Mărturia unei clujence aflată la Milano: „E ca într-un film SF”

Interviu cu Cătălina Vlad, fostă jurnalistă clujeană aflată în zona de carantină Lombardia, realizat de Ruxandra Hurezean

Cătălina Vlad este jurnalist freelancer, din Cluj. Aflată în vizită la fiica ei, la Milano, a fost nevoită să rămână acolo odată cu introducerea carantinei în zona Lombardiei, cea mai afectată de epidemia de coronavirus. Ne-a vorbit despre experiența pe care o trăiește în cel mai afectat oraș al Italiei: „E pustiu, magazine închise, mașini puține pe străzi. Copiii, aproape că nu-i vezi. E ca într-un film SF. Oamenii poartă măști și mănuși, nu comunică între ei și păstrează distanța de cel puțin un metru. Totul e sur, cenușiu și nimic cert.”

Relatarea ei ne poate ajuta nu doar să înțelegem cum decurg lucrurile acolo unde avem o numeroasă diaspora, dar și ce am putea face noi dacă situația s-ar agrava și în România.

Dragă Cătălina, clujenii sigur își amintesc de tine din presa locală, acum te rog, ne poți relata cum stau lucrurile în Italia, la Milano? Care este atmosfera, cum se trăiește acolo?

Cătălina Vlad, jurnalist. Foto: Facebook

Cătălina Vlad, jurnalist: – Aș spune că cea de-a doua „tranșă” de panică s-a instalat sâmbătă seara, când oficialitățile de aici au anunțat că vor da un decret prin care se vor stabili noi norme pentru zonele unde există focare de coronavirus și, totodată, noile zone care vor intra în carantină. Imediat după conferința de presă a autorităților, gările din Milano au fost luate cu asalt de oameni cu bagaje făcute în pripă, care s-au urcat în trenuri spre zonele din sudul Peninsulei, sau chiar pentru insule: Sicilia sau Sardinia.

Carantina sau pericolul i-a determinat să fugă?

O mare de oameni și-a motivat fuga prin „scapă cine poate”. Decretul a fost dat ca urmare a faptului că într-o singura zi cazurile de îmbolnăvire au escaladat vertiginos statisticile, iar mortalitatea în rândul bolnavilor depistați anterior s-a ridicat, într-o singura zi, la o treime din total. Așadar, noile măsuri, care sunt complementare celor anterioare, obligă cetățenii la o mai serioasă responsabilizare a fenomenului.

Cum arată acum viața de zi cu zi în Milano, devenit – iată – epicentrul european al epidemiei?

Toate barurile, restaurantele, discotecile au deschis până la ora 18.00. Distanța de un metru între clienți este absolut obligatorie. Magazinele mari tip Mall au deschis, dar respectă aceeași regulă privind distanța între clienți. Foarte puțină lume este pe străzi, în parcuri, și foarte puțină lume la cumpărături. Deși la primul val de panica rafturile cu mâncare ale magazinelor au fost golite, acum totul pare normal. Însă, sunt foarte, foarte puțini clienți și multe magazine închise.

Cum se comportă oamenii, cum procedează?

E o imagine ca într-un film SF. Oameni cu măști și cu mănuși de unică folosință peste tot. Puțini de tot comunică. S-au pus repede la dispoziția cetățenilor firme online pentru cumpărături. Copiii practic nu se văd. Foarte rar, în mașini. Deși și mașinile sunt puține. S-au închis teatre, cinematografe, pârtii de schi. În Piaza Domo practic nu mai sunt turiști.

Se vorbește despre cum va evolua criza?

Ieri, ministrul sănătății de aici spunea că speră ca vârful epidemiei să fie înainte de Paște (catolice) sau cel mult la Paște și după aceea să survină remiterea bolii. Altfel, Italia va fi într-o criză fără precedent. Aici, după primul caz oficial depistat, prima măsura a fost închiderea grădinițelor, școlilor și universităților. Iar unuia dintre părinți, acolo unde a fost cazului, i s-a asigurat posibilitatea să stea cu copilul sau copiii acasă.

Eu mă simt, la nivel subliminal, ca atunci când legea marțială a fost instituită. Ah, nu poți părăsi zonele de carantină decât dacă ești foarte motivat. În plus, poliția sau carabinierii pot oricând să te oprească în trafic să te întrebe de ce ești acolo și unde te îndrepți.

Cum se descurcă familia ta de acolo?

Fiica mea, stabilită aici, lucrează în sistemul de sănătate. Ea e cea mai expusă, dar respectă întrutotul măsurile de igienă impuse, mănuși de unică folosință și masca adecvată. Deocamdată merge și-și vede de pacienți.

Cum procedați în activitatea de zi cu zi?

Evităm contactele cu orice suprafețe comune. După o „călătorie” cu liftul spălam clanțele de la ușa de la intrare și mâinile. Abia mai am piele pe mâini de la atâta spălat.

Ați fost sfătuiți să luați imunostimulatoare, folosiți ceva anume?

Nimic în afară de lichide, apă cu predilecție și igienă riguroasă.

Cum a reacționat acolo Biserica?

Acum bisericile sunt închise în urma decretului. Înainte, după primele reguli, credincioșii nu se mai îmbrățișau și nu foloseau apa sfințită de la intrarea în biserici. Totul e sur, cenușiu și nimic cert.

Distribuie:

Postaţi un comentariu