Începe “bătaia” pe locurile din parkingul Negoiu

După 5 ani de aşteptare, parkingul Negoiu din cartierul Mănăştur a fost în sfârșit finalizat și va fi dat în folosință în această lună. Cei care au depus cereri pentru a primi un loc de parcare vor putea beneficia de aceste locuri cel mai devreme după jumătatea lui iunie, la peste șase luni de la finalizarea propriu-zisă a construcției. Prioritate au locuitorii din Mănăștur care locuiesc în imediata vecinătate a acestui parking, și în special cei care au avut garaje în zonă, garaje care au fost demolate pentru a face loc acestui parking. Reprezentanții municipalității spun că vor fi rezervate câteva locuri și pentru vizitatori.

Consilierii locali au aprobat săptămâna trecută un proiect de hotărâre privind darea în administrarea Serviciului public pentru administrarea parcărilor a parkingului suprateran situat pe Aleea Negoiu din Mănăștur. „E vorba de Parkingul Negoiu, pentru ca acesta să intre în linie dreaptă în vederea atriburii de locuri în parking pentru clujeni. În sfârșit am reușit să parcurgem toate procedurile legale și administrative. Știți bine că au fost, din nefericire, probleme legate de acreditare și autorizare cerute de ISU din cauza schimbării legislației și din acest motiv el nu a putut fi recepționat așa cum ne-am fi dorit cu toții. După ce Serviciul de Parcări preia parkingul în administrare, locurile vor fi atribuite cetățenilor din zonă”, a precizat Emil Boc în debutul ședinței.

Aleșii locali au aprobat și un amendament prin care 80% din veniturile înregistrate de acest parking vor intra în bugetul Consiliului Local, iar 20% în bugetul Serviciului pentru administrarea parcărilor.

Investiția în acest parking se ridică la peste 8,3 milioane de lei, iar construcția cu cinci etaje are 372 de locuri. Lucrările la parking au început în 2013 și au înregistrat întârzieri repetate, în principal din cauză că firma care se ocupa de construirea acestuia, Construdava – Icco Energ SRL, a intrat în faliment. Așa că, din 2013 până în 2017 autoritățile au anunțat an de an că parkingul va fi gata.

Construcția a fost în cele din urmă încheiată în noiembrie 2017, dar se pare că ghinionul care a urmărit acest proiect nu s-a oprit, pentru că la recepție, din cauza unor neconformităţi, ISU nu şi-a dat avizul pentru ca parkingul să fie dat în folosință. Mai exact era vorba despre o serie de materiale ce trebuiau înlocuite, pentru că prevederile legale s-au înăsprit după tragedia de la Colectiv, în privința acordării avizului pentru siguranţa la incendiu. Ultima inspecție în acest sens a avut loc luna trecută și parkingul a primit, în sfârșit, ok-ul pentru a putea fi dat în folosință. Funcţionarii din cadrul Serviciul parcări al primăriei se ocupă în prezent de preluarea efectivă a parkingului în administrare, ca urmare a hotărârii CL de săptămâna trecută, după care, în cursul acestei luni urmează şi partea cea mai aşteptată de clujenii din zonă, repartizarea efectivă a locurilor în acest parking şi darea acestuia în folosinţă.

Ce alte parkinguri are în pregătire primăria

Clujul se confruntă în ultimii ani cu o criză acută de locuri de parcare, primăria având în evidenţă doar circa 33.000 de locuri de parcare pentru un parc auto care deja trece de 200.000 de maşini în municipiu, adică de şapte ori mai puţine locuri decât ceea ce ar fi necesar. Dacă una dintre măsurile luate în acest context de municipalitate a fost scumpirea constantă a tarifelor de parcare, în special în zona centrală, pentru a descuraja aglomerarea cu maşini parcate în zona 0, pe de altă parte pe lista de investiții a primăriei se află și construirea de noi parkinguri. De exemplu, în 2018 pe lista de investiţii se regăsesc finalizarea licitațiilor pentru execuție și începerea lucrărilor la parkingurile din Hașdeu și str. Primăverii nr. 20; continuarea proiectelor de realizare a următoarelor parkinguri: Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotușului, Sighișoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Republicii nr. 34-36, P-ța Cipariu. Bugetul prevăzut în acest sens se ridică la circa 290 de milioane de lei.

Cel mai avansat proiect este cel de pe Primăverii 20, unde luna trecută primarul Emil Boc anunţa că aici va începe curând construcția unui parking cu 400 de locuri. “Situația parkingului de pe strada Primăverii nr. 20 a fost deblocată. Primăria Cluj-Napoca va încheia contractul de proiectare și execuție pentru realizarea parkingului, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dat câștig de cauză Primăriei Cluj-Napoca”, a precizat edilul. Procedura de achiziție pentru acest parking a fost initiată în mai 2017, iar executantul este Asocierea TCI & Projektentwicklung SRL & Conpac Arhitect SRL. Durata realizării contractului va fi de 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar valoarea lucrărilor este de 25,5 milioane de lei. Viitorul parking va fi construit pe o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi şi va avea patru etaje, plus două etaje retrase, dar şi două niveluri la subsol.

În prezent în exploatarea municipalității sunt cinci parkinguri, parkingul Primăverii (406 locuri), parkingul Mehedinți (126 locuri), parkingul de pe strada Fabricii (310 locuri), parkingul Băișoara (317 locuri) și parkingul Moților (382 locuri). În plus, tot municipalitatea are și trei parcări cu barieră în administrare, Parcare Piaţa Uniri (100 locuri), Parcare Piaţa Mihai Viteazu (74 locuri) și Parcare Piaţa Cipariu (100 locuri).

Distribuie:

Postaţi un comentariu