Nu pierdeți noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter „Niște ratangii”

Joi, 7 mai 2015, a apărut noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter care are ca subiect principal proiectele pierdute ale Clujului.

Dacă n-ar fi aproape vremurile când vor scoate bani din buzunar din pricina lenii aleşilor lor, clujenii ar fi putut trece cu vederea nonşalanţa cu care pierd vremea consilierii judeţeni. „Suntem colecţionari de proiecte pierdute”, exclamă hâtru unul dintre ei, după o altă şedinţă de consiliu ratată. Formulare inspirată, atât că ce li s-a oferit consilierilor judeţeni din Cluj să devină colecţionari de rateuri este plătită de ceilalţi locuitori ai judeţului.

Trei ani s-au încăpăţânat consilierii judeţeni să dea cu piciorul oricărui prilej favorabil pentru construirea rampei ecologice de gunoi. „Mai bine că n-am făcut-o, că apar tehnologii noi şi o vom face mai perfomantă”, îşi dă cu părerea preşedintele interimar. Consecinţa. Clujenii sunt pe cale să plătească cu 20 la sută mai mult pentru salubritate.

Transportul intermodal pentru care Uniunea Europeană a alocat 70 de milioane de euro a fost şi el pierdut după o regie atât de minuţioasă încât devine tentantă ipoteza că aeroportul clujean este sabotat pentru ca cel de la Târgu-Mureş să devină regional. „Au dat cu intermodalul de gard”, spune ministrul Transporturilor, care  anunţă că, după ce Clujul a ratat, alte 14 oraşe au posibilitatea să agaţe banii europeni pentru a-şi moderniza aerogările.

„Blocajul sau întârzierile provocate de starea de incertitudine de la conducerea instituției, incompetența, reaua-voință, aceste sunt explicaţii plauzibile pentru proasta performanţă a consilierilor”, afirmă un analist local. O altă posibilă explicaţie se întrezăreşte după ce consilierii au votat-o în unanimitate pe Fecioara Maria drept protector judeţean. „M-am gândit că Maica Sfântă poate fi patron spiritual al județului. Vreau doar să dau două exemple din lume: regiunea Lourdes din Franța, protejată de Fecioara Maria, care a trecut prin două ăzboaie ondiale fără ca o singură bombă să cadă a sau Medjugorje care tot așa a scăpat de atrocități”, scris preşedintele în motivarea evlavioasei  sale propuneri. Chestiunea e lămurită: consilierii judeţeni au amânat până acum investiţiile de teamă că ele vor fi distruse de bombardamente.  Teama provocată acum 70 de ani de bombele avioanelor nemţeşti se propagă în generaţii, este pitită şi astăzi în minţile consilierilor.  Şi cine ştie dacă dacă ea nu s-a agravat tocmai acum când Clujul este bombardat de la sol de sârguinţa primarului în a găuri oraşul.

Sumarul ediției: 

ACTUALITATE. Primarii, aleşi într-un singur tur, preşedinţii CJ, aleşi indirect. Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

SĂNĂTATE. Cardurile de sănătate, prilej de nervi, cozi, erori şi blocaje. Cardurile de sănătate au devenit din 1 mai 2015 obligatorii pentru persoanele asigurate. În ciuda asigurărilor date de autorităţi că totul va funcţiona fără probleme, doar cei norocoși au putut în aceste zile beneficia de serviciile medicale de care au avut nevoie, întrucât cititoarele de carduri de sănătate au dat erori, blocând întregul sistem. (Maria Man)

DOSAR: Autocaracterizare: Suntem colecționari de proiecte pierdute 

  • Criza gunoaielor bagă mâna în buzunarele clujenilor. Criza gunoaielor continuă la Cluj, iar clujenii au şanse foarte mari să plătească din propriile buzunare eşecul răsunător al proiectului noului centru de deşeuri. Din 15 aprilie tariful de depozitare pe rampa temporară de la Pata Rât s-a triplat pentru operatorii din judeţ. Operatori care nu vor avea cum să suporte din bugetul propriu această diferenţă. Aşa că, cel mai probabil, populaţia se va confrunta cât de curând cu o creştere a tarifelor. În acest răstimp Consiliul Judeţean se mulţumeşte să găsească soluţii inedite: o nouă rampă temporară. Şi aceasta tot sub semnul întrebării. (Claudia Romitan)
  • Consilierii au renunțat la finanțarea europeană pentru Tetarom IV. Tetarom IV nu se va mai face pe bani europeni. Cel puțin deocamdată. Consilierii județeni au aprobat renunțarea la finanțarea europeană de circa 17 milioane de lei. Discuțiile însă au fost destul de aprinse între aleșii județeni despre oportunitatea unei asemenea decizii. (Claudia Romitan)
  • Intermodalul, alt proiect „dat de gard”. Un alt proiect important pentru infrastructura judeţului, cel al transportului intermodal, despre care se vorbea cu multă mândrie încă de câţiva ani, a fost  ratat cu succes de la Consiliului Judeţean. Şi tot în acest an. Istoria e lungă, dar simplă: o asociere amânată luni de zile şi aprobată în al 12-lea ceas şi un termen de depunere a proiectului (termen prelungit cu o săptămână ) ratat la mustaţă. (Claudia Romitan)
  • George Jiglău, politolog, lector la Facultatea de Stiinte Politice: Consiliul Judeţean Cluj se află în afara legii

