Portugalia este țara cu cea mai mare rată de vaccinare anti COVID-19 din lume. Cui i se datorează succesul campaniei de vaccinare

Conform cifrelor Our World In Data, Portugalia este țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume.

Aproximativ 84% din 10,3 milioane de locuitori ai țării sunt acum complet vaccinați. Aceasta este cea mai mare rată din lume, înaintea unor țări precum Emiratele Arabe Unite (80,8%) și Singapore (77,3%) și cu mult înaintea procentului de 61,6% pe care îl au cumulat cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Obiectivul Portugaliei de a vaccina pe deplin 85% din populația sa este acum aproape atins și se așteaptă ca țara să relaxeze unele dintre măsurile impuse pentru a reduce răspândirea bolii. Restricțiile la frontieră sunt în prezent în vigoare, doar persoanele care călătoresc din statele membre ale UE / țările partenere precum și din alte 20 de țări, inclusiv SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Singapore au acces în țară pentru motive neesențiale, cu condiția să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ. Toți trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

Restricțiile de capacitate sunt, de asemenea, în vigoare pentru baruri, restaurante, spații culturale și evenimente de familie, cum ar fi nunți și botezuri, în timp ce este necesar un certificat COVID pentru a accesa anumite locuri, evenimente mari, cursuri în săli de fitness și restaurante, în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

În paralel cu creșterea numărului persoanelor vaccinate, rata infecțiilor COVID-19 și spitalizările cauzate de virus se află la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape 18 luni.

O mare parte din meritul acestui succes îi revine unui singur om, scrie Euronews: viceamiralul Henrique Gouveia e Melo. Ofițerul a devenit un nume uzual de când a preluat conducerea campaniei de vaccinare în februarie, apărând în mod regulat la televizor pentru a răspunde îngrijorărilor publicului cu privire la programul de vaccinare. Gouveia e Melo, în vârstă de 60 de ani, a mărturisit că venirea lui după înlocuirea unei persoane numite politic, care a renunțat după trei luni pe fondul neregulilor privind întâietatea la vaccinare, a fost „intimidantă”.

Gouveia e Melo a renunțat la eforturile inițiale ale Portugaliei de a lua în considerare strategiile de vaccinare stabilite, cum ar fi cele utilizate pentru analiza anuală a gripei, care utilizează centre de sănătate publică locale pentru administrarea vaccinurilor.

Portugalia a început să folosească săli de sport mari din întreaga țară pentru a înființa ceea ce Gouveia e Melo numește o „linie de producție”: o zonă de recepție și procesare, o sală de așteptare, cabine unde sunt administrate dozele și o zonă de recuperare. El a folosit soldații în calitate de cobai la Spitalul Militar din Lisabona pentru a afla cum să obțină cel mai rapid flux de oameni într-o clădire.

Un impuls major a venit în momentul „tsunami-ului” brusc al livrărilor de vaccinuri la jumătatea lunii iunie, ceea ce a permis Portugaliei să schimbe viteza.

Am câștigat o bătălie“, a spus el. “Nu știu dacă am câștigat războiul împotriva virusului. Acesta este un război mondial“.

Deși echipa lui Gouveia e Melo lucrează mână în mână cu autoritățile sanitare, poliția și consiliile municipale, expertiza militară s-a dovedit extrem de importantă. „Oamenii din armată sunt obișnuiți să lucreze sub stres în medii incerte”, a precizat Gouveia e Melo din biroul său dintr-o clădire NATO, lângă Lisabona, potrivit AP. „Sunt organizați, au o structură logistică bună … și sunt de obicei foarte concentrați asupra misiunii.” Gouveia e Melo a dat tonul campaniei de vaccinare cu accentul pus pe disciplină.

Cariera sa militară de 42 de ani ajută la explicarea modului în care a gestionat presiunea. Era comandant de submarin și, la un moment dat, conducea două nave în același timp – se întorcea la bază cu una, mânca o masă pe țărm și apoi ieșea cu alta pe mare. De asemenea, Gouveia e Melo a comandat o fregată, a condus Euromarfor, Forța Maritimă a Uniunii Europene și a înregistrat cele mai multe ore pe mare a oricărui ofițer de marină portughez în serviciu. “Această uniformă … a fost simbolică pentru ca oamenii să înțeleagă nevoia de a ne sufleca mânecile și a ne lupta împotriva acestui virus”, spune el.

Alte țări, pe care Gouveia e Melo a refuzat să le numească, s-au adresat Portugaliei pentru a întreba cum a realizat campania de vaccinare.

Portughezii sunt, în mod tradițional, deschiși vaccinărilor, ceea ce a ușurat campania. Rata de vaccinare împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, de exemplu, este de 95% – una dintre cele mai mari ale Uniunii Europene – și nu există o mișcare anti-vaccinistă semnificativă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu