O nouă pădure s-a născut în Cluj, la Iclod

O pădure de pin silvestru s-a născut la Iclod, în luna decembrie a acestui an, cu sprijinul inițiativei naționale de împădurire pe bază de voluntariat „Plantăm fapte bune în România”.

15.000 de puieți au fost plantați pe o suprafață de 3 hectare, luând astfel naștere o nouă plantație ce va fi monitorizată și îngrijită până la stadiul de masiv. „Plantăm fapte bune în România a ajuns la Iclod datorită tinerilor din comună, care au văzut un anunț în care inițiativa căuta primării interesate de astfel de acțiuni în județul Cluj și au dorit ca Iclod să răspundă pozitiv.

Tinerii au obținut ok-ul primăriei locale dar, din păcate, plantarea s-a desfășurat fără voluntari, din cauza reglementărilor în vigoare pe timp de pandemie. Locul voluntarilor a fost luat anul acesta de muncitorii unei firme de împăduriri. ”Sperăm ca anul viitor să reușim să organizăm măcar o acțiune cu voluntari la Cluj. Ne e dor de bucuria plantărilor cu voluntary”, spune Alina Chiriac, voluntar coordonator județean „Cluj Plantăm fapte bune în România”.

În 2019 s-a conturat „Pădurea unor inimi românești”
Inițiativa tinerilor și a autorităților locale din comuna Iclod nu este singular în județul Cluj. În 2019 s-a născut unul dintre cele mai îndrăznețe și frumoase proiecte din Cluj-Napoca – o pădure în formă de inimă pe strada Donath la granița dintre municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești.

„Pădurea unor inimi românești” este darul simbolic pe care suporterii Universității Cluj l-au făcut comunității, cu ocazia aniversării Centenarului clubului universitar clujean. Prezența Universității Cluj în viața comunității, de-a lungul celor 102 de ani de existență, a fost și este una definitorie și determinantă.

Astfel, în anul Centenarului (2019) susținătorii celui mai iubit club sportiv din Transilvania și-au propus să onoreze moștenirea primită, printr-un proiect care să dăinuie pentru încă un secol în inimile generațiilor viitoare. Prima etapă a fost finalizată în luna aprilie 2019 și a constat în plantarea a peste 8.000 de puieți, din 7 specii diferite de arbori și arbuști, suprafața destinată împăduririi fiind de aproximativ două hectare.

Aceștia au fost împrejmuiți cu gard protector anti-erbivore iar suprafața a fost suplimentată cu bazine de apă de 1.000 litri pentru irigație, rata de prindere fiind de 70%.

Distribuie:

Postaţi un comentariu