OPINIE | Întâi l-au umilit. Apoi i-au luat bărbăţia. Ministrul Drulă va alege momentul loviturii de graţie

Foto: Dan Bodea

Nu putem intra în mintea premierului să ştim ce a gândit când şi-a luat inima în dinţi şi a acţionat bărbăteşte şi în pripă. Vedem consecinţele. După o săptămână de glorie, premierul a sfârşit cu bărbăţia estompată.

Până acum, Florin Cîţu era captiv unui cod de conduită negociat în coaliţie şi cunoscut doar de cei iniţiaţi. Astăzi, limitările ce i se impun s-au înmulţit şi au fost scoase în văzul tuturor.

Premierul păstrează funcţia cu numele. Nu doar că nu va mai revoca miniştri de capul lui, dar i s-a luat şi prerogativa de a stabili priorităţile şi ordinea de zi a şedinţelor de guvern. Scrie în protocolul agreat. „Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședința săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de secretariatul general. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public”.

Premierul mai pierde şi posibilitatea de a avansa proiecte de legi şi ordonanţe fără acordul partenerilor. Dacă acest lucru se întâmplă, aceştia sunt îndreptăţiţi să le întoarcă în parlament. Potrivit protocolului: „În lipsa consensului în coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.”

Altfel spus, domnul Cîţu nu mai este doar prizonierul partidelor din coaliţie. El trebuie să fie galant şi cu cei din PSD, dacă nu vrea ca aceştia să-i trântească proiectele în legislativ cu sprijin de la USR.

Amânând iniţierea unei moţiuni de cenzură, PSD l-a ajutat pe Florin Cîţu în criza actuală. Probabil că social-democraţii sunt mulţumiţi cu un premier de paie în fruntea guvernului. Dar generozitatea nu e o trăsătură constantă a PSD. Ea trebuie întreţinută cu cadouri la schimb.

Mai e ceva. Cu Vlad Voiculescu, premierul a tras singurul glonţ în ţintă, la fel ca Victor Ciorbea, cu Adrian Severin, în 1997. Dacă va trage un al doilea, acesta va fi în propria tâmplă. Şeful PNL îl vrea slab, se vede după cum a lăsat să fie umilit public. Poate că nu toţi liberalii gândesc la fel, cei din Cluj sigur nu, dar puşi în faţa unei noi crize şi unei ameninţări credibile a USR, cei mai mulţi dintre ei se vor alinia în spatele şefului de partid. Ludovic Orban numără zilele până va putea fi din nou premier.

Ne amintim cum a sfârşit Victor Ciorbea, căzut când părea mai sigur de sine în capcana întinsă de Traian Băsescu şi vândut de ţărăniştii mânaţi de ambiţie în jurul lui Radu Vasile.

Nu doar din similitudini istorice, putem presupune că, atunci când va veni, lovitura de graţie va fi dată tot de un ministru al transporturilor. Un necruţător star în ascensiune, fericit să ridice ranga împotriva chioşcarilor asemenea lui Traian Băsescu pe când era primar, Cătălin Drulă caută un loc mult mai important la masă. Pentru el, Florin Cîţu este deja un „zombi politic”.

Deocamdată vedem că, eliberat de spaima demiterii, premierul insistă să se cufunde în deliciile mediatice ale momentului său de glorie, chiar şi după ce acesta a trecut. Descoperim că am scăpat de un ministru limbut şi diletant în chestiuni de pandemie şi ne-am pricopsit cu un prim-ministru aşijderea. Alţii decât cei ce l-au sfătuit prost până acum ar trebui să-i spună premierului s-o mai lase cu vorba în privinţa vaccinării, pentru că face rău cauzei. Antivacciniştii nu dau oricum doi bani pe spusele lui. Ba mai mult îi întărâtă şi pe cei care ezită să se vaccineze ridiculizându-le temerile, ameninţând în van sau promiţând recompense pe care nu e capabil să le livreze.

În concluzie, fără ca probabil să conştientizeze, premierul a plătit un preţ mare pentru o săptămână în lumina reflectoarelor. Îi era mai bine în umbră. Steaua lui, vorba poetului, „era pe când nu se vedea, azi o vedem şi nu (prea mai) e”.

XXX

Dar nu toate lucrurile sunt definitive în politică şi e posibil ca Florin Cîţu să aibă viitor. Revenirea la o muncă susţinută şi lipsită de ostentaţie îl poate ajuta. Şi lecturile potrivite. O recomandare: autobiografia ficţională a împaratului Claudiu, scrisă de istoricul britanic Robert Graves. Tocmai pentru că a ştiut să se lase desconsiderat, Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus a supravieţuit intrigilor şi asasinatelor din timpul domniilor a trei împăraţi şi a devenit împărat al Romei în anul 41 d.Hr.. Şi încă unul dintre împăraţii longevivi şi destoinici.

Caius Chiorean

Distribuie:

Postaţi un comentariu