Primăria a pus gând rău centralelor de apartament și dorește reîntoarcerea oamenilor la sistemul centralizat de termoficare

Foto: Dan Bodea

Primarul Emil Boc a anunțat că luna aceasta, la următoarea ședință de Consiliu local, va propune o serie de măsuri care să readucă încrederea oamenilor în sistemul centralizat de termoficare, măsuri care vor avea un scop bine definit: reducerea poluării și facturi mai mici la încălzire.

Edilul a declarat că are în vedere prioritizarea sistemului centralizat de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ de încălzire.

Vrem însă, prin stimulente alternative, prin politici alternative, să-i determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care să-l ofere sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții la sistemul de termoficare, pentru că asta este, de departe, soluția europeană pe care o promovează și viziunea Pactului verde ecologic și viziunea de sănătate pentru ceea ce înseamnă o stare mai bună a sănătății populației”, a spus primarul Clujului, arătând că inițiativa are deja sprijinul politic al grupurilor PNL și UDMR, care au majoritatea în Consiliul local.

De asemenea, Emil Boc a spus că nu are cum să-i oblige pe oameni să nu se deconecteze de la sistemul centralizat, dar a anunțat și măsurile care i-ar putea determina pe clujeni să facă acest lucru.

Vom veni cu câteva politici publice concrete care să susțină acest sistem, precum: toate blocurile noi, deci pentru viitor, de acum înainte deci, de la momentul în care vom adopta Hotărârea de Consiliu local, să aibă două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își construiesc centrale proprii, ceea ce înseamnă de la bloc cu cel puțin 6 apartamente, o singură centrală, nu șase centrale.

Tendința noastră este de eliminare și a centralelor existente, pe măsura extinderii și modernizării sistemului de termoficare. Obiectivul Regiei este, deci, să-i readucă în sistem pe aceia care s-au deconectat și să facă față noilor zone de extindere ale municipiului.

Toate proiectele pe care primăria le va gestiona de acum încolo vor fi conectate la sistemul de termoficare centralizat, și dau exemplu Colonia Sopor, acolo unde primăria va face investiții astfel încât acesta să fie conectat exclusiv la sistemul de termoficare.

Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic din perspectiva aceasta a noxelor.

Cetățeanul va plăti cât consumă, se vor putea monta aparate pe apartament sau pe camere. Nu vor mai fi 16 centrale care poluează, ci una singură care să polueze cât mai puțin.

Acest proiect va beneficia de susținere și din partea orașului, nu doar din fonduri europene, pentru că sunt energii verzi, nepoluante, vom putea deci susține o subvenție a prețului gigacaloriei și de producție a acesteia, în condițiile în care aceasta nu poluează în oraș”, a mai declarat Emil Boc, arătând că măsurile ce vor fi luate nu vor fi extinse și asupra proiectelor private.

În acest moment, în Cluj-Napoca mai există conectate la sistemul centralizat de termoficare circa 21 de mii de apartamente.

”Vom acorda și în acest an subvenții la căldură”

Nu în ultimul rând, edilul Clujului a anunțat că primăria va acorda subvenții și în continuare în ceea ceprivește energia termică.

Vor exista mai departe compensații de la 10 la sută până la 100 la sută, în funcție de venituri, și reamintesc cetățenilor că mai pot depune cererile de compensații până în 20 noiembrie.

Până anul trecut, primăria avea o susținere anuală de subvenție de 22 milioane de lei (aproape 6 milioane de euro), și vom găsi resursele necesare ca acest lucru să se întâmple și pe viitor”, a mai declarat Emil Boc.

În cursul acestei luni, va avea loc o nouă ședință a Consiliului local pentru aprobarea prețului la gigacalorie.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu