Omagiu adus lui Cătălin Condurache: O lansare de carte “cu cântec” în memoria regretatului folkist

Foto: Dan Bodea

„O petrecere de familie”, cu ocazia lansării cărții unuia dintre membrii ei, astfel a putut fi numit evenimentul de lansare a volumului cantautorului clujean Cătălin Condurache, care încetat din viață anul acesta, la sfârșitul lunii martie.

Cartea „Cătă versus Condurache”, apărută la Editura Arcadia Media, a fost lansată duminică pe terasa restaurantului Winners Sports Club în prezența familiei și a prietenilor apropiați care l-au comemorat pe artist, printre lacrimi, într-o aură luminoasă.

„Pentru mine Cătălin a fost ca un tată și mi-a colorat foarte mult existența. Am avut o relație profundă cu el și amintirea legată de el ține de o melancolie caldă și plăcută, nu de una tristă și crudă. Mă întorc tot timpul la poveștile și momentele pe care le-am petrecut împreună cu mare drag și sunt recunoscător că am cunoscut un astfel de om în viața mea.

Cartea este scrisă într-un spirit liber și autentic, nu aș putea să o încadrez într-un stil literar. Redă esența personajului „Cătă” care era un tip nonconformist, rebel, care nu credea în norme și era tot timpul în căutarea unui proiect nou, muzical sa nu. Firul epic al acestei cărți este de fapt această confruntare între Cătă, copilul plin de curiozități și managerul Condurache, omul matur. Cartea este un foarte bun exemplu al modului în care Cătălin a reușit să îmbine aceste două ego-uri ale lui și să ne învețe că a fi matur înseamnă să nu uiți să te joci cu seriozitatea cu care te jucai atunci când erai copil”, a precizat Paul Chetreanu-Don, co-organizator al evenimentului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Evenimentul a continuat cu un montaj video realizat de Cătălin Condurache în timpul vieții despre cartea lui și stick-ul multimedia personalizat pe care urma să le lanseze, proiect autobiografic care prezintă lupta artistului „Cătă” cu managerul Condurache cu momente cheie din evoluția muzicii folk și din istoria mass-media, înainte și după 1989.

Cu un debut inedit la Cenaclul Flacăra în 1976, la doar 17, în Baia Mare, Cătălin își începe ascensiunea artistică. Influențat de Adrian Ivanițchi și Marcela Saftiuc, Mircea Florian, dar și de influențele americane ale perioadei flower-power, Bob Dylan, Donovan, Cat Stevens îl ajută să își creeze un stil aparte în muzica folk românească.

Cartea a fost prezentată de realizatorul radio Dan Moșoiu, care a dat forma manuscrisului final al cărții și de scriitorul Ovidiu Pecican. Au urmat două momente artistice susținute de Adrian Ivanițchi și Sandy Deac, urmați de Teodora Iacob & The White Notes.

Invitații au vorbit despre împrejurările în care l-au cunoscut pe Cătălin Condurache, fie pe scenă, fie ca om de radio sau de televiziune, fie ca vecin, șef sau prieten apropiat.

„Mie mi se părea că totul la Cătălin se contura într-o personalitate foarte coerentă. Ca artist, era foarte sistematic, gândea ca un inginer. Mă bucur de faptul că m-am putut apropia de Cătă, deși era atât de diferit de mine. Cătă a reușit să îmbine stilul eladic, al Greciei antice, această frumoasă trimitere la întregirea spiritului, într-un corp minunat. Nu voi înțelege niciodată de ce Cătă a fost atât de grăbit să plece. Nu știu unde se grăbesc băieții ăștia”, a precizat scriitorul și istoricul Ovidiu Pecican.

La rândul său, Dan Moșoiu a vorbit despre împrejurarea în care l-a cunoscut pe Cătălin amintind de momente inedite din timpul emisiunilor radio în care era invitat regretatul artist.

