Mureșenii nu uită și nu iartă. Gunoaiele Clujului interzise în rampele din județul Mureș

Foto: Dan Bodea

Consilierii județeni din Mureș dau o grea lovitură clujenilor, refuzând până în prezent să aprobe un proiect de hotărâre prin care permit primăriei municipiului Cluj Napoca depozitarea unei cantităţi de 2.000 de tone de deşeuri/lună, pentru o perioadă de 8 – 10 luni, în depozitul de deşeuri nepericuloase amplasat în localitatea Sânpaul, aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Mureş.

Strigătul de ajutor venit din partea Clujului a ajuns la Tîrgu Mureș încă din 5 decembrie anul trecut, adică exact cu trei luni în urmă. În solicitarea trimisă, primăria Cluj-Napoca invoca nefinalizarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, prin întârzierea punerii în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor. De asemenea, în adresa către CJ Mureș, se arată că depozitarea deşeurilor din municipiul Cluj-Napoca se realizează începând cu anul 2015 pe o platformă de stocare temporară aflată în administrarea R.A.D.P. Cluj-Napoca, de asemenea este atașată Notificarea nr. 22695/26.11.2018 a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Cluj, prin care se pune în vedere administratorului platformei intensificarea activității de sortare/valorificare și eliminare a deşeurilor din rampă, către operatori economici autorizaţi în scopul scăderii gradului de ocupare din rampă. Nu în ultimul rând, reprezentanții primăriei Cluj dau asigurări că deșeurile municipale din incinta platformei de stocare temporară sunt deşeuri nepericuloase, prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu.

Cei de la Consiliul Județean Mureș au băgat în sertar solicitarea clujenilor și s-au adresat Ministerului Fondurilor Europene pentru un punct de vedere. Acesta a sosit în 21 februarie 2019 și dă cale verde depozitării gunoaielor Clujului, însă cu respectarea unor condiții: situaţia să fie una excepţională, tranzitorie și cu o durată limitată de timp, justificarea putând fi că municipiul Cluj-Napoca nu are încă acces la infrastructura proprie de depozitare; cantitatea de deşeuri primită în total (din aria de delegare și din afara ei) să nu depăşească cantitatea totală estimată la nivelul contractului; deşeurile care sunt acceptate la depozit trebuie să fie conforme cu cerinţele stipulate în autorizaţiile emise pentru depozit, în special autorizaţia de mediu; existența unei evaluări/unui audit independent, efectuată/efectuat la nivelul operatorului, care să demonstreze faptul că acesta nu beneficiază de avantaje economice de natură a distorsiona concurența; definirea sub aspect contractual a modalităţii de contractare a serviciilor operatorului depozitului de deşeuri.

La ședința de joi, 28 februarie, consilierii județeni au avut pe masă proiectul de hotărâre prin care Clujul să poată depozita gunoaiele la rampa de la Sânpaul. Reprezentanții au cerut însă amânarea proiectului pentru o dată viitoare, motivând că decizia ar trebui luată de către primarii unităţilor administrativ-teritoriale care au calitatea de membru în Adunarea Generale a Acţionarilor ADI Ecolect, organismul care administrează colectarea şi depozitarea deşeurilor nepericuloase din judeţul Mureş.

Adevăratul motiv al refuzului de a întinde mâna clujenilor în dorința lor de a scăpa de surplusul de gunoaie, are la bază însă un adevărat război economic iscat între județele Mureș și Cluj, și nu de ieri de azi.

Reprezentantul consilierilor judeţeni ai PSD Mureș, care deţine şi funcţia de secretar executiv al social-democraților, a recunoscut chiar că decizia de amânare a HCJ are la bază şi istoricul relaţiilor instituţionale tensionate dintre Consiliul Judeţean Mureş şi Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca.

“Desigur, au existat şi opinii cu privire la buna vecinătate cu judeţul Cluj, dacă ne uităm la cele două procese intentate împotriva unor hotărâri de Consiliu Judeţean privind alocarea unor sume pentru Aeroportul “Transilvania” din Târgu-Mureş.”, a declarat consilierul județean Dragoş Bardoşi, pentru cotidianul mureșean ”Zi de zi”.

Detalii despre cum gestionează municipalitatea clujeană depozitarea deșeurilor, dar și despre legătura indisolubilă dintre refuzul autorităților mureșene de a primi gunoaiele Clujului și Aeroportul ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, veți afla pe larg în ediția tipărită de joi a Transilvania Reporter.

Distribuie:

Postaţi un comentariu