Reporter: Cum poate fi evaluată activitatea administraţiei judeţene la un an distanţă de scandalul de corupţie de la vârful instituţiei? Atunci preşedintele interimar vorbea despre mai multe proiecte blocate, unul foarte important fiind centrul de management al deşeurilor. La un an distanţă, aceleaşi proiecte sunt blocate, ba unele au fost pierdute, cum e finanţarea europeană pentru Tetarom IV.
George Jiglău: E clar că sunt probleme mari de funcționare la nivelul CJ Cluj. Explicații pot fi mai multe: blocajul sau întârzierile provocate de starea de incertitudine de la conducerea instituției, incompetența, reaua-voință. Toate au fost vehiculate, toate sunt plauzibile, dar nici una nu reprezintă o scuză pentru proasta performanță a consiliului. Putem spune chiar că, prin prisma exemplelor menţionate de dumneavoastră, CJ Cluj se află în afara legii, care stipulează că una dintre atribuțiile pe care trebuie să le îndeplinească CJ este dezvoltarea economico-socială a județului. Situația actuală de la CJ e dăunătoare și pentru că încrederea cetățenilor în CJ, oricum redusă, la fel ca în cazul oricărei instituții politice, poate scădea și mai mult.   (Claudia Romitan)

ALDINE. România, Transilvania, Cluj, UBB – modele de interculturalitate. România este un model de multiculturalitate şi interculturalitate. Transilvania şi Clujul, la fel. Iar Universitatea Babeş-Bolyai este mai mult decât atât. Cam acestea ar fi principalele concluzii care au ieşit în evidenţă la prima dintr-un şir de conferinţe internaţionale dedicate marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale. (Marius Avram)

COMUNITATE. Bogdan Zaha, arhitect la ZHA Londra: Clujul nu acordă suficientă atenție impactului pe care îl au studenții asupra orașului. Bogdan Zaha, unul dintre arhitecții renumitului birou londonez Zaha Hadid Architects, se află în aceste zile la Cluj pentru o serie de ateliere, desfășurate în perioada 4-10 mai la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, pe tema urbanismului parametric și a semiologiei în arhitectură. (Cristina Beligăr)

CULTURĂ. Romanul prozatoarei Doina Ruști închinat Bucureștiului fanariot, lansat la Cluj. Cel mai recent roman al scriitoarei Doina Ruști a fost lansat marți după-amiază la Book Corner Librarium din Cluj-Napoca, ca parte a turneului național de lecturi publice al prozatoarei.  După volumele „Fantoma din moară”, roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR., „Zogru”, „Lizoanca la 11 ani”, recompensat cu Premiul „Ion Creangă”al Academiei Române, „Patru bărbați plus Aurelius” și „Mămica la două albăstrele”, Doina Ruști revine cu un roman închinat Bucureștiului fanariot. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. De frica evaziunii fiscale, țăranii sunt obligați să devină contabili. Piața Piața Mihai Viteazul a arătat la început de mai cam altfel decât de obicei. Motivul? Unii dintre vânzători au preferat să stea acasă de frica unei amenzi consistente din partea inspectorilor ANAF. Potrivit legii, de la 1 mai țăranii nu mai au dreptul să vândă în piață dacă nu dau în schimbul produselor o chitanță, care să echivaleze cu bonul fiscal. Producătorii agricoli persoane fizice, care vor să îşi vândă produsele trebuie să deţină un atestat de producător şi un carnet de comercializare. Măsurile drastice nu se opresc aici. Și cumpăratorii care nu se supun legii și cumpără de la cei care nu le pot oferi chitanța respectivă, vor fi amendați la rândul lor. (Maria Man)

RELIGIE. 13 mai – 98 de ani de la apariţia de la Fatima. Femeia îmbrăcată cu soarele. Data de 13 mai este sărbătorită special în ultimul secol în lumea catolică, fiind data apariţiei Maicii Domnului de la Fatima. Fatima este un orăşel din Portugalia, situat la 187 de kilometri de Porto şi la 123 kilometri de Lisabona. A fost pus pe harta religioasă a lumii în 1917, în timp ce Europa era încă zguduită şi secată de Primul Război Mondial. Aici a avut loc o apariţie spectaculoasă, misterioasă şi discutată a Fecioarei Maria. (Elena Gădălean)

CĂLĂTORII. Patru zile în Paralia Katerini și în paradisul Insulei Corfu. Înainte de cele patru zile pe care le-am petrecut în Grecia la sfârșitul lunii aprilie, cunoșteam potențialul turistic al acestei țări doar din pliantele și afișele expuse în vitrinele agențiilor de turism. Știam de pe aceste afișe că în Grecia apa este turcoaz, că oferte de cazare sunt pentru toate buzunarele și că există zeci de chartere săptămânale cu autocarul spre stațiunile Greciei continentale și insulare. (Cristina Beligăr)

DOCUMENTAR. 9 mai: Ziua Victoriei, sfârşitul războiului. În urmă cu exact 70 de ani, la începutul lunii mai, Europa şi o bună parte din restul lumii se aflau în haos şi în ruine. Al Doilea Război Mondial se apropia, vizibil, de sfârşit, dar urmările sale erau teribile: peste 60 de milioane de oameni muriseră, alte sute de milioane de oameni erau răniţi, infirmi, pe drumuri, fără case, fără speranţă. Prin urmare, atunci când s-a anunţat, în sfârşit, capitularea Germaniei, care însemna finalul războiului, lumea a răsuflat uşurată, iar oamenii au ieşit pe străzi, să se bucure. (Mădălina Kadar)

SPORT. Clujul, pe harta Europei la judo. Sala Sporturilor “Horia Demian” va găzdui în acest weekend, Cupa Europei la judo pentru cadeți, aceasta fiind cea mai importantă competiție internațională de judo organizată vreodată la Cluj. Mai mult, se intenționează ca această competiție să aibă loc în fiecare an în orașul nostru. (Dan Bodea)

Distribuie:

Postaţi un comentariu