O companie clujeană trimite primul echipament românesc pe Lună

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Un echipament românesc, construit la Cluj-Napoca, va ajunge în 2026 pe Lună, la bordul unui vehicul japonez.

Compania clujeană Control Data Systems SRL (CDS) și filiala europeană a companiei nipone iSpace au semnat, marți, un acord pentru transportul pe suprafața Lunii a două demonstratoare tehnice, adică echipamente de măsurare precisă a locației pe Lună.
Va fi primul echipament românesc care ajunge pe Lună, cel mai probabil în 2026, la bordul roverului/landerului APEX 1.0. Dacă tehnologia va fi validată, echipamente similare vor face parte din viitoarele misiuni selenare iSpace.
”Tehnologia CDS, care combină localizarea de precizie cu telecomunicațiile, utilizează banda ultra lată pentru determinarea pozițiilor precise și a fost dezvoltată special pentru aplicații spațiale cu sprijinul Agenției Spațiale Europene. Lipsa unui sistem de tip GPS pe Lună, face ca această tehnologie să fie revoluționară pentru viitoarele aplicații legate de explorarea lunară.”, se arată în comunicatul companiei clujene.

Acordul marchează un pas important către prima misiune lunară românească.

”Acordul dintre cele două companii marchează primul pas comun către cont

ribuții semnificative la înțelegerea științifică a Lunii în vederea unor potențiale scopuri comerciale viitoare. De asemenea, reprezintă prima încărcătură utilă românească care va fi livrată pe suprafața lunară. Tehnologia va fi integrată în modulul de aselenizare APEX 1.0, ca parte a misiunii 3 a ispace technologies U.S. (ispace-U.S.), programată în prezent pentru 2026. Un rover lunar va transporta echipamentul CDS pe suprafață pentru a testa tehnologia de localizare cu ajutorul unei antene care va rămâne pe modulul de aterizare APEX 1.0.”, precizează compania clujeană.

Julien Lamamy, director general al ispace-Europe, și Ovidiu Rațiu, fondator și director general al CDS, la o întâlnire la Luxemburg.

Julien Lamamy, director general al ispace-Europe și Ovidiu Rațiu, fondator și director general al CDS.

„Suntem mândri să furnizăm transport și servicii pentru CDS, astfel încât să poată realiza prima misiune comercială a României pe Lună. CDS dezvoltă tehnologii de comunicații și poziționare care sunt esențiale pentru viitorul explorării Lunii. Colaborarea cu ispace ne va oferi oportunitatea de a demonstra blocuri tehnologice critice în mediul lunar, în beneficiul misiunilor viitoare.” a declarat Ovidiu Rațiu, fondator și CEO la CDS.

 

INFORMAȚII DESPRE CELE DOUĂ COMPANII

ispace, inc. (https://ispace-inc.com) ispace, o companie globală de dezvoltare a resurselor lunare cu viziunea: „Extindeți planeta noastră. Extindeți viitorul nostru.”, este specializată în proiectarea și construcția de module de aterizare și rovere lunare. ispace își propune să extindă sfera vieții umane în spațiu și să creeze o lume sustenabilă prin furnizarea de servicii de transport de înaltă frecvență și cu costuri reduse către Lună. Compania are entități de afaceri în Japonia, Luxemburg și 1 martie 2024 ispace, inc. Statele Unite, cu peste 250 de angajați la nivel mondial. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ispace- inc.com și urmăriți-ne pe X: @ispace_inc.

CDS (https://www.cds.ro/) Înființată în 1994, Control Data Systems SRL (CDS) este o companie privată de tehnologie cu sediul în Cluj-Napoca, România. CDS este un dezvoltator de produse și tehnologii wireless pentru aplicații industriale în domenii precum cel aerospațial, petrol și gaze și monitorizarea mediului, și a executat cu succes mai multe proiecte de cercetare în domeniul spațial după ce România a aderat la ESA în 2011, inclusiv aplicații wireless pentru operațiunile AIT prin satelit și dezvoltarea unui bus de comunicații wireless pentru aplicații prin satelit.

Distribuie:

Postaţi un comentariu