România înfricoșată. Sărăcia, principala amenințare a românilor

România este văzută de români ca o țară nesigură, cu cetățeni speriați, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen lung și mediu cu riscul unei crize economice cronicizate, conform Studiul IRES „Percepții privind securitatea națională și incidența unor riscuri” realizat în aprilie 2015, pentru Revista SINTEZA, numărul 16.

În România crește percepția iminenței unor riscuri și, alături de aceasta, se dezvoltă o situație de incertitudine care face să crească neîncrederea în societate și o neliniște legată de securitatea individuală sau posibilitatea controlului propriului destin. Românii dezvoltă comportamente adaptative care, în multe situații, prelungesc iluzii sociale sau, în altele, accentuează pierderi masive de capital uman, cum ar fi cea de a căuta siguranța în alte societăți prin migrație internațională. Riscuri precum nesiguranța locului de muncă sau riscul legat de șomaj sunt cele cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii, dar la ele se adaugă mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea,  accidentele nucleare. Românii sunt tot mai speriați de traficul și consumul de droguri sau de riscul unui război în zonă.

30% dintre românii chestionați consideră că cel mai mare risc cu care se confruntă România în aceastăperioadă este corupția, urmată de sărăcie care a obținut 28% de procente. Starea economiei, șomajul, starea sistemului de pensii snt următoarele riscuri în opinia respondenților, dar au obținut procente mult mai mici 8, 7, respectiv 6%.

Fricile românilor

25% dintre români se simt amenințați de sărăcie, 19% de riscul de îmbolnăvire, 11% de război/ acte de terorism, 9% de pierderea locului de muncă, 8% de lipsa unui loc de muncă, 4% de nesiguranța zilei de mâine, 3% de nesiguranță în general, 3% de nerespectarea legilor, 3% de degradarea mediului înconjurător, 2% de cutremur și alte calamități naturale.

Doar 1% dintre respondenți se tem de corupție, de starea politicii din România, de infracționalitate și de singurătate.

Studiul aduce informații legate de percepțiile cetățenilor cu privire la: problemele cu care se confruntă Români, siguranța Românie, riscurile de actualitate pentru România, incidența anumitor riscuri în România, riscurile pe termen scurt, mediu și lung pentru România, riscurile individuale, acțiunile autorităților privind protecția cetățenilor.

[stextbox id=”custom”]

Caracteristicile cercetării:

Volumul eșantionului: 1.519 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2, 5%

Perioada anchetei: 17-22aprilie 2015

[/stextbox]

Raportul de cercetare poate fi vizualizat mai jos :

IRES_Perceptii Privind Securitatea Nationala Si Incidenta Unor Riscuri_2015_raport de Cercetare

Distribuie:

Postaţi un comentariu