpice de iarnă pentru Tineret.

Biatlonul și scrima, propunerile COSR pentru o altfel de oră de sport

”Sports Festival este o idee extraordinară, e clar că avem nevoie de sporturi de masă, avem nevoie de astfel de proiecte și Sports Festival poate fi dat exemplu tuturor orașelor, tuturor comunităților din România. Dacă vorbesc de pe poziția președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român ar trebui s-o fac despre performanță, despre medalii, dar toate acestea nu pot fi obținute fără a avea baza solidă, fără un sport de masă, un sistem care să producă performanța odată cu trecerea anilor. De aceea am venit la Cluj, de aceea am venit la Sports Festival, pentru a propune un nou proiect, o ideea de a face o altfel de oră de sport în România, pentru că ne dorim ca toți copiii noștri în momentul în care merg la școală să facă și mișcare. Pe lângă educație pe lângă ceea ce se întâmplă în fiecare zi la școală, avem nevoie și de mișcare, să știm să alergăm. Copiii noștri trebuie să fie copii activi, sănătoși pentru că doar așa ei vor avea un tonus mai bun, vor fi mai productivi în ceea ce privește aplicarea către studiu. Sports Festival și Noua Oră de Sport, sunt o sămânță care va încolți frumos peste ani și ani.

Nu propunem încă o oră de sport, deci, ci o noupă abordare a orei de sport. Am venit la Sports Festival cu un proiect cu două discipline sportive: scrima, un sport extrem de cunoscut în România, ultima disciplină care ne-a adus o medalie olimpică la Rio, unul care poate fi practicat și în aer liber, ca și în sală, și cealaltă propunere este o disciplină care se practică mai ales iarna, și vorbim aici despre biatlon

Aceste două discipline dezvoltă anumite abilități, anumite calități pe care orice copil trebuie să le aibă, și anume: coordonare, echilibru, respirație, atenție în primul rând, focus, concentrare, iar aceste două discipline oferă din plin așa ceva, exerciții, elemente care să îl conducă pe copil către dezvoltarea acestor aptitudini, acestor calități.

Noua Oră de Sport este o propunere pilot. Mai avem și alte propuneri însă, suntem deschiși, fiecare poate să-și aducă contribuția la această idee.

Eu am început scrima după o vizită la școală a unui antrenor. Putem face și astfel de selecție în continuare în care antrenorul merge într-o școală și prezintă sportul respectiv, beneficiile pe care le aduce acel sport. Dar în același timp, putem vorbi ca și abordare în ora de sport de prezentarea a cît mai multor discipline sportive. Nu știu câți copii de clasele I-IVștiu despre biatlon, de exemplu, ce înseamnă, ce dezvoltă acesta, la fel și despre scrimă. Dar dacă gândim un proiect de conștientizare, de alfabetizare prin sport a copiilor în primii ani de studiu, aceștia vor fi mult mai tentați de a alege să facă un sport.

Este foarte important aici rolul profesorului și cel al părintelui deopotrivă, pentru că dacă în trecut copiii se duceau singuri la sport, astăzi acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar, iar rolul părintelui devine astfel unul decisiv în ceea ce privește, hai să spunem, formarea, construcția viitorului adolescent în societate. E o mare responsabilitate, și de aceea trebuie să oferim exemple ori de câte ori putem pentru a încuraja practicarea sportului, pentru a-i îndruma și a-i susține pe copii în practicarea unei discipline sportive.”

Mai repede, mai sus, mai puternic

”Pentru că vorbim despre olimpism, despre jocurile olimpice, știm că deviza acestora este: Citius, Altius, Fortius, adică mai repede, mai sus, mai puternic. Sunt lucruri pe care totă lumea astăzi le dorește. Copilul nostru poate fii olimpic și devine olimpic în momentul în care noi îl îndrumăm către un sport, către mișcare.

E foarte important, și nu trebuie să ne gândim neapărat la performanță, la medalia de aur. Nu, copilul nostru trebuie să fie pregătit din punct de vedere sportiv, mental și fizic pentru a face față provocărilor lumii actuale. Introducând și sportul, făcându-l pe copil să practice un sport sau altul, sunt absolut convins că la un moment dat acesta va îndrăgi ceva, va găsi ceva despre care să spună: da, îmi place, mi se potrivește, vreau să încerc, vreau să practic.

Mă dau pe mine exemplu aici, nici nu m-am gândit vreodată că voi ajunge la scrimă, nici nu știam până în clasa a III-a, când am fost selecționat la scrimă, ce sport e acesta. Dar.. știam să alerg, știam să arunc cu mingea, știam să înot, să joc fotbal, tenis de masă, și toate acestea m-au ajutat ulterior să fac scrimă.

Este imposibil să nu găsești ceva care să te atragă, să ți se potrivească.”

JO de la Tokyo – Samurai 2020

”Olimpiada este perioda dintre cele două Jocuri Olimpice, și e perioada, dacă vreți, cea mai frumoasă, pentru că este perioada de pregătire în care nu faci decât să îți urmărești scopul, să ajungi la Jocurile Olimpice. La următoarea ediție a acestora, de anul viitor de la Tokyo, mizăm pe 7-8 discipline care sunt cele mai valoroase în acest momentn pentru noi. De accea am și creat un program al COSR care se cheamă Samurai 2020. De ce? Pentru că samuraii respectă un anumit cod de onoare, și asta ne dorim și de la sportivii noștri să concureze: cu onoare, cu fair-play, să se pregătească pentru acest moment.

Așa cum am spus, vor participa la aceste Jocuri Olimpice cei mai buni sportivi din România care au trecut în prelabil de o calificare foarte-foarte dură, care e din ce în ce mai dură, nivelul competitiv este unul extrem de ridicat. Mizăm pe o echipă de 90-100 de sportivi, iar în ceea ce privește numărul de medalii, cine e familiarizat cu ceea ce se întâmplă la Jocurile Olimpice și cu gradul de dificultate al competiției, cu încărcătura psihică de la o competiție de o astfel de anvergură, știe că vor reuși acolo doar cei mai buni, doar cei care își vor controla emoțiile. Eu sper ca din acest program, Samurai 2020, cât mai mulți sportivi români să reușească să-și împlinească visul, să urce pe podium și să câștige medalii.

Un număr exact de medalii este foarte dificil de spus. Mie personal mi-ar plăcea foarte mult ca numărul de medalii să fie alcătuit din două cifre, dar, repet, este extrem de dificil așa ceva la o competiție de asemenea anvergură.”

Jocurile Olimpice de iarnă de Tineret, la Brașov în 2024?

”Știm că la Jocurile Olimpice de iarnă România a obținut soar o medalie, față de cele peste 300 de la cele de vară. În acest sens am demarat, să spunem, un proiect foarte îndrăzneț, după ce în 2013 am organizat în zona Brașovului un Festival olimpic al tineretului european, o competiție multi-sport, în 2024 ne dorim să aducem în România o altă competiție majoră, Jocurile Olimpice de Tineret. Intenționăm acest lucru tot în zona Brașovului pentru că avem infrastructura de acum 6 ani, sigur că va trebui up-datată la nivelul 2024. Dar pentru ca să vorbim de medalii la jocuri olimpice de iarnă, trebuie să atragem competiții în țară și de a avea specialiști în astfel de sporturi. În acest sens, am creat deja pentru Beijing 2022, avem deja loturi olimpice cu sportivi care se află în vederile noastre pentru aceste jocuri, sunt oameni care știu deja ce au de făcut pentru a-i ajuta pe sportivi să urce pe podium. Astfel, vă pot spune de bob, de sanie, de biatlon și sărituri cu schiurile.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu