Scandal cu iz de corupție la Imprimeria Ardealul

Imprimeria Ardealul, cea mai veche tipografie din Cluj, a devenit istorie. Totul s-a întâmplat, spune fostul director al tipografiei care anul trecut a împlinit 100 de ani de existență, datorită actualei conduceri a CNI Coresi, preocupată doar de ”lichidarea și înstrăinarea activelor acesteia”.

Cu toate că numărul de angajați al societății, ajunsă între timp o adevărată emblemă a Clujului, s-a redus constant de-a lungul ultimilor 50 de ani, sucursala clujeană a Companiei Naționale Coresi, aflată în subordinea Ministerului Culturii, a fost rentabilă până în ceasul din urmă, rivalizând cu toate celelalte societăți de profil din oraș. Din păcate, eforturile făcute pentru a menține pe linia de plutire tipografia clujeană s-au lovit de nepăsarea membrilor actualei conduceri a Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi, ca și de lipsa de reacție a celor din minister.

Speranțe pentru reluarea activității tipografiei mai sunt, dar ele sunt, mai degrabă, deșarte.

”Conducerea de la Coresi n-a mai vrut să ne lase să muncim, voia neapărat să ne închidă”

”În 2012 a fost schimbată conducerea de la Coresi. Un an mai târziu, am fost la ministrul Daniel Barbu cu fostul prefect Vușcan și fostul președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, și i-am spus ce se întâmplă. Atunci a hotărât că nu se vinde nimic. Însă, din acel moment, conducerea Coresi n-a mai vrut să plătească nimic și au pus compania în insolvență, și, ulterior, în reorganizare judiciară. Ei, de atunci au apărut problemele pentru această companie de interes național.

Când am venit eu la conducerea Imprimeriei Ardealul, în 13 mai 2016, pierderile erau de 90.000 de lei pe lună. Ne-am revenit, am reușit să plătim datorii, curent, hârtie, am început să avem profit.

Pe 2018 am fost pe profit, peste 100.000 de lei, iar în 2019 am început foarte bine, ne-am asigurat de lucru pentru tot anul și ne-am propus un profit de peste un milion de lei. Ne mergea foarte bine, aveam de lucru, veneau comenzi tot timpul. Spun că totul a fost premeditat, pentru că în luna februarie a anului trecut ni s-a luat dreptul de semnătură pentru a nu mai putea prelua comenzi. În ciuda acestui lucru, pentru că aveam deja contractate comenzi de dinainte,am continuat să lucrăm, și tot pe profit.

Apoi, eu am fost dat afară în aprilie, dar cu toate astea noi am avut profit până în luna iunie inclusiv, undeva peste 100.000 de lei în primele luni ale anului.

Din păcate, a fost degeaba, intenția lor, a celor de la conducerea Coresi, s-a văzut clar, n-au mai vrut să ne lase să muncim, voiau neapărat să închidă, și, mai grav, să închidă premeditat și să distrugă această companie. În 2015 au închis imprimeria de la Craiova, apoi au urmat Clujul și Oradea.”, ne-a declarat Mircia Giurgiu, lider Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj, fostul director al sucursalei Cluj a CNI Coresi.

Promisiuni deșarte

În februarie 2019, actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, i-a adresat, în calitatea sa de deputat PNL, o întrebare pe această temă ministrului Culturii de atunci, urmare a unui memoriu trimis de Mircia Giurgiu, care semnala o serie de nereguli legate de activitatea administratorilor speciali ai companiei, aflată în insolvență din 2013.

”În memoriul respectiv arătam că singura preocupare a administratorilor speciali este înstrăinarea patrimoniului și lichidarea companiei, și ceream revocarea din funcție a administratorului special și a celui judiciar precum și sesizarea organelor de parchet competente (DIICOT, DNA) cu privire la pontențialele fapte penale săvârșite de aceștia în dauna CNI.

În răspunsul primit de deputatul Oros de la ministrul Daniel Breaz se specifica că societatea Coresi se află în reorganizare, potrivit planului aprobat prin sentință civilă în 25 octombrie 2017, și că în acest plan nu se prevede nimic despre vânzarea Imprimeriei Ardealul Cluj: ”În ceea ce privește vânzarea activelor companiei, (Imprimeria Ardealului Cluj Napoca, Imprimeria de Vest Oradea și Imprimeria de la sediul central București), aceasta este posibilă doar în cazul în care este prevăzută în planul de reorganizare aprobat potrivit procedurii menționate mai sus. Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a dat mandat reprezentantului în AGA, pentru a aproba un plan de reorganizare în care să fie prevăzută vânzarea activelor la care se face referire”.

S-a trecut apoi la disponibilizarea personalului, și a mea, lucru total ilegal, pentru că atât timp cât erau rezultate, era profit, s-a încălcat legea. Nici Adunarea Generală a Acționarilor nu a votat așa ceva, e clar, voiau să ne distrugă.”, ne-a declarat fostul director al Imprimeriei Ardealul.

