”Re-descoperim Clujul”. Istoria predată în stradă

Profesorul Vladimir Bogoslavlievici a ieșit în stradă, pentru o nouă lecție de istorie a Clujului / Foto: Dan Bodea

Un nou tur ghidat al orașului, al cincilea de la punerea în practică a proiectului ”Re-descoperim Clujul”, s-a derulat, sâmbătă, pe itinerariul Piața ”Avram Iancu” (de la monumentul Glorie Ostașilor Români) – b-dul 21 Decembrie 1989. Și de această dată gazdă a fost profesorul Vladimir Bogosavlievici. Câteva zeci de persoane au răspuns ”prezent” la chemarea dascălului de la Colegiul George Bariţiu din Cluj, cel care susține tururile și predă adevărate lecții de istorie în stradă.

Clujenii pasionați de istoria orașului lor au aflat cu această ocazie povestea fostei piețe ”Adolf Hitler”, acum ”Avram Iancu”. Astfel, am aflat că actuala denumire a pieței datează doar din 1993, între 1940 -1944 ea numindu-se ”Adolf Hitler”, iar din toamna anului 1944 avea să fie redenumită ” Rodion Malinovski”, după numele unui mareșal al armatei sovietice. Profesorul Vladimir Bogosavlievici a prezentat, de asemenea, povestea mai multor clădiri istorice din zona cunoscută odinioară ca fiind cartierul Străzii de mijloc.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Mai apoi, alături de gazda lor, participanții s-au deplasat de-a lungul bulevardului 21 decembrie 1989, pentru a savura alte crâmpeie din istoria orașului, povestite de profesorul Bogosavlievici. Chiar dacă numărul participanților nu a depășit 50 de persoane, dascălul clujean, expert în istoria Clujului, este mulțumit de prezența la tururile ghidate pe care le găzduiește.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

”Aici e ca la facultate, ieșirile noastre prin oraș sunt facultative pentru clujeni. Cei interesați de istoria orașului în care trăiesc vin deja constant. În plus, genul acesta de acțiuni te mai scot din rutina de zi de zi. Eu continui să invit cât mai mulți clujeni, și nu numai, pentru că aceste tururi sunt până la urmă și o escapadă frumoasă de weekend, alături de oameni de toate vârstele și din mai multe domenii de activitate”, a spus profesorul de istorie. Vladimir Bogosavlievici este și autorul unui volum de mare succes intitulat “Clujul văzut şi nevăzut”.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Sica Craiova says:

    Eram curios daca unguri au facut ceva pe a ici asa,sau numai au dus pana am venit noi sa i eliberam din robie.

Postaţi un comentariu