Hanuka, sărbătoarea luminii, celebrată anul acesta în stradă, în Cluj-Napoca

Foto: Dan Bodea

Aprinderea primei lumânări a avut loc pe 28 noiembrie , marcându-se astfel începutul Sărbătorii Luminilor în tradiția evreiască. Sărbătoarea durează opt zile şi în fiecare zi se aprinde câte o lumânare, celebrându-se victoria macabeilor asupra seleucizilor şi resacralizarea Templului din Ierusalim.

La Cluj-Napoca această sărbătoare a avut punctul culminant duminică seara, pe Bulevardul Eroilor, unde a fost amplasat un sfeșnic cu 8 brațe înalt de 2,5 metri, pentru a celebra în public sărbătoarea luminii. În ultima zi de În ultima zi de Hanuka, duminică, 5 decembrie, luminile s-au aprins în prezența clujenilor.

Hanuka înseamnă în ebraică „dedicație” și amintește de victoria Macabeilor (care în traducere înseamnă „oameni mai puternici decât barosul”), asupra seleucizilor . Legenda spune că, atunci când acești macabei au eliberat Ierusalimul, ei au redeschis templul evreiesc, dar acolo nu se mai afla nimic ca să amintească de vechea lor credință, de Dumnezeul lor.

Templul devenise loc de adorație și jertfe pentru greci și zeii lor. Evreii au curățat templul și au vrut să aprindă din nou menora, lampa sfântă, dar nu au găsit decât un vas mic cu ulei, iar cantitatea de ulei din el ar fi fost suficientă să ardă în lampă doar o singură zi.

Au aprins totuși lampa și uleiul a ținut lampa aprinsă timp de opt zile. Acesta este miracolul pe care evreii de pretutindeni îl sărbătoresc de Hanuka. Prin urmare, ustensila principală a Hanukăi este menora. De obicei, aceasta este un sfeșnic iudaic cu șapte brațe; simbol al templului și al prezenței lui Dumnezeu și a vieții veșnice.

Menora de Hanuka este făcută din bronz sau aramă și are opt braţe. Cele opt orificii ale braţelor sunt aliniate la aceeaşi înălţime şi în ele se arde untdelemn sau lumânări. Menorele de Hanuca au atâtea braţe în memoria minunii din vremea Macabeilor. Cele opt locuri ale Hanukiei primesc pe rând lumina, în fiecare din cele de opt zile, câte una în fiecare seară. Dacă în prima seară arde doar o lumină, urmează ca în cea din urmă seară să fie toate aprinse.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Klein Andrei says:

    Tilul e greșit, un ”și” în plus. Trebuie știut că evenimentul a fost istoric, pentru că prima dată a fost amplasat o Hanukia în centrul clujului, oraș care a jertfit în 1944 mii de evrei.Mulțumesc pentru articol.

Postaţi un comentariu