Într-adevăr, angajatorul a încălcat criteriile și ordinea prevazută de art. 40 alin.1 din Contractul colectiv de munca în cazul reducerilor de personal, prin modul in care a selectat cei 25 de angajati cărora le-a emis și trimis preavize de concediere. Administratorii de la Coresi susțineau că Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj a ajuns în imposibilitate să acopere costurile și să asigure profit, lucru contrazis flagrant de documentele oficiale.

”Poate s-a întâmplat totul și pentru că noi am făcut o plângere pentru abuz în serviciu și înșelăciune la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, în care am arătat, cu date din dosarul de insolvență, că tot ce s-a făcut a fost ilegal, că toată activitatea desfășurată de către administratorul special și de cel judiciar, Ghiță Cristian, respectiv Dragoș Constantinescu, este cu nerespectarea legii, că AGA nu a aprobat deciziile lor, că totul s-a făcut cu rea credință și cu bună știință și, mai mult, în absența vreunei decizii a judecătorului sindic. În   decembrie anul am trecut, am primit o înștiințare în care se arăta că Parchetul și-a declinat competența în acest dosar și că a trimis plângerea spre soluționare către Direcția Națională Anticorupție, vă dați seama ce mari erau neregulile semnalate… La începutul lunii februarie se va lua în discuție înlăturarea administratorilor împotriva cărora am formulat plângerea, să vedem ce se va întâmpla. În luna noiembrie am discutat și cu actualul ministru al Culturii. Vedem ce va urma,dar așteptăm să se ia măsuri, și să se intre legalitate, nimic mai mult.”, mai spune Mircia Giurgiu.

Vânzarea terenului, altă ilegalitate

În ciuda asigurărilor date de către fosta conducere a ministerului Culturii, în luna decembrie a anului trecut, societatea care se ocupă de reorganizarea judiciară a CNI a afișat un anunț de vânzare a terenului pe care se află Imprimeria Ardealul. Potrivit acestuia, terenul de 15.000 mp, evaluat la 14,5 milioane de euro, deși valorează cel puțin dublu raportat la prețul pieței, ar urma să fie vândut la licitație. Este inutil să spunem că terenul cu pricina este, datorită proximității de centrul Clujului, un adevărat magnet pentru investitorii imobiliari.

Potrivit legii, pentru desfiintarea Sucursalei Imprimeria Ardealul, angajatorul trebuia să solicite și să obțină aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor CNI Coresi SA , în conformitate cu prevederile art. 14 alin 5 litera j din actul constitutiv al companiei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 96/18.02.1999, ori acest lucru nu s-a întâmplat.

În fapt, este vorba despre o modificare majora a planului de reorganizare și despre eludarea ”cu bună știință și cu rea credință” ale dispozițiilor art. 101 alin. 5 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, care prevăd că: ,, Modificarea planului de reorganizare se poate face oricând pe parcursul procedurii, cu respectarea condițiilor de vot și de confirmare prevăzute de prezenta lege. Dacă modificarea planului este propusa de debitor, ea va trebui sa fie aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor/asociaților”.

”În planul de reorganizare judiciară nu este prevăzută vânzarea terenului pe care află Imprimeria Ardealul, cu toate acestea, în decembrie anul trecut, ne-am trezit cu un afis pe ușă, care anunța exact acest lucru, adică scoaterea la vânzare a acestuia la jumătate de preț față de prețulcât valorează în realitate acest teren. E o zonă foarte bună, aproape de centrul Clujului. Este posibil să fie presiuni și din partea rechinilor imobiliari pentru vânzarea terenului, nu vreau să mă pronunț, dar trebuie să ținem cont că în România există legi și că ele trebuie respectate.”, a mai spus Mircia Giurgiu.

Plângeri și speranțe de bine

Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj a înaintat, în calitate de persoană interesată, în dosarul Tribunalului București, Secția a VII-a Civila nr. 29785/3/2013, privitor la insolvența CNI Coresi SA , o contestatie prin care a solicitat anularea deciziei de schimbare a organigramei și anularea preavizelor de concediere a angajaților Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, dar și o contestație prin care a solicitat anularea hotărârii Adunării Creditorilor privind vânzarea sediului Imprimeriei. În plus, sindicatul a solicitat judecătorului sindic înlocuirea din oficiu a administratorului judiciar pentru ”gravele abuzuri și fraude comise începând de la desemnarea sa în aceasta funcție.”

”În primul rând, conducerea ministerului trebuie să ia decizia de a verifica activitatea administratorului special, pus de minister, care este pus acolo să apere interesele statului român, și, în al doilea rând, noul administrator să repună totul în limitele legii. Dacă se va face acest lucru, ne putem relua activitatea fără nicio problemă, trebuie doar voință de a face acest lucru.”, a încheiat Mircia Giurgiu.

În prezent, la Imprimeria Ardealul Cluj au mai rămas doar trei angajați, ultimii 22 de salariați primind preavizele de concediere în data de 11 octombrie 2019.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alin says:

    sper să se descîlcească chestia asta și să se construiască acolo 2 clădiri mari una de apartamente și alta de birouri, ar fi spre binele tuturor, tipografia poate fi mutată altundeva, clujul suferă de preturi mari pentru că dezvoltatorii nu reușesc să obtină suficiente terenuri să facă blocuri mari care să aducă stoc locativ

Postaţi un comentariu