„Am colaborat în ultimii ani foarte mult cu Cătălin, am scris versuri pentru câteva dintre cântecele lui, dar multe au rămas în sertar. Din păcate, niciun folkist din România nu îl poate egala pe Cătălin Condurache în spiritul folkului autentic, protestatar. În timpul vieții, mi-a vorbit foarte mult despre proiectul său multimedia de a avea un stick care să însoțească volumul la care lucra și care să conțină spectacolele și cântecele sale. Cartea cuprinde copilăria lui Cătălin pe strada Horea, jocurile de baschet pe care le organiza în curtea școlii, întâlnirea cu Adrian Ivanițchi. Este marcat momentul Baia Mare unde înființează o trupă și dă primul recital, urmează apoi debutul la Cenaclul Flacăra și revenirea la Cluj, la facultate. A ținut enorm de mult la ideea de a face școală și de aceea nu a stat mult la Cenaclul Flacăra. Urmează în carte etape din viața inginerului Condurache, dar și întâlnirile cu artiștii care l-au marcat. Sunt trecute momentele lui ca organizator de spectacole, poveștile unor cântece și un capitol dedicat familiei. Sunt pagini emoționante despre viața unui artistic unic și un om deosebit”, a precizat Dan Moșoiu.

Adrian “Puiu” Ivanițchi/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„La capătul zilei”

La microfon a urmat solistul Adrian (Puiu) Ivanițchi, model artistic și de viață al regretatului Cătălin Condurache pe care îl descrie în cartea sa:

„Am fost fascinat de modul în care arăta, era un băiat foarte fain, cu un pic de barbă și plete, o cămașă verde de ofițer american, pantaloni Wrangler raiați din catifea bleumarin. Arăta exact ca un veritabil rocker din anii 60 care ziceai că se află într-o pauză de filmare la Hollywood. Așa l-am văzut eu prima dată”, precizează Cătălin Condurache într-unul din capitolele cărții dedicate mentorului său.

Adrian Ivanițchi, acompaniat de „colegul lui Cătă”, Sandy Deac, a adus un omagiu artistului prin câteva melodii cântate de Cătălin.

“Cătă Condu, așa e apelat de prietenii din Sighișoara, și nu sunt puțini pentru cel ce a subjugat un oraș mititel cu muzica lui fermecată!. Ca să scriu aceste cuvinte, ascult și văd cântecele lui Cătălin în filmările superbe realizate la Sighișoara și Copșa Mică, cu piese de pe albumul “Generația Ta”, un album care putea fi definitoriu pentru ceea ce înseamnă muzica folk românească. Avea acest feeling atât de cunoscut mie, pe care poate i l-am transmis, și sunt mândru dacă s-a întâmplat așa ceva. Îți mulțumesc pentru figura luminoasă care ești, lumină care ne învăluie pe noi toți!”, a scris Adrian Ivanițchi în paginile cărții.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Au urmat Teodora Iacob & The White Notes, grup format din medicul primar de boli infecțioase, Teodora Iacob, inginerul Sorin Zamfir, la tobe și Rareș Munthiu, la vioară, concert-maestru al Operei Naționale din Cluj-Napoca. Înainte de mini recitalul cu piese proprii, pregătit cu ocazia lansării volumului, solista Teodora Iacob a făcut o trecere în revistă a momentelor din cariera sa artistică în care s-a intersectat cu regretatul Cătălin Condurache, de-a lungul a 20 de ani, inclusiv primul concert live la Sighișoara, orașul natal al artistei.

„Numitorul comun între muzica lui Cătălin Condurache și Bob Dylan a fost muzicuța, numitorul comun între muzica folk de la Cluj și persoana mea a fost Cătălin Condurache. Oriunde este Cătălin acum, o parte din el e și în sufletul meu, al părinților mei și al tuturor prietenilor din Sighișoara”, a transmis Teodora Iacob.

În încheierea evenimentului, familia lui Cătălin Condurache a primit în numele regretatului artist premiul postum “Fii de Mănăștur”/ Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu