Peste 1.000 de euro de persoană, vacanța de iarnă pe Valea Prahovei

Valea Prahovei, văzută din Sinaia

Vacanţa de iarnă rămâne un lux pentru cei mai mulţi români. Chiar dacă zilele libere de Crăciun şi Revelion dau prilej de un sejur în ţară sau străinătate, bugetul necesar este destul de ridicat. Astfel, românii care vor să-şi petreacă Crăciunul sau noaptea dintre ani într-o staţiune au oferte pe alese, pentru toate buzunarele. Totuşi locurile cele mai căutate, adică staţiunile montane de pe Valea Prahovei vin cu oferte destul de piperate.

„Preţurile de pe Valea Prahovei sunt aşa de mari încă de prin 2004, asta pentru că hotelierii şi cabanierii de acolo nu s-au sfiit să ceară preţuri oarecum similare cu cele din afară. Au mult curaj tocmai pentru că românii vor să meargă acolo de sărbători. E frumos, sunt pârtii bine amenajate pentru iubitorii sporturilor de iarnă, aşa că au succes chiar şi cu preţuri mari. Sigur sunt şi oferte rezonabile la hoteluri sau cabane mai mici. Dar hotelurile de lux sau de prestigiu cer peste 1000 de euro de persoană pentru sejurul de sărbători. Ai inclus obligatoriu masa de Revelion, festivă, care porneşte de la 120 de euro. E foarte multă mâncare şi băutură inclusă, pe care nu ai cum să o consumi fizic, dar trebuie să o plăteşti. Şi contează faptul că românii sunt mai tradiţionalişti şi preferă aceste staţiuni iarna. Sigur vorbim aici mai mult de cei din sudul ţării pentru că îşi şi permit şi o vacanţă de iarnă şi e şi mai aproape, deci mai uşor cu transportul. Noi în Cluj nu prea avem vânzări prin agenţie pentru Valea Prahovei. Se duc mai puţini şi individual”, explică Andreea Burche, travel consultant la Agenţia Paralela 45, filiala Cluj.

Ardelenii preferă însă staţiuni mai apropiate, cum este Băile Felix. „Băile Felix sunt pline de vreo două luni, mă refer la vânzările pentru sărbători. Iar preţurile sunt mult mai decente. Am vândut de exemplu un pachet pentru o familie, doi adulţi şi un copil cu circa 600 de euro, în care aveau inclus totul, masa festivă, cazare, mesele, plus accesul la băile termale”, mai spune consultantul Paralela 45.

Valea Prahovei, preţuri de Occident

Potrivit informaţiilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), staţiunile montane se aşteaptă ca în acest an să găzduiască peste 100.000 de turişti în perioada sărbătorilor. Staţiunile preferate sunt cele de pe Valea Prahovei, Mărginimea Sibiului, Parând sau Retezat. Potrivit Mediafax, hotelierii din staţiunile de pe Valea Prahovei au pregătit de sărbători oferte care pornesc de la 430 de lei de persoană pentru 3 nopţi de cazare, de Crăciun, la o vilă din Buşteni şi ajung la 1.900 de euro pentru două persoane, pentru 5 nopţi de cazare, de Revelion, într-un hotel de lux din Azuga. Sinaia rămâne şi anul acesta una dintre cele mai căutate staţiuni româneşti. Iar acest lucru se vede şi la preţuri. Trei nopţi de cazare la un hotel de la marginea staţiunii cu masă festivă de Crăciun şi mic dejun costă 523 de lei de persoană. Pentru Revelion, preţul la acelaşi hotel este aproape dublu, iar pachetul cu cinci nopţi de cazare de Revelion ajunge să coste 1.500 lei de persoană. La hotelurile de patru stele din Sinaia, tarifele sunt cu câteva sute de lei mai mari. Astfel, trei nopţi de Revelion costă peste 2.500 de lei, patru nopţi costă peste 2.900 de lei, iar un pachet turistic cu cinci nopţi ajunge să coste 3.200 de persoană.

În schimb, turiștii care aleg de sărbători stațiunile Straja, Parâng, Râuşor sau Rânca pot petrece un sejur de patru zile la prețuri care pornesc de la 550 de lei de Crăciun, de Revelion tarifele fiind duble. De asemenea, ofertele all inclusive la pensiunile din Alba sunt la preţuri între 500-800 lei sejurul de Crăciun, iar în judeţul Cluj, un sejur de cinci zile la o pensiune din zona Sâncraiu, de Revelion, costă 175 de euro. Tot în judeţul Cluj, la Băişoara, se oferă şi pachete pentru petrecerea Crăciunului la un preţ de 620 de lei de persoană. De asemenea, proprietarii de cabane private le închiriază pentru petrecerea Revelionului, pentru diferite perioade, preţurile fiind de circa 1.000 de euro.

Destinaţiile calde, căutate şi de sărbători

Românii care se gândesc la perioada de sărbători ca la o adevărată vacanţă sunt dispuşi să aloce fonduri mai mari şi aleg în această perioadă destinaţii calde. „Noi am avut clienţi care au ales cu precădere zonele calde: Dubai, Mauritius, Tailanda. Sunt destinaţii exotice, frumoase şi plăcute, acum când la noi e iarnă”, spune Andreea Burche, travel consultant la Paralela 45, Cluj.

„De Crăciun am vândut puţine pachete, de obicei ardelenii preferă Crăciunul în familie. S-a vândut mai mult de Revelion, în străinătate. Iar cel mai bine s-au vândut pachetele de schi în străinătate, urmate de cele din staţiunile montane din România şi staţiunile balneo şi abia pe locul trei destinaţiile exotice. Oricum cel mai scump pachet de vacanţă vândut în această perioadă a fost cel de circuit Nepal la 1890 euro / persoană cu avion din Bucureşti, 14 zile cazare, masă şi vizite la obiective turistice”, a precizat şi directorul de agenţia Calibra Travel, Adriana Man.

Distribuie:

Postaţi un comentariu