Opinie | George Jiglău: ”Nu văd premise grozave pentru coaliția PNL-USR PLUS-UDMR”

Politologul George Jiglău

”Sunt câteva lucruri legate de aceste negocieri care nu cred că dau foarte bine la public. În primul rând, faptul că președintele s-a implicat în negocieri încă dinainte de consultări, prin dialogul direct pe care l-a avut cu conducerea PNL, și prin contribuția la stabilirea numelui propus de PNL pentru pozitia de prim-ministru. Ne amintim de acel moment despre care Ludovic Orban a vorbit deschis în care el și presedintele au scris același nume, al lui Florin Câțu, pe câte un bilețel. Astfel, consultările formale cu partidele par să fi fost dinainte trimise într-o zonă desuetă.

”PNL și USR-PLUS nu și-au dorit să guverneze împreună”

Legat strict de negocieri, ceea ce vedem, public cel puțin, este o concentrare mare pe împărțirea funcțiilor. Nu am auzit nimic – și nu văd de ce asta ar fi fost un secret, dacă exista – despre ce își propun PNL, USR-PLUS și UDMR, pentru viitorul program de guvernare. Nu am auzit nimic despre zona de politici, de obiective care să servească un interes mai general. E mai degrabă o tentativă a fiecarui partid de a controla cât mai mult din agendă, fie de la șefia Guvernului sau prin diferite ministere, fie de la șefia camerelor, mai ales Camera Deputaților. Să nu uităm că totuși vorbim despre două partide care au ieșit sub așteptări din aceste alegeri, care nu și-au dorit neapărat să guverneze împreună, o fac mai degrabă din nevoie. Deci nu văd premise grozave pentru aceasta coaliție, dacă ne uităm la rezultatul alegerilor și la ce se întâmplă în aceste zile și dacă ne raportăm și la experiențele recente.

”Nu am avut nici o coaliție de guvernare care să fi rezistat după alegeri”

Reamintesc că nu am avut nici o coaliție de guvernare formată după niște alegeri care să fi rezistat. PSD-UDMR după 2016 s-a spart, USL după 2012 s-a spart, marea coalitie PDL-PSD după 2008 s-a spart, Alianta DA după 2004 s-a spart, CDR după 1996 s-a spart, coaliția din timpul mandatului 92-96 (patrulaterul) s-a spart, chiar și FSN s-a spart după 90. Doar în 2000 am avut un PSD guvernând singur (cu sprijin UDMR în Parlament), cu  Adrian Năstase, care a rezistat.

Dacă va rezista Florin Câțu sau nu, cred că e o chestiune secundară. Nu e un personaj cu o foarte mare anvergură politica, încă, dar nici nu văd vreun alt personaj politic de la PNL sau chiar USR+ care să fi avut o prestație într-atât de solidă în campania asta sau în guvernul anterior care să revendice prin propria personalitate poziția de prim-ministru. Deci, cred că e mai puțin important dacă va fi Florin Câțu sau altul ca el. Prin asta, mă refer la acest moment specific al negocierilor, nu vreau să spun dinainte că vom avea din oficiu un prim-ministru slab ca performanță.”

George Jiglău, analist politic

Distribuie:

Postaţi un comentariu