Program postuniversitar național în Tehnologii Cuantice, încă o premieră pe care UBB Cluj o implementează în România

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca va organiza în primăvara anului viitor primul program postuniversitar național în Tehnologii Cuantice (Quantum Technologies).

Acesta va fi organizat împreună cu specialiști din țară (inclusiv din institute și companii de profil) și străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educație inovative, și vine în contextul în care tot UBB elaborează strategia națională în domeniu, și anume strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice.

Programul urmărește formarea de specialiști în acest domeniu emergent de frontieră, iar condițiile concrete de participare vor fi anunțate din timp, public și pe site-ul Institutului de Studii Avansate în Știință și Tehnologie al UBB.

„UBB este unul din actorii cheie în tehnologia informației din țară, singurul membru de tip universitate din țară al EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), și țintește să fie unul dintre actorii cheie în tehnologiile cuantice.

Odată cu coordonarea strategiei naționale în tehnologie cuantice, era absolut normal să dezvoltăm în paralel și programe academice pentru a forma viitorii specialiști într-un domeniu, care, emergent fiind, evident că duce lipsă de o masă critică de resursă umană;

îi încurajăm și pe alții din țară să facă acest lucru, în colaborare sau independent de noi, însă, pentru a fi cu sens și cu plusvaloare, prin raportarea coerentă la viziunea pe care o vom implementa prin strategie”, transmite rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie. Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare.

UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023 strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice, se arată într-un comunicat remis de UBB